Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) svētdien publiskojusi starptautisko kreditoru reformu priekšlikumus, ko Grieķijas valdība noraidīja, bet nolēma nodot nobalsošanai tautai referendumā.

Eiropas Komisija (EK) paziņoja, ka nolēmusi publiskot kreditoru priekšlikumus, lai vairotu procesa caurspīdīgumu un informētu grieķu tautu.

EK paziņojumā referendums, ko Grieķija plāno organizēt 5.jūlijā, nav pieminēts, bet tajā izklāstītas reformas, ko kreditori pieprasīja apmaiņā pret starptautiskā aizdevuma maksājumu.

Kā ziņots, Grieķijas valdība piektdien noraidīja kreditoru piedāvājumu apmaiņā pret vairāku reformu īstenošanu pagarināt starptautiskā aizdevuma programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 12 miljardus eiro, paziņodama, ka šīs prasības izraisītu recesiju un ka piedāvātā summa nav pietiekama.

Grieķijas krīze vēl vairāk padziļinājās sestdien pēc tam, kad Eiropas partneri reaģēja uz Grieķijas premjerministra Alekša Cipra aicinājumu rīkot referendumu par starptautisko kreditoru izteiktajiem priekšlikumiem, atsakoties pagarināt valsts glābšanas programmas termiņu pēc 30.jūnija.

Grieķijai 30.jūnijā jāatmaksā Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) 1,6 miljardi eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!