Foto: Unsplash
Cilvēki var būt alerģiski pret suņiem un kaķiem – bet vai mūsu mīluļiem var būt alerģija uz cilvēkiem? Izrādās – var!

Kornela Universitātes (ASV) Veterinārās medicīnas koledžas profesore Dr. Hetere Edingtone apgalvo, ka suņiem un kaķiem var būt alerģiska reakcija uz cilvēkiem, raksta specializētais portāls "Live Science"

"Suņiem un kaķiem ir novēroti trīs galvenie alerģiju veidi: pret blusām, pārtikas alerģijas un vides alerģijas," uzskaita Edingtone. "Alerģija uz cilvēku atbilstu trešajai kategorijai, vides alerģijām."

Par laimi, lielākajai daļai mājas mīluļu alerģijas simptomi ir ļoti viegli. Tikai retos gadījumos tie izpaužas smagi vai pat apdraud dzīvību. Ekstrēmākās alerģiskās reakcijas cilvēkiem un dzīvniekiem ir anafilaktiskās, kas izpaužas kā pietūkums, vemšana, krampji un pat nāve, norāda profesore. Taču šīs reakcijas biežāk parādās saistībā ar ēdienu vai pēc bites dzēliena, nevis pēc kontakta ar cilvēku.

Ja kaķim vai sunim ir alerģija pret cilvēkiem, reakcija ir līdzīga kā mums, kad esam alerģiski pret šiem mājdzīvniekiem – viņi kasa vizuāli veselu ādu, tas ir atopiskais dermatīts jeb ekzēma. Suns vai kaķis nonāk kontaktā ar cilvēka blaugznām, kas satur atmirušas ādas šūnas un matus. Jūs taču saprotat, ka mūsu mati un blaugznas ir visur mājā.

Foto: Unsplash

Pētījumi rāda, ka apmēram pusei no suņiem, kas ir pakļauti alerģiskam riskam, ir alerģija pret cilvēka blaugznām. Arī kaķiem bieži tiek konstatēts atopiskais dermatīts, tikai nav plaši pētīts, cik bieži to izraisa cilvēka blaugznas.

"Kad mēs veicam alerģiju pārbaudi, parasti atklājam, ka suņiem un kaķiem alerģiju izraisa pat 12 vai vairāk faktoru reizē, un cilvēki bieži ir viens no šiem faktoriem," norāda Edingtone. Bieži alergēni suņiem ir arī putekļi, ziedputekšņi un pelējums.

Ja alerģija uz cilvēku atklāta kucēnam, ir vairākas ārstēšanas iespējas, piemēram, antihistamīna preparāti tabletēs, kas dzīvniekam jālieto ik dienu, lai novērstu simptomus, taču ne visiem dzīvniekiem tie piemēroti.

"Antihistamīni diemžēl ir efektīvi tikai 30% gadījumu," Edingtone atsaucas uz pētījumu, kurā viņa kopā ar kolēģiem pētīja antihistmīna loratadīna efektivitāti kaķu pasargāšanai un konstatēja, ka lielākajā daļā gadījumu tas bija neefektīvs.

Vēl viena ārstēšanas iespēja ir ar orāli lietojamiem steroīdiem, tos kā efektīvāku akūtu alerģiju gadījumā iesaka arī Starptautiskā Dzīvnieku alerģiju komiteja. Taču blaknēs – letarģija, pastiprināta elsošana un izsalkuma sajūta.

Foto: Unsplash

Trešā ārstēšanas iespēja ir specifiska alergēna imūnoterapija, kas paredz alerģiju injicēšanu ar kontrolētu alergēnu daudzumu, lai mazinātu alerģisko reakciju. Saskaņā ar Edgintones teikto, šī metode ir efektīva suņiem 60% gadījumu, bet kaķiem – pat 78% gadījumu.

Taču jāatceras, ka alerģijas var ārstēt, bet nevar izārstēt. "Tā ir ar alerģijām suņiem," norāda Edgintone. "Terapija ir mūžīga. Tiklīdz jūs pārtraucat ārstēšanu, alerģijas atgriezīsies."

Un kas vēl būtiskāk – nekādas pašārstēšanas, uzticiet šo lietu profesionāliem veterinārārstiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!