Foto: Midjourney/DELFI

Japānas valsts pensiju fonds paziņojis, ka vēlas analizēt ieguldījumus jaunās aktīvu klasēs. Fonds izvērtē arī iespējas ieguldīt "Bitcoin", raksta "Delfi.ee".

Taču tas nebūt nenozīmē, ka Japānas pensiju fonds plāno investēt kriptovalūtās, bet šobrīd vienkārši vēlas iegūt precīzāku informāciju par aktīvu klasi.

Tostarp, cik un kā ārvalstu pensiju fondi ir iekļāvuši "Bitcoin" savās portfeļa stratēģijās un ieguldījumu filozofijā. Papildus "Bitcoin" fonds vēlas arī izpētīt ieguldījumus zeltā, mežā un lauksaimniecības zemē.

Pašlaik Japānas valsts pensiju fonda portfelis galvenokārt ir sadalīts četrās vienādās daļās: Japānas akcijas, Japānas obligācijas, ārvalstu akcijas un ārvalstu obligācijas. Tomēr pēdējos gados Japānas fonds ir sācis pakāpeniski investēt alternatīvās aktīvu klasēs: nekustamajā īpašumā, infrastruktūras projektos un privātā kapitāla fondos.

Pēc jaunākajiem datiem šie aktīvi veidoja 1,53% no kopējā portfeļa.Saskaņā ar jaunāko ziņojumu fonda kopējie aktīvi bija 224,7 triljoni jenu jeb aptuveni 1,38 triljoni eiro. Ja agrāk Japānas pensiju fonds bija lielākais pasaulē, tad Norvēģijas valsts pensiju fondam jeb tā dēvētajam naftas fondam šobrīd ir vairāk aktīvu – aptuveni 17,15 triljoni Norvēģijas kronu jeb 1,48 triljoni eiro.

Šajā gadsimtā Japānas fonda vidējais gada ienesīgums ir bijis 4%. Tajā pašā laikā Norvēģijas fonda ienesīgums ir bijis nedaudz virs 6%."Bitcoin" pēc iepriekš piedzīvotā kāpuma piedzīvo kritumu. Pēdējās 24 stundās tā cena ir kritusies par 7%, sasniedzot 58 500 eiro.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!