Foto: Shutterstock

Diemžēl šķirto ģimeņu skaits ir gana liels, un šādā ģimenes modelī jo īpaši jādomā par bērnu labsajūtu. Piedāvājam ielūkoties vienā dzīves situācijā – tēvs lūdz padomu, kā palīdzēt iedraudzēties paša dēlam un jaunās partneres bērnam.

"Pirms pusotra gada es izšķīros ar civilsievu, mums ir kopīgs dēls, tagad viņam ir četri gadi. Es regulāri viņu apciemoju, redzamies divas reizes nedēļā. Kad dēls vaicā, kāpēc es tik reti esmu mājās, viņa mamma saka, ka es daudz strādāju. Bet man ir cita ģimene, un ir audžudēls, gandrīz mana dēla vienaudzis. Vēlos, lai puikas iedraudzējas, lai mums būtu liela, draudzīga ģimene. Kā dēlam pastāstīt par to? Baidos, ka viņš apvainosies vai kļūs greizsirdīgs," pēc speciālista padoma portālā "Parents" vaicā kāds tēvs.

Atbildi sniedz sistēmiskā ģimenes psiholoģe Viktorija Meščerina:

"Četrus gadus vecs bērns neprot izrādīt greizsirdības jūtas, tās vien ir pieaugušo iedomas. Bērns piekritīs tai situācijai, ko radīs vecāki. Ja tēvs pacentīsies abus zēnus iepazīstināt un palīdzēs iedraudzēties, abiem bērniem viss tiks vienādā apmērā, ja paša dēls jutīsies labi tēta jaunajā ģimenē, ja šīs "vizītes" atbalstīs mamma, tad obligāti viss izdosies.

Tas, ka mamma tēva prombūtni skaidro ar viņa darbu, nav labākā ideja. Sistēmiskie ģimenes psihologi rekomendē bērniem izskaidrot vecāku šķiršanos, sākot no divu ar pusi trīs gadu vecumu. Četrus gadus vecs bērns patiesībā var ciest no tā, ka tēva nav mājās, un kaut kādā dīvainā veidā, kas vairāk līdzinās pasakai, censties sev to izskaidrot. Par to, ka tētis tagad dzīvo atsevišķi, bērnam ir jāizstāsta abiem vecākiem. Psihologi iesaka veikt pat speciālu rituālu bērna pastāvīgās dzīvesvietas teritorijā, kur viņam viss ir pazīstams. Mammai un tētim jāatkārto sakāmais vienam aiz otra. Piemēram, mamma saka: "Tagad tētis dzīvo atsevišķi", bet tētis atkārto: "Tagad es dzīvoju atsevišķi". Lai abu vecāku teiktais tiktu uztverts kā atbalss. Kad vienā situācijā sarunā vienlaikus iesaistās abi vecāki, bērniņš saprot, ka dzīve ir vecā, ka vecāki ir kopā un nekas briesmīgs nenotiek. Protams, viņš nesaprot kaut kādas detaļas, bet emocionāli pieņem jauno situāciju. Ja šādu rituālu veikt nav iespējams, tad katrs no partneriem par to izrunā ar bērnu atsevišķi. Tētim iespējami biežāk vajadzētu atkārtot, ka nekas briesmīgs nav noticis, ka viņš tāpat kā iepriekš ir tētis un kā iepriekš – mīl savu dēlu vai meitu. Tādā veidā jūt sev blakus drošību un pārstāj uztraukties savu mazo trauksmju dēļ.

Mānīt bērnu nav labi, mammai, protams, tā ir ērtāk. Viņa sev neliek papūlēties, lai bērnam izskaidrotu radušos situāciju. Pieaugušajiem vispār ir grūti sarunāties par šādām tēmām, taču kādudien bērns tāpat visu uzzinās. Un, ja par jaunumiem nepastāstīs vecāki, to var izdarīt jebkurš. Agri vai vēlu kāds, kas atrodas ģimenes tuvumā, izrunās vārdu "šķīrušies", un bērnam būs ļoti grūti to pārdzīvot. Ja viņš par to uzzinās līdz septiņu gadu vecumam, uzticēšanās vecākiem nezudīs, bet asaras būs rūgtas. Bet, lūk, pēc septiņu gadu sasniegšanas bērns var pilnībā pārstāt uzticēties vecākiem."

Vēl pāris padomrakstu par to, kā rīkoties pieaugušajiem šķiršanās gadījumā, lai iespējami mazāku traumu no tā gūtu bērns, atradīsi zemāk – "Cālis" arhīva apcirkņos.

Pusbrāļi un pusmāsas: jaunās dzīves noteikumi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja laulības noslēdzas ar šķiršanos, tas vēl nenozīmē, ka personīgajai dzīvei jāuzliek krusts. Laiks, kā zināms, dziedē jebkuras rētas. Ar laiku pie horizonta parādās tevis vērts dzīves pavadonis. Kā veidot jaunas attiecības, ja abiem partneriem jau ir bērni no iepriekšējās laulības?

Lasīt vairāk

Sistēma emocionāli 'kastrē' vīriešus: daudzbērnu tēvs kritizē pastāvošo matriarhāta kārtību

Foto: Shutterstock

Andris ir trīs bērnu tēvs, uzņēmējs, kurš nodarbina padsmit darbinieku un katru rītu mostas ar izaicinājumu – atgūt savus bērnus. Viņš ir oficiāli šķīries un jau aptuveni trīsarpus gadus cīnās, lai divi no viņa bērniem pastāvīgi dzīvotu pie viņa.

Lasīt vairāk

Daudzbērnu mamma: šķiršanās procesā nevar 'turēties' tikai pie likuma burta

Foto: Shutterstock

Anete ir daudzbērnu mamma, kura piedzīvojusi šķiršanos un patlaban ir laulāta ar šķirtu vīrieti, kuram ir bērns no pirmajām attiecībām. Inese izlasīja "Cālis" veidoto rakstu par Andri un nolēma dalīties savā pieredzē. Sieviete uzsver, ka aizgādībai par bērniem ir jābūt dalītai, respektējot abu vecāku tiesības, un šķiršanās procesā neesot iespējams "turēties" tikai pie likuma burta.

Lasīt vairāk

Noliegums, dusmas un kaulēšanās – etapi, ko piedzīvo bērns vecāku šķiršanās gadījumā

Foto: Shutterstock

Lielākā daļa vientuļo vecāku ģimeņu mūsdienās izveidojas šķiršanās rezultātā, un pētījumi apliecina šķiršanās traumējošo iespaidu uz bērniem, īpaši gadījumos, kad vecāki ar to nav labi tikuši galā.

Lasīt vairāk

Vientuļā mamma: seši stereotipi par iespējām veidot attiecības no vīriešu skatpunkta

Foto: Shutterstock

No daudzu vīriešu lūpām izteiktie vārdi "vientuļa sieviete ar bērnu" skan kā spriedums vai diagnoze. Tomēr lielākā daļa šo priekšstatu, kas virmo ap šo ģimenes modeli, ir tikai un vienīgi stereotipi. Bet reālām sievietēm ar šiem mītiem nav nekāda sakara.

Lasīt vairāk

Bez tēva piekrišanas nokristīts bērns, greizsirdība – ķibeles pēc šķiršanās un jaunu attiecību izveidošanas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Skaidrs, ka bērnam vislabākais ir dzīvot un augt ģimenē, kurā ir abi vecāki un kuri viens otru mīl, tomēr gadās arī sliktāki scenāriji, un ģimene, precīzāk sakot, divi pieaugušie nolemj katrs iet uz savu pusi. Tas, protams, var notikt dažādu iemeslu dēļ, bet viens no tiem – cita partnera ienākšana sirdī.

Lasīt vairāk

Pētījums: Pēc šķiršanās tēviem pastāv augsta iespēja kļūt par 'otrās šķiras vecākiem'

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šķiršanās rezultātā, kad bērns paliek dzīvot pie mātes, tēvam kā nerezidējošajam vecākam būtiski sarūk iespējas līdzvērtīgi iesaistīties bērna aprūpē. Arī lēmumus, kas būtiski ietekmē bērna attīstību, primāri pieņem tas vecāks, kurš nodrošina bērna ikdienas aprūpi, un parasti tā ir māte.

Lasīt vairāk

Četru bērnu tēvs Uvis Helmanis: pēc šķiršanās jāizvirza precīzi nosacījumi saskarsmei ar bērniem

Foto: Edgars Vaivads

Pēc šķiršanās ir ļoti svarīgi precīzi definēt nosacījumus saskarsmei ar bērniem, norāda Uvis Helmanis, četru bērnu tēvs, basketbola treneris un bijušais Latvijas basketbola izlases ilggadējais spēlētājs.

Lasīt vairāk

Vecāku šķiršanās kā paliekoša trauma – bērnam nevajadzētu dzirdēt vārdu 'mīļākā'

Foto: Shutterstock

Viktorija jūlijā svinēs savu 26. dzimšanas dienu. Pieaugusi sieviete, bet tāpat – bērns saviem vecākiem, mazbērns – vecvecākiem. Kas būs viņas viesi? Protams, ģimene un draugi, bet cik daudzi no Viktorijas ģimenes locekļiem? Vai visi kopā? Viņas vecāki izšķīrās. Nenotikušas sarunas, dvēseles sāpes, kā ar elektrību dabūt pa nagiem no vārda "mīļākā", nedzirdēt un nespēt izrunāt vārdus "Mīlu tevi"...

Lasīt vairāk

Kā pareizi 'dalīt' bērnus pēc šķiršanās ģimenē: pētnieku skatījums

Foto: stock.xchng

Visvieglāk ar vecāku šķiršanos samierinās un tiek pāri tie bērni, kuri pēc ģimenes iziršanas ar tēti un mammu kopā pavada vienādu laiku, turklāt tas attiecas gan uz dienas, gan nakts laiku.

Lasīt vairāk

Dzīvošana kopā ar pusmāsām un pusbrāļiem bērnos izraisa agresiju, secina ASV pētnieki

Foto: Shutterstock

Bērniem, kuri auguši kopā ar pusmāsām un pusbrāļiem biežāk novērota tendence būt pārlieku uzbudinātiem un dusmīgiem, tā secinājuši Mičiganas Universitātes (ASV) pētnieki, par ko vēsta portāls Foxnews.com

Lasīt vairāk

Šķirtas ģimenes nākotne jeb Ieteicamākie risinājumi bērna turpmākai audzināšanai

Foto: Shutterstock

Pēc šķiršanās vecāku attiecības veidojas dažādi. Ir vecāki, kuri pārtrauc rūpēties par bērniem, un tādi, kas uzņemas kopīgu un vienādu atbildību par bērnu audzināšanu. Par to, kā būvēt šķirtas ģimenes nākotni, kā tajā atrast vislabāko vietu bērnam, rakstā savu viedokli pauž vācu pedagogs, ģimenes konsultants un mediators Aloizs Leiendekers. Šī ir raksta otrā daļa, sākumu "Atklāti par bērna sajūtām vecāku šķiršanās laikā" lasi te.

Lasīt vairāk

Atklāti par bērna sajūtām vecāku šķiršanās procesā. 1. daļa

Vecāku šķiršanās bērnus skar ļoti sāpīgi un dziļi. Bērni piedzīvo, kā sairst viņu uztverē drošākā saikne starp diviem cilvēkiem - māti un tēvu. Tādējādi sabrūk bērnu iedomātais priekšstats par attiecībām ģimenē un zūd viens no dzīves stūrakmeņiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!