Foto: LETA

Valdība piektdien ārkārtas sēdē pabeigusi darbu pie šā gada valsts budžeta grozījumu sagatavošanas, papildus sadalot 70 miljonus latu, žurnālistiem pēc sēdes pavēstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka ir pabeigts darbs pie 70 miljonu latu sadales un drīzumā budžeta grozījumus varēs iesniegt Saeimā.

"Ar šo valdības sēdi mēs faktiski esam noslēguši diskusijas par 2012.gada budžeta grozījumiem un panākuši būtiskākās vienošanās, līdz ar to tālāk jau ir tehniskais process budžeta grozījumu sagatavošanā un 17.augustā, kā plānots, mēs varam pieņemt galīgo lēmumu valdībā un sūtīt budžeta grozījumus izskatīšanai Saeimā," teica Dombrovskis.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks atgādināja, ka lielākie līdzekļi budžeta grozījumos paredzēti Veselības ministrijai (VM) un Satiksmes ministrijai (SM), informējot, ka VM tie nepieciešami mātes un bērnu veselības uzlabošanas plāna realizācijai tuvākajiem gadiem, rindu samazināšanai un dažādu pakalpojumu pieejamībai, kā arī diagnostisko un laboratorisko izmeklējumu nodrošināšanai, savukārt SM nauda galvenokārt nepieciešama autoceļu atjaunošanai un uzturēšanai, kā arī dotācijām, lai daļēji kompensētu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju zaudējumus.

Budžeta grozījumi, kas attiecas uz Kultūras ministriju (KM), galvenokārt saistīti ar gatavošanos dziesmu un deju svētkiem, kā arī Latvijas Nacionālo operu, bet Labklājības ministrijai līdzekļi nepieciešami piemaksu nodrošināšanai politiski represēto iedzīvotāju pensiju piemaksu nodrošināšanai, kā arī rindu mazināšanai tehnisko palīglīdzekļu iegūšanai invalīdiem, paskaidroja Vilks.

Jau vēstīts, ka budžeta grozījumos no 70 miljoniem latu visvairāk ticis SM un VM, bet vismazāk ‒ Ekonomikas ministrijai (EM) un Aizsardzības ministrijai (AM).

Finanšu ministrijas (FM) apkopotā informācija liecina, ka SM budžeta grozījumos plānots piešķirt papildu 20,6 miljonus latu, bet VM ‒ 19,535 miljonus latu.

Trešajā vietā ierindojusies KM, kurai grozījumos piešķirti 5,072 miljoni latu. Gandrīz vienādā apmērā papildu līdzekļi piešķirti LM (3,871 miljons latu) un Iekšlietu ministrijai (3,875 miljoni latu).

Grozījumos papildu finansējumu virs trim miljoniem latu saņems arī Izglītības un zinātnes ministrija (3,191 miljonu latu) un Tieslietu ministrija (3,083 miljonus latu). Mazākā apmērā līdzekļi plānoti Zemkopības ministrijai ‒ 2,322 miljoni latu, bet FM ‒ 1,547 miljoni latu.

Mazāk par miljonu latu šogad budžeta grozījumos saņems vien četras ministrijas ‒ Ārlietu ministrija (402,4 tūkstošus latu), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM, 292,3 tūkstošus latu), AM (146,8 tūkstošus latu) un EM (111,6 tūkstošus latu).

Saskaņā ar FM publiskoto informāciju AM kopumā šā gada budžeta grozījumos saņems 146,8 tūkstošus latu, no kuriem 105,3 tūkstošus latu plānots novirzīt jaunsargu kustības stiprināšanai, savukārt 41,5 tūkstošus latu – Latvijas un Krievijas vienošanās par apbedījumu statusu izpildes nodrošināšanai.

Savukārt no VARAM papildus piešķirtajiem līdzekļiem 107 tūkstoši latu tiks Nacionālajam botāniskajam dārzam darbības nodrošināšanai, 70,3 tūkstoši latu ‒ degvielas iegādei Valsts vides dienestam, bet 45,9 tūkstoši latu tiks novirzīti Papes kanāla aizsprosta būvniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!