Foto: Shutterstock
Lai gan ierasts domāt, ka mazi bērni ir diezgan savtīgi, jauns pētījums liecina, ka zīdaiņiem un maziem bērniem ir pārsteidzoši spēcīga izpratne par taisnīgumu. Jau viena gada vecumā bērni sagaida, ka lietas tiks sadalītas godīgi un cilvēki būs izpalīdzīgi. Viņi paši mēdz sadalīt resursus līdzīgi un labprātāk spēlējas ar godīgu pieaugušo nevis negodīgu.

Bet kurā brīdī mazi bērni iejaucas, redzot kādu citu rīkojamies godīgi vai negodīgi? Saskaņā ar virkni pētījumu, kas atrodami vietnē "Cognition", bērni pat pirms pusotra gada vecuma atalgos kādu par godīgumu, lai gan viņi vēl nesoda par negodīgu uzvedību, raksta neirozinātnieks un psihiatrijas doktors Metjū Varens portālā "Research Digest".

Komanda, kuru vadīja Talī Zivs no Vašingtonas universitātes, vispirms apmācīja grupu ar 16 mēnešus veciem bērniem lietot skārienjūtīgu ekrānu, lai "balsotu" par audio klipiem. Pieskaroties vienai ekrāna pusei, tika saņemta negatīva atsauksme (piemēram, "Viņa bija slikta"), bet, pieskaroties otrai pusei, tika saņemtas pozitīvas atsauksmes (piemēram, "Viņa bija laba").

Pēc tam bērni redzēja četrus videoklipus, kuros katrā bija redzama sieviete, kas izdala cepumus vai "Lego" klučus diviem citiem cilvēkiem. Divos klipos viņa tos sadalīja vienādi, bet pārējos divos viņa vienam cilvēkam deva vairāk nekā otram (katrā no četriem klipiem devēja lomu lomu spēlēja cits aktieris). Pēc šo video noskatīšanās mazuļiem atkal tika parādītas četru cepumu un mantu dalītāju sejas, un pēc katra noskatīšanas mazuļiem bija 60 sekundes, lai pieskartos ekrānam tik reižu, cik viņi vēlējās.

Komanda atklāja, ka bērni, redzot godīgos dalītājus, daudz biežāk pieskārās tai ekrāna pusei, kas sniedza pozitīvas atsauksmes nekā tai, kas sniedza negatīvas atsauksmes. Taču, redzot negodīgos devējus, nebija nekādas atšķirības, cik reižu mazuļi pieskārās katrai ekrāna pusei.

Šie rezultāti liecināja, ka bērni "apbalvoja" godīgos dalībniekus ar pozitīvām atsauksmēm. Taču nebija skaidrs, vai viņi patiešām saprata domu, ka viņu "balsojums" aktierim būs izdevīgs. Lai nodrošinātu to, ka bērni saprot – viņu darbības sniedz atlīdzību vai sodu, vēlākā pētījumā zinātnieki pielāgoja metodes tā, lai, pieskaroties vienai ekrāna pusei, tiktu parādīts video, kurā kāds aktierim iedod cepumu, bet, pieskaroties otrai pusei, kāds video cepumu atņem.

Arī šoreiz bērni "atalgoja" godīgos lietu dalītājus, biežāk nospiežot ekrāna puses izvēli "dod cepumu", nevis "atņem cepumu". Savukārt mazuļi vienādi daudz nospieda katru ekrāna pusi, kad izplatītāji bija rīkojušies negodīgi.

Kopumā rezultāti liecina, ka mazi bērni atalgo tos, kuri rīkojas godīgi un tas papildina pierādījumus tam, ka ļoti maziem bērniem ir spēcīga izpratne par to, kas ir "pareizi" vai negodīgi. Taču, šķiet, ka bērni "nesoda" tos, kuri bijuši negodīgi (precīzāk, pētnieki norāda, ka bērni drīzāk izvairījās reaģēt pret negodīgiem mantu dalītājiem, jo mazuļi ekrānam pieskārās retāk pēc tam, kad bija redzējuši tos, kuri rīkojušies negodīgi).

Ir nepieciešami turpmāki pētījumi, lai saprastu, kāpēc mazi bērni nesoda negodīgus dalībniekus.

Lasi vēl citus rakstus no "Cālis.lv" krājuma par bērniem no gada līdz divu gadu vecumam!

Kā rīkoties, ja pusotru gadu vecs bērns sit mammai

Foto: Shutterstock


Katram vecumam ir savas īpatnības – ir mammas, kuras netiek galā ar bērndārznieka vecuma bērna uzvedību, bet dažām problēmas sagādā jau pusotru gadu vecs bērns. Vai košana un sišana mammai ir normāla parādība? Un kā rīkoties mammai? Lūk, mammas jautājums un speciālista atbilde!

Lasīt vairāk

Pusotru gadu vecs bērns viens pats nespēlējas – rakstura iezīme vai kļūdas audzināšanā

Foto: Shutterstock


Katrs bērns ir individuāls, to uzsver visi speciālisti. Nereti mammām ir grūti savus mazos ķiparus izprast, – kāpēc viņš tik daudz raud, ne minūti negrib palikt viens pats, baidās no svešiniekiem… Un bez rūpēm par bērnu mammai ir vēl gana daudz cita darāmā. Aplūkosim vienu pavisam tipisku situāciju, ko droši vien atpazīs daudzi jo daudzi vecāki – pusotru gadu vecs bērniņš nepavisam negrib viens pats paspēlēties, nemitīgi pieprasot mammas uzmanību. Atbildi sniedz psiholoģe.

Lasīt vairāk

Kniebj, kož, sarīko histērijas: kā bērns parāda savu mīlestību vecumā no dzimšanas līdz diviem gadiem

Foto: Shutterstock


Mazajam brīnumiņam tik ļoti ir vajadzīga vecāku klātesamība un viņa mīlestība pret tiem ir absolūti beznosacījuma. Pat ja dažreiz šīs mazuļa izpausmes šķiet, ka itin grūti interpretēt kā mīlestību.

Lasīt vairāk

Gadu vecs mazulis baidās no svešiem pieaugušajiem un pat bērniem. Tas ir normāli?

Foto: LETA


Katrā vecumposmā ir savas īpatnības, kas nereti uztrauc bērnu vecākus. Tā, piemēram, kāda mamma ir satraukusies, vai viņas dēliņš nav pārlieku bailīgs, jo nelabprāt komunicē ar svešiem pieaugušajiem un pat bērniem. Vai tā ir normāla bērna attīstība? Mammai atbildi sniegs psiholoģe.

Lasīt vairāk

Pediatrs: pirmās dzimšanas dienas ballīte svarīga vecākiem, ne mazulim

Foto: Shutterstock


Bērna gada dzimšanas diena ir nozīmīgs notikums vecāku dzīvē. Daudzi to izvēlas svinēt ar vērienu – īrēt ballīšu telpas, pieaicināt pasākuma organizatorus, klāt lielu svētku galdu un ielūgt draugus un ģimeni notikumu svinēt kopā. Bērnu pasākumiem paredzēto telpu pārstāvji atklāj, kādas ir bērna pirmās dzimšanas dienas svinību tendences, savukārt ārsts pediatrs un psihoterapeits Andis Užāns stāsta, cik nozīmīgas šīs svinības ir pašam bērnam.

Lasīt vairāk

Krīze gada vecumā? Psihologa skaidrojums par mazules uzstājīgo mammas 'dancināšanu'

Foto: Shutterstock


"Man ir meita, viņai ir gadiņš. Lasīju, ka šajā vecumā attīstībā iestājas krīze. Meita sākusi izrādīt ietiepību un uzstājību. Piemēram, raud un velk mani aiz rokas, kad es ēdu, kad esam ciemos, vienmēr prasa, lai viņu turu aiz rociņas. Es nezinu, kā pareizi uzvesties. Iet ar viņu pie rokas? Tad, kā viņa sapratīs, ka arī mammai ir savas vajadzības un intereses?" pēc speciālista padoma portālā "Parents" taujā kāda satraukusies mamma.

Lasīt vairāk

Kādā vecumā bērnam būtu jāsāk runāt; iespējamie valodas attīstības traucēkļi

Foto: Shutterstock


Kad bērnam būtu jāsāk runāt un kā veicināt bērna runu, stāsta "Rimi bērniem" ekspertes - pediatre Sanita Mitenberga un psiholoģe Iveta Aunīte.

Lasīt vairāk

Izmisums – gadu vecs bērns mazēdājs. Vecāki dalās knifiņos, kā iemānīt ēdienu

Foto: Shutterstock


Dažreiz bērni mēdz vecākiem radīt galvassāpes – ir tādi mazuļi, kuri gatavi apēst visu, kas vien pieejams, bet ir tādi, kuri ēd ļoti maz vai nereti pat vispār atsakās no ēdiena. Grūtāk ir tiem vecākiem, kuru bērni ir mazēdāji, jo neēšana un nepieciešamo uzturvielu neuzņemšana nepavisam neveicina bērna attīstību. Un, ja arī ārstiem nav īstā padoma? Piedāvājam vecāku noslēpumus no "Cālis" foruma, kā izdevies panākt, lai mazēdājs kļūst, ja ne par dūšīgu, tad vismaz normālu ēdāju.

Lasīt vairāk

Latvijā katrs otrais divgadnieks lieto mobilās ierīces. Sāk kampaņu vecāku izglītošanai

Foto: Shutterstock


Latvijā mobilās ierīces skatās teju katrs otrais bērns vecumā līdz diviem gadiem (47 procenti), un katrs trešais bērns šajā vecuma grupā skatās mobilās ierīces vismaz reizi dienā.

Lasīt vairāk

Gadu vecs mazulis izrāda interesi par iešanu pirtī - drīkst vai nedrīkst


"Mēs visa ģimene ļoti mīlam pirtī iešanu, un mūsu gadu vecais mazulis arī jau izrāda interesi. No kāda vecuma bērns drīkst iet pirtī? Mums nebūs par agru," vaicā kāda māmiņa. Atbild pediatrs.

Lasīt vairāk

Divgadnieks dauza galvu pret grīdu – vai ir pamats uztraukumam

Foto: Shutterstock


Sasniedzot jaunu attīstības posmu, mazulis apgūst arī jaunus veidus, kā izrādīt savas emocijas. Viena no šādām darbībām – galvas dauzīšana pret grīdu – nereti satrauc vecākus. Vai tas, ka mazulis sit galviņu pret grīdu, ir normāli?

Lasīt vairāk

Divgadnieks baidās mazgāties; ko saka psihologs

Foto: Shutterstock


Tā nu tas ir iekārtots – daži bērni ir burtiski apsēsti ar ūdeni, tik ļoti viņiem patīk plunčāties vanniņā, bet dažiem ir gluži pretēji – mazgāšanās sagādā milzu kreņķus, turklāt ne jau tikai pašiem, bet arī vecākiem, jo katra vannošanās reize ir īsts pārbaudījums nervu sistēmai. Piedāvājam iepazīties ar kādas mammas pieredzi un psihologa skaidrojumu šajā jautājumā.

Lasīt vairāk

Ābecīte vecākiem: bērna attīstība no gada līdz divu gadu vecumam. 2. daļa

Foto: Shutterstock


Tiek uzskatīts, ka grūtākais posms mazuļa aprūpē ir līdz gada vecumam. Daļa patiesības jau tajā ir, lai gan katrā vecumposmā ir savas problēmas. Piedāvājam iepazīties ar psiholoģijas zinātņu doktores Diānas Zandes sagatavotiem ieteikumiem vecākiem, kā labāk izprast savu mazuli, kā bērns attīstās konkrētā vecumposmā un ko viņš sagaida no vecākiem.

Lasīt vairāk

Divgadnieka ietiepība – izaicinājums vecākiem


Divus gadus veci bērni ir ļoti apņēmīgi un varen ietiepīgi. Divgadnieka vēlmes ir nebeidzamas. "Gribu šokolādi!", "Negribu gulēt!", "Dzeršu sulu", tiek pieprasīts visu laiku, un, ja vēlmes netiek piepildītas, tad plate var nepārstāt skanēt visu dienu. Lai izturētu grūto laiku, apgūstiet šīs "spēles" galvenos noteikumus.

Lasīt vairāk

Pareiza runas attīstība no pirmajiem vārdiem līdz sarežģītiem teikumiem

Foto: PantherMedia/Scanpix


Lielākā daļa bērnu divu un trīs gadu vecumā jau spēj izveidot vienkāršu teikumus. Ik dienu pieaug vārdu krājums. Bērns divu gadu vecumā saprot jau diezgan daudz vārdus (apmēram 500), bet aktīvi lieto apmēram 50-300 vārdus.

Lasīt vairāk

Ko darīt, ja divgadnieks sver 19 kilogramus?


Labdien! Manai meitinai nesen palika 2 gadiņi un viņas svars ir 19 kg. Vai tas ir normāli divgadīgam bērnam? Ģimenes ārsts nav devis nekādus norādījumus par svara samazināšanu. Es pati nezinu, ko lai iesāk, jo, manuprāt, tas ir par maz. Sakiet, ko darīt, vai ievērot kādas speciālas diētas vai pie kāda speciālista doties?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!