Ko esmu sasniedzis? Vai to esmu vēlējies? Kas būs tālāk? Aptuveni ap 40 gadu vecumu šie jautājumi skar ikvienu. Vīrieši krīzi pārcieš grūtāk nekā sievietes, – sabiedrība visu dzīvi pieprasa no viņiem rezultātus, sasniegumus, panākumus. Un, lūk, pienācis laiks visu izvērtēt!

Kādas ir vīrieša pusmūža krīzes īpatnības? Kā tikt pāri šim sarežģītajam periodam? To vietnē
"Psychology Today" skaidro psiholoģe Linna Margolisa.

Kas notiek

Vīrietis, piedzīvojot identitātes vai pusmūža vecuma krīzi, jūtas tā, it kā viņa izvēlētais dzīvesveids būtu iekalts važās, kā nomocīts, un vēlas izrauties brīvībā. Mainās viņa priekšstati par laiku un pašam par sevi. Apzinoties, ka dzīvot atlicis vairs ne tik ilgi, vīrieši izmisīgi turas pie pēdējās iespējas sajust jauneklību un gandarījumu no dzīves.

Šajā periodā fantāzijas un senie, nepiepildītie sapņi šķiet daudz pievilcīgāki par realitāti. Cilvēks uzskata, ka it kā visu ir darījis pareizi, bet brīnās: kā gan tā gadījies, ka viņš pakāpeniski ir pārvērties par parastu pusmūža vecuma vīrieti?

Dažreiz viņam mainās vērtību sistēma, un viņš pretojas vecajiem noteikumiem, kuri, kā viņam šķiet, vīrieti ierobežo.

Krīze ir īpaši iespējama, ja vīrieša dzīvē nav iespēju izaugsmei vai pārmaiņām. Viņš sāk šaubīties, vai viņu apmierina personīgais dzīvesveids un imidžs, kuru viņš sev radījis, un aizdomājas: vai viņš ir savā vietā? Dzīve šķiet tukša vai neīsta.

Kad vīrietis izdara (vai gandrīz ir gatavs izdarīt) neapdomātus, radikālus gājienus, var teikt, ka parasts iekšējais konflikts un vērtību pārvērtēšana, kas ir raksturīgi pusmūža vecumā, pārvērties krīzē.

Rezultātā daļa vīriešu ievieš romānus, pat pamet ģimeni, sāk vairāk dzert alkoholiskos dzērienus, kļūst bezatbildīgāki vai uzņemas bezjēdzīgu un neattaisnojamu risku. Kad šķiet, ka izejas nav, krīzes piespiež kaut ko mainīt. Un rezultāts var būt gan pozitīvs (personības izaugsme), gan arī graujošs.

Kā atpazīt šo krīzi

Visticamākā pazīme – sajūta, ka esi iedzīts stūrī, un ir vēlme no tā visa izrauties, savā ziņā apgriežot savu iepriekšējo dzīvi kājām gaisā. Parasti vīrietis apzinās, ka atrodas krīzē, kad realitāte konfliktē ar viņa "izlēcieniem". Lūk, iepazīsti vēl dažas pusmūža vecuma krīzes pazīmes:

Foto: Shutterstock

Kā tikt pāri

Kā pārdzīvot šo krīzi bez zaudējumiem un pat izaugt kā personībai? Psiholoģe dalās dažos padomos.

Nevajag

Darīt radikālas lietas, kuras var apgriezt tavu dzīvi kājām gaisā. Uztver sevi kā pusaudzi, kuram ir jānoliek ierobežojumi, lai viņš nesastrādātu pārāk daudz muļķību.

Uztvert pārdzīvojumus un emocijas pārāk burtiski. Jūtas – tie nav fakti. Ja tevi piemeklējusi nepārvarama vēlme "izrauties brīvībā", tas ne vienmēr nozīmē, ka tev tas patiešām jādara. Iespējams, tas vienkārši ir simptoms, ka kaut kas notiek ne tā, kā vajadzētu.

Maldīties savās fantāzijās. Citādi tu riskē sākt darīt neapdomātas lietas, kuras tikai tev traucēs iegūt to vitalitāti, kuras tev pietrūkst.


Vajag

Atceries, ka tev nav obligāti radikāli jāpārkārto dzīve. Ja esi pārliecināts, ka daudz ko vajadzētu mainīt, dari to pakāpeniski un apzināti, lai samazinātu iespējamo graujošo efektu.

Pieņem faktu, ka daudzas iespējas jau ir palaistas garām. Padomā, ko tieši esi nokavējis un kāpēc. Uzraksti uz papīra lapas visu, ko tu esi vēlējies paveikt, bet neesi izdarījis. Tāpat apraksti, kāpēc tieši šajā dzīves brīdī tu esi nolēmis, ka tev to vajag izdarīt.

Padomā par to, ko tu dzīvē novērtē un ko nevēlies pazaudēt.

Pārdomā dzīves prioritātes – jau pagājušās un pašreizējās. Padomā, kādas reālas izmaiņas tu vari veikt, paliek pašreizējā dzīvesveida rāmjos.

Turpinājumā virkne portāla "Cālis" arhīva rakstu, kas vēl plašāk skaidro, ko cilvēki var izjust pusmūžā un kā iespējami nesāpīgāk tikt pāri krīzes brīžiem.

Lai makšķerē zivis, nevis sievietes. Kas var norādīt, ka tavam vīram ir pusmūža krīze

Foto: DELFI.lt kolāža


Pusmūža krīze patiešām pastāv. Un ne tikai romantiskās komēdijās. Tā skar ne tikai vīriešus, bet arī sievietes. Tiesa, sievietēm šis posms parasti paiet bez lielām sekām, bet vīriešiem mēdz būt citādi. Mācību un psiholoģisko konsultāciju centra psiholoģe Vitālija Mikutaitiene Lietuvā stāsta, kad tas parasti notiek un kā to pārvarēt.

Lasīt vairāk

Neirozes piedzīvošana pusmūžā. Kā ‘pūķus’ pārvērst spirdzinošā enerģijas avotā

Foto: Pexels


Pienākot pusmūža gadiem, arvien skaidrāk kļūst apjaušams dzīves trauslums un ķermeņa galīgums. Mūsu ego saņem krietnu dunku, un mums nākas pārvērtēt savu vietu ārpasaulē – karjerā, attiecībās, ierastajos mierinājuma avotos. Aktuāls kļūst jautājums: kas vēl es esmu bez savas pagātnes un izspēlētajām lomām? Taču pusmūža krīze jeb Viduspāreja patiesībā ir lieliska iespēja pārorientēt savu personību, atmest dzīves pirmās puses ego impulsus un atvērt apziņu diženākiem brīnumiem. Par šo tēmu Džeimss Holiss raksta grāmatā "Viduspāreja. No posta līdz piepildījumam pusmūžā".

Lasīt vairāk

Nepārdomāta šķiršanās pusmūža krīzē: piecas vilšanās, kas var sekot

Foto: Shutterstock


Agrāk vai vēlāk pusmūža krīze – nesaukta un neaicināta – apciemo ikvienu. Tas ir emocijām pārbagāts periods, kas bieži vien mudina uz apkārtējām lietām reaģēt ne visai pārdomāti un adekvāti. Var teikt, ka pusmūža krīze ēd no iekšas, kā absolūtu nepieciešamību pieprasot kaut ko mainīt – nopirkt mašīnu, uzsākt mīlas romānu vai pieņemt pārgalvīgu darba piedāvājumu. Taču nereti šim sarakstam pievienojas arī attiecību statusa maiņa, pusmūža krīzei kļūstot par divu mīlošu cilvēku šķiršanās iemeslu.

Lasīt vairāk

Gustavs Terzens par pusmūža krīzi: mūsdienu vīrišķība ir atbildība


Taujāts par to, ko viņam nozīmē pusmūža krīze, TV personība Gustavs Terzens raidījumā "Māmiņu klubs", norāda, cik smieklīgi noskatīties, kā 30 gadus veci cilvēki pārdzīvo nonākšanu nākamajā desmitgadē. "Tas ir ārprāts! Tā ir tā civilizācija, kas tagad nāk – kādu pasauli mēs viņiem atstāsim," pauž Terzens.

Lasīt vairāk

Kaspars Zemītis par vīrieša pusmūža krīzi


Kad sākas pusmūža krīze un kā to izjūt ģitārists Kaspars Zemītis? Ar savu pieredzi mūziķis dalās raidījumā "Starp mums runājot". Viņš norāda, ka nav iegādājies ne motociklu, ne kabrioletu, bet laiku pa laikam pieķer sevi runājam ne pārāk jauneklīgā manierē.

Lasīt vairāk

Pusmūža krīze vīrietim. Sabiedrības dāma Ināra Trēziņa iesaka vienkāršāko recepti, lai no tās izvairītos


Pusmūža krīze ir notikums, kas, kā atzīst cilvēku dzīves ciklu pētnieki, pienākot ikviena vīrieša dzīvē. Tad ierasto dzīves ritmu satricina dramatiski notikumi un arī viņš pats iekšēji sāk svārstīties – vai esošais dzīves modelis ir tas īstais? Tiek pirktas jaudīgas mašīnas, mainīta profesija un pat sieva. Kāpēc šāda krīze pienāk? Ko no tās iespējams mācīties? Kā saglabāt ģimeni un varbūt nemaz nevajag to saglabāt? Un galu galā, vai šādu dzīves posmu pārdzīvo tikai vīrieši? Šie ir jautājumi, kas nomāc daudzus, bet sabiedrības dāma Ināra Trēziņa raidījumā "Sieviete. Personīgi" atklāj, viņasprāt, labāko recepti, kā izvairīties no pusmūža krīzes.

Lasīt vairāk

Pētījums: Leģendārā pusmūža krīze - īsta vai iedomāta?

Foto: PantherMedia/Scanpix


Teoriju par pusmūža krīzi ir dzirdējis teju katrs, tomēr tam, cik tā ir pamatota, līdz šim trūcis pierādījumu. Nu pētnieki nākuši klajā ar jaunu informāciju – vecumā no 40 līdz 42 gadiem cilvēki patiesi jūtas visnelaimīgākie, vēstī "Women's Health".

Lasīt vairāk

Man ir 40 gadu un bail novecot

Foto: London 2012

40 gadu - daudz vai maz? Kā nu kuram šķitīs - bērniem 40 gadu jau ir "veca tante", bet citi tieši šo dzīves posmu uzskata par vislabāko - daudz kas jau sasniegts, bet dzīve vēl tikai priekšā. Ko darīt, ja tik ļoti negribas novecot?

Lasīt vairāk

Viņš nekad nemainīsies?! Sērijveida krāpēja attiecībās pazīmes

Foto: Shutterstock


Katram ir savi priekšstati un savs saraksts ar kategoriskiem "nē" – iezīmēm, kuras mēs nevēlētos redzēt savā partnerī. Kāds pilnīgi noteikti neveidos attiecības ar tādu cilvēku, kas negrib bērnus. Kādam varbūt svarīga ir kopīga reliģija. Bet vai pastāv kaut kādi universālie "trauksmes zvaniņi"? Piemēram, krāpšana iepriekšējās attiecībās. Vai tas nozīmē, ka cilvēks nebūs patiess arī šajās attiecībās?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!