Foto: LETA

Saeimas atbildīgās komisijas izvērtēs iespējamu bankas 'Citadeles' kapitāldaļu pārdošanas atlikšanu, ceturtdien nolēma deputāti.

Par opozīcijas deputātu virzītajiem grozījumiem Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā un to nodošanu komisijām nobalsoja 52 deputāti, pret bija 28, bet pieci atturējās. Jautājums tika nodots izvērtēšanai komisijās.

Kā norādījuši šīs iniciatīvas autori, tas nepieciešams, lai "nodrošinātu Latvijas valsts nacionālo interešu aizstāvību un novērstu valsts mantas izšķērdēšanu, kā arī garantētu, ka ar nodokļu maksātāju līdzekļiem valsts izrīkojas maksimāli lietderīgi". Minētie grozījumi  arī nodrošinātu, ka "Citadele banka" tiek atsavināta uz Latvijas valstij un nodokļu maksātājiem maksimāli izdevīgiem nosacījumiem.

"Delfi" jau ziņoja, ka  valdība 16.jūlijā uzdeva "Citadele bankas" valstij piederošo kapitāldaļu turētājam, Privatizācijas aģentūrai (PA) uzsākt jauna pārdošanas konsultanta atlasi, tādējādi no jauna iekustinot bankas pārdošanas procesu.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce norādīja, ka, saskaņā ar valdībā lemto, pārdošanas konsultantam jābūt starptautiski pazīstamai kompānijai, kurai jau ir pieredze banku pārdošanas organizēšanā Centrālajā un Austrumeiropā. "Citadele bankas" investora meklēšana un bankas pārdošanas process varētu noslēgties nākamā gada septembrī vai oktobrī, prognozēja Pūce.

Skaidrojot iemeslus, kādēļ tieši tagad nolemts atsākt "Citadele banka" pārdošanas procesu, PA valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns norādīja, ka banka pērn spējusi uzrādīt labu peļņu, turklāt tirgus konjuktūra patlaban ir labvēlīga, jo Latvija nonākusi starptautiskās sabiedrības uzmanības lokā saistībā ar pievienošanos eirozonai. Viņš prognozē, ka arī šogad "Citadele banka" gūs peļņu, un tas varētu palielināt gan investoru interesi, gan arī iespējamo pārdošanas cenu.

Jau ziņots, ka valdība jau divas reizes atlika "Citadeles" pārdošanu, ņemot vērā attīstību banku sektorā un Eiropā plānoto banku sektora regulējuma maiņu.

Valdība 2001.gada nogalē un 2012.gada rudenī atbalstīja piesaistītā pārdošanas konsultanta "Nomura International plc" priekšlikumu atlikt bankas "Citadele" pārdošanu.

"Citadele" tika izveidota 2010.gada augustā  pēc "Parex bankas" restrukturizācijas. Uz jaundibināto banku  tika pārnesta lielākā daļa līdzšinējās "Parex bankas" aktīvu, bet neprofila aktīvi tika atstāti "Parex bankā" jeb risinājumu bankā. Un "Citadeli" bija paredzēts pārdot, kam tika piesaistīts starptautisks finanšu konsultants "Nomura".

 Līgums ar finanšu konsultantu "Nomura International plc" (Nomura) pēc pušu vienošanās tika izbeigts, jo valdība iepriekš bija lēmusi par pārdošanas procesa atlikšanu un šobrīd ir nepieciešams izstrādāt konsultantam jaunu darba uzdevumu, kas atbilst sarunu rezultātam ar Eiropas Komisiju (EK).

Iepriekš MK nolēma atbalstīt sarunu uzsākšanu ar EK par grozījumiem restrukturizācijas plānā, lai valsts varētu izstrādāt un izvērtēt vairākus iespējamos privātā kapitāla piesaistes risinājumus, kādus šobrīd plāns neparedz. Latvija uzskatīja, ka plānam ir jābūt elastīgākam un jāatbilst aktuālajai situācijai finanšu tirgos.

Valsts kā akcionāra ieguldījums bankā "Citadele" patlaban ir 77,3 miljoni latu bankas pamatkapitālā un 45,2 miljoni latu "Privatizācijas aģentūras" subordinētais aizdevums, par kuru "Citdele" valstij maksā peļņas procentus. Savukārt Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas kā otra Citadeles akcionāra ieguldījums bankā ir 25,8 miljoni latu.

Kopš 2010. gada 1. augusta, kad banka Citadele sāka savu darbību, tā Latvijas valstij pirms termiņa ir atmaksājusi visus termiņnoguldījumus par kopējo summu 143,2 miljoni latu. Papildus tam banka Valsts Kasē procentu un citos maksājumos ir pārskaitījusi vēl 25 miljonus latu.

Kopš savas darbības uzsākšanas 2010. gadā "Citadele" nepilnu trīs gadu laikā ir kļuvusi par peļņu nesošu koncernu. Banka  2012.gadu ir noslēgusi ar 5,5 miljonu latu peļņu, savukārt "Citadeles" koncerns 2012.gadu noslēdzis ar 9 miljonu latu peļņu, kas ir ievērojami labāki rezultāti nekā 2011.gadā.   Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% bankas "Citadele" akciju, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!