Sargāsim mežu no ugunsgrēka

Iestājoties ilgstošam karstam un sausam laikam, visā valsts teritorijā noteikta paaugstināta ugunsbīstamība, tāpēc ikvienam, atrodoties mežā un purvā, jābūt īpaši piesardzīgam un atbildīgam.
Sargāsim mežu no ugunsgrēka
1
Atgādināsim svarīgākās lietas, kas jāzina un jāatceras katram no mums, lai neizraisītu mežu ugunsgrēku.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Sargāsim mežu no ugunsgrēka
2
Priekšdarbi. Lai novērstu un ierobežotu meža ugunsgrēku izcelšanos un izplatību, Latvijas valsts mežos ir ierīkotas mineralizētas joslas un atjaunotas ūdens ņemšanas vietas. Arī rekonstruētie ceļi atvieglo specializētā transporta operatīvu nokļūšanu ugunsgrēka vietā.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Sargāsim mežu no ugunsgrēka
3
Nemet zemē sērkociņus. Galvenais meža un purvu ugunsgrēku iemesls ir cilvēka apzināta vai neapzināta rīcība. Tāpēc AS "Latvijas valsts meži" aicina ikvienu meža apmeklētāju ugunsnedrošajā laika posmā ­– no pavasara līdz rudenim – atcerēties: mežos un purvos ir aizliegts kurināt ugunskurus ārpus speciāli tam ierīkotām vietām, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas, kā arī nedrīkst atstāt tos bez uzraudzības. Aizliegts nomest zemē degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus, kā arī braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem!
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Sargāsim mežu no ugunsgrēka
4
Kurini uguni tikai tam paredzētā vietā! Neatbilstošā vietā kurināts ugunskurs var ne tikai izvērsties par mežu ugunsgrēku, bet arī nopietni apdraudēt tuvumā esošos cilvēkus, kokus, labības laukus un namīpašumus! Tieši tāpēc ugunskuru drīkst kurt tikai tam speciāli ierīkotās vietās. Pametot atpūtas vietu, ugunskurs noteikti jānodzēš ar ūdeni vai minerālaugsni – smilti, mālu, melnzemi, smalku granti. Doties prom drīkst tikai tad, kad ugunskurs vairs nekūp.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Sargāsim mežu no ugunsgrēka
5
Savāc aiz sevis atkritumus. Nevērīgi izmestie atkritumi var kļūt par cēloni uguns nelaimei vai veicināt uguns liesmu izplatību, jo īpaši, ja tiek izmesti labi degoši priekšmeti. Beznokrišņu laikā katra mazākā uguns dzirkstele var izraisīt meža ugunsgrēku. Tāpēc vienmēr atpūtas laikā radušies atkritumi jāņem līdzi vai jāatstāj tam paredzētajās atkritumu urnās. Tos noteikti nedrīkst sadedzināt – atkritumus dedzinot, izdalās toksiskas gāzes, kuras ieelpojot var nodarīt kaitējumu veselībai. Arī aerosolu baloni un uzliesmojoši šķidrumi var uzliesmot un eksplodēt, radot draudus cilvēku veselībai un drošībai.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs
Meža atjaunošana pavasarī – kā tas notiek? Meža atjaunošana pavasarī – kā tas notiek?   (2)
Vasaras meža veltes zāļu tējām Vasaras meža veltes zāļu tējām   (3)
Meža mātes aptieka Meža mātes aptieka  
Gaismas pieliets koka tilts – laboratorija Tērvetē Gaismas pieliets koka tilts – laboratorija Tērvetē   (4)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.