Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV atgriežas uz Mēness pēc vairāk nekā 50 gadu pārtraukuma. Turklāt šoreiz tā nav NASA, bet gan privāta uzņēmuma "Intuitive Machines" zonde. Pirmo reizi privātā sektora spēlētājam izdevies sekmīgi un kontrolēti piezemēt pētniecisko aparātu uz Zemes pavadoņa. To līdz šim iespējušas tikai valstu aģentūras.

Vēsturiskais notikums noticis naktī uz piektdienu, 23. februāri. Zonde "Odysseys" pēdējos "metrus" piezemēšanās manevrā veica pilnībā autonomi – visi sakari ar misijas vadības centru bija pārtraukti. Un nav arī tā, ka inženieri uz Zemes varētu daudz palīdzēt, ja nosēšanās manevra laikā kāda no sistēmām iziet no ierindas. Atliek vien gaidīt ziņu no zondes.

Tās bija 15 garas klusuma minūtes, kurās komanda nezināja lidaparāta likteni. Taču tad – signāls! Sākumā vājš, taču ar to bija gana. Zonde, kuru inženieri iedēvējuši par Odiju, veiksmīgi piezemējusies asteroīda trieciena atstātā krāterī apmēram 300 kilometrus no Mēness dienvidpola.

Pats aparāts ir privātā sektora būvēts, taču zonde aprīkota arī ar partneru, tostarp ar NASA, mērinstrumentiem. Viens no tiem – LIDAR jeb sistēma, kas nosaka attālumu līdz objektam ar gaismas palīdzību – glāba situāciju un pārņēma navigācijas funkcijas, kad pašu "Intuitive Machines" izstrādātā lāzernavigācijas sistēma niķojās.

Turpmākās divas nedēļas "Odysseus" un nelielais rovers, ko zonde atvedusi līdzi, izmantos Saules gaismas enerģiju, lai darbinātu savus instrumentus un veiktu virkni dažādu eksperimentu. Līdz ar lunārās nakts iestāšanos zondes aktīvā darbība uz Mēness būs galā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!