Pieci bīstamākie atkritumu veidi, ko cilvēki atstāj mežos

Latvijā ik gadu tiek radīti gandrīz divi miljoni tonnu atkritumu, no kuriem tikai 70% nonāk poligonos, pārējie – dabā. Pēdējo četru gadu laikā Latvijas valsts mežos ir savākti 8408 kubikmetri atkritumu, kas atbilst 48 pilniem vilciena vagoniem. Šie atkritumi visbiežāk dabā nesadalās un rada būtisku vides piesārņojumu. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar pieciem bīstamākajiem atkritumu veidiem, kas atrodami mežos.
Pieci bīstamākie atkritumu veidi, ko cilvēki atstāj mežos
1
Polietilēna maisi un plastmasas pudeles. Viena polietilēna maisa sadalīšanās laiks dabā ilgst no 200 līdz pat 1000 gadiem, bet plastmasas pudelēm – līdz pat 450 gadiem. Turklāt šādus atkritumus bieži mēdz apēst dzīvnieki un tādējādi iet bojā. Plastmasa ir ļoti bīstama arī tad, ja to dedzina, jo degšanas procesā rodas indīgi dūmi. Izlietotais iepakojuma materiāls, PET, kuru izmanto dzērienu pudeļu ražošanā, ir otrs vērtīgākais materiāls pēc alumīnija. No pārstrādātās plastmasas iegūst jaunus plastmasas izstrādājumus, tāpēc šķiro - nemet zemē!
A/S ‘Latvijas Valsts meži’
Pieci bīstamākie atkritumu veidi, ko cilvēki atstāj mežos
2
Stikla pudeles. Stikls dabā nesadalās, līdz ar to tas paliek uz zemes, kamēr kāds to nepaceļ. Dodoties mežā atpūsties, ogot vai sēņot, ar stiklu var nejauši savainoties. Turklāt dzīvniekiem tas var būt pavisam bīstams. Pirms zemē nomest kādu stikla pudeli vai lausku, der zināt: ja stikla lauskā koncentrējas saules stari, var aizdegties tuvumā esošā sausā zāle vai zariņi, izraisot ugunsgrēku.
A/S ‘Latvijas Valsts meži’


Pieci bīstamākie atkritumu veidi, ko cilvēki atstāj mežos
3
Alumīnija skārdenes. Zemē nomestu alumīnija skārdeņu sadalīšanās dabā ilgst no 200 līdz pat 500 gadiem. Diemžēl daudzas no tām mežā nonāk pēc aizvadītas ēdienreizes, nevis tiek savāktas un iemestas tuvākajā atkritumu tvertnē. Tāpēc ik reizi, kad dodies atpūsties brīvā dabā, rūpīgi aiz sevis sakop un mudini to darīt arī citus!
A/S ‘Latvijas Valsts meži’


Pieci bīstamākie atkritumu veidi, ko cilvēki atstāj mežos
4
Būvniecības atkritumi. Gada laikā Latvijas dabā nonāk vismaz 100 000 tonnu nelegālo būvgružu. Būvgruži ne vien kaitē apkārtējai videi un cilvēku veselībai, bet arī rada būtiskus zaudējumus atkritumu izvedējiem, kas mērāmi miljonos eiro. Sakopt vienu šādu izgāztuvi izmaksā desmitkārt dārgāk, nekā nodrošināt legālu šo būvgružu izvešanu.
Massachusetts Dept. of Environmental Protection / cc


Pieci bīstamākie atkritumu veidi, ko cilvēki atstāj mežos
5
Baterijas, akumulatori, medikamenti un citi bīstamie atkritumi. Šiem atkritumiem piemīt virkne tādu īpašību, kas padara tos bīstamus apkārtējai videi, cilvēka dzīvībai un veselībai, kā arī citiem dzīviem organismiem. Šie bīstamie atkritumi piesārņo augsni un gruntsūdeņus, tādējādi radot risku kaitīgajām vielām nonākt dzeramajā ūdenī. A/S ‘Latvijas Valsts meži’ un kampaņas ‘Cūkmens’ tēls aicina nemēslot mežā un, dodoties atpūsties pie dabas, būt atbildīgiem un saudzēt mūsu dabu!
John Seb Barber / cc
Iepazīsti Latviju – četras skaistākās velo dabas takas Iepazīsti Latviju – četras skaistākās velo dabas takas  
Apceļo Latviju – interesantas pilis, muižas un parki mūsu zemē Apceļo Latviju – interesantas pilis, muižas un parki mūsu zemē   (3)
Pokaiņi un pieci citi maģiski meži no visas pasaules Pokaiņi un pieci citi maģiski meži no visas pasaules   (3)
Vērtīgi padomi, kā orientēties mežā pēc pazīmēm dabā Vērtīgi padomi, kā orientēties mežā pēc pazīmēm dabā   (3)
Gardas meža veltes tavam zāļu skapītim Gardas meža veltes tavam zāļu skapītim  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.