Foto: Pexels
Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (22.01.-26.01.) notikumu apkopojumu.

Ieguldīt Baltijā

Pērn Baltijas akciju tirgus indekss "OMX Baltic Benchmark GI" pieauga tikai par 4,19%. Tas, salīdzinot ar ASV akciju indeksiem, kuri pietuvojās jauniem rekordiem, ir vājš rezultāts. Tomēr, ja paskatās uz atsevišķām akcijām, nevarētu teikt, ka arī šeit, pašu mājās, nav bijis peļņas iespēju. Lai saprastu, kur šogad ieguldīt, "Delfi Bizness" aptaujāja ekspertus no trim Baltijas valstīm. Izrādās, ka ekspertiem patīk Lietuva.

Uzzināt vairāk.

Kripto rudens?

Vēl pirms pāris nedēļām kriptovalūtu pasaulē bija prieks un teju eiforija - cenas kāpa un ASV regulators deva zaļo gaismu investīciju firmu veidotiem kriptovalūtu ETF. Taču kopš tā brīža cenas digitālajām monētām ir kritušas. Nu jau zaudēti gandrīz desmit tūkstoši ASV dolāru vērtības par vienu "Bitcoin", ja salīdzina ar janvāra pirmajām nedēļām. Atskatoties var teikt, ka piepildījās viens no prognozētajiem scenārijiem "pērc baumas, pārdodiet ziņas", proti, pozitīvās ziņas tika izmantotas peļņas gūšanai, norāda "Binance" pārstāve Latvijā un Igaunijā Polina Brotjē.

Uzzini vairāk.

Cerība par IPO atgriešanos

Pasaules sākotnējo publisko piedāvājumu jeb IPO (Initial Public Offering) tirgus pagājušo gadu noslēdza ar vājiem rezultātiem, taču ar cerību par atgūšanos jau samērā drīz. Visa 2023. gada laikā pasaulē tika īstenoti 1298 IPO darījumi, kas ir par 8% mazāk nekā 2022. gadā, kamēr kopējais visu darījumu investīciju apjoms gada laikā bija 123,2 miljardi ASV dolāru, kas ir par 33% mazāk kā gadu iepriekš. 2023. gada pēdējais ceturksnis kopējo ainu gada laikā tikai pasliktināja, raksta "EY" partneris Baltijā Guntars Krols.

Uzzināt vairāk.

Īsās ziņas no tirgiem

Atkal rekordi. ASV iekšzemes kopprodukts (IKP) pērn ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada palielinājies par 3,3%, tādējādi reģistrēta straujāka izaugsme par prognozēto. Analītiķi bija prognozējuši, ka ASV ekonomika ceturtajā ceturksnī palielināsies par 2%. ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien pieauga par 0,6% līdz 38 049,13 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 0,5% līdz 4894,16 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par 0,2% līdz 15 510,50 punktiem.

Eiropā mierīgāk. Londonas biržas indekss FTSE 100 ceturtdien pieauga par mazāk nekā 0,1% līdz 7529,73 punktiem, Parīzes biržas indekss CAC 40 kāpa par 0,1% līdz 7464,20 punktiem, bet Frankfurtes biržas indekss DAX palielinājās par 0,1% līdz 16 906,92 punktiem.

Ģeopolitika un nafta. Naftas cena janvārī, kā liecina "Bloomberg" dati, ir pieaugusi par vairāk nekā 7%. Tomēr daudzi tirgotāji joprojām ir piesardzīgi un neparedz straujus kāpumus, ņemot vērā, ka globāli ir izredzes nodrošināt piedāvājumu no ražotājiem, kas nav OPEC valstis. Tāpat arī paredzams lēnāks pieprasījuma pieaugums galvenajos importētājos, tostarp Indijā.

"Bitcoin" ETF atslābst. Saskaņā ar "JPMorgan Chase & Co" sniegto informāciju, interese par "Bitcoin" ETF ir sākusi sarukt.

Atlaiž darbiniekus. "Microsoft", kas pērn rudenī pēc ilga procesa, kurā bija iejauktas arī tiesas, saņēma tiesības iegādāties videospēļu izstrādātāju un izdevēju "Activision/Blizzard", paziņoja, ka atlaidīs no darba 1900 cilvēkus no nule iegūtās kompānijas.

"Tesla" krīt. Maska elektroauto uzņēmuma akcijas naktī uz piektdienu nokritās par 12%, atņemot 80 miljardus dolāru no uzņēmuma tirgus vērtības dažas stundas pēc tam, kad tika brīdināts par elektrisko automašīnu pārdošanas pieauguma palēnināšanos un Ķīnas konkurentu radītajiem draudiem. CNN apkopojums liecina, ka "Tesla" akcijas piedzīvoja sliktāko dienu 21 mēneša laikā un noslēdzās zemākajā līmenī kopš 2022. gada.

"Netflix" rullē. Straumēšanas platformas "Netflix" abonentu skaits pērnā gada ceturtajā ceturksnī pieaudzis par 13 miljoniem. Ceturtā ceturkšņa beigās "Netflix" bija mazliet vairāk nekā 260 miljoni maksas abonentu. Bet peļņa pagājušā gada pēdējos trīs mēnešos pieaugusi līdz 938 miljoniem eiro, salīdzinot ar vien 55 miljoniem eiro attiecīgajā laika periodā pirms gada. Reaģējot uz pozitīvajām ziņām, uzņēmuma akciju vērtība pieaugusi par vairāk nekā 15% šonedēļ.

Nemaina procentu likmes. ECB padomes sēdē Frankfurtē ceturtdien tika nolemts galveno refinansēšanas operāciju likmi saglabāt 4,5%, noguldījumu iespējas uz nakti likmi 4% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi 4,75% apmērā. Lai cīnītos pret inflāciju, procentlikmes iepriekš ECB padome bija palielinājusi desmit sanāksmes pēc kārtas.

Vēl viens solis. "Indexo" Latvijas Bankā jaunās Indexo" bankas licencēšanas procesa ietvaros ir iesniegusi ieguldīšanas saistību vēstules par kopējo summu 4,02 miljoniem eiro, kas papildus decembrī notikušās akciju emisijas laikā piesaistītajiem 9,011 miljoniem eiro nodrošina visu jaunās bankas licences saņemšanai un darbības uzsākšanai nepieciešamo kapitālu.

Cenu svārstības

Samocīti IPO un tūļīgs 2024. gads. Grišins par Baltijas tirgu nedienām

Lai gan vēsturiski Baltijas tirgi ir auguši pat straujāk nekā lielākie un aktīvākie pasaules indeksi, kā norāda kopfinansējuma platformas "Capitalia" vadītājs Juris Grišins, pagājušais gads bija izņēmums. Pat tie daži IPO, kas notika, šķita smagnēji un samocīti, proti, investori nav steiguši izķert akcijas un uzņēmumiem bija jāpasvīst, lai sekmīgi noslēgtu procesu. Viņš arī "Nākotnes kapitālam" stāsta, kur pats investēs un kāds iezīmējas 2024. gads.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Investoriem pievienojās arī "robots" - "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos elektroniskajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +6,2%
  • Raivis Vilūns: +6,8%
  • "SEB Roboinvestors": +10,29

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!