Foto: DELFI Aculiecinieks
Postošais un spēcīgais negaiss, kas Latvijā plosījās otrdien, aiz sevis atstājis ievērojamus zaudējumus lauksaimniekiem, jo labība ir nokapāta. Zemkopības ministrijā (ZM) atgādina, ka šādos gadījumos lauksaimnieki nevar cerēt uz valsts kompensācijām, jo laukus pret šādu postažu var apdrošināt.

Kā "Tavs Dārzs" informēja ZM pārstāve Rūta Rudzīte, vadošie sējumu apdrošinātāji ir informējuši ZM, ka lauksaimnieki vēl apseko teritorijas, kuras skāris aizvadītās nakts negaiss. Pagaidām gan ministrijas rīcībā nav precīzas informācijas par postažas skartajām saimniecībām, tā, visticamāk, būs tuvāko dienu laikā vai arī nākamās nedēļas sākumā. "Daži cietušie apdrošināšanas kompāniju klienti jau ir vērsušies pie apdrošinātājiem," atzīmēja Rudzīte.

"Valsts kompensācijas šādās situācijās lauksaimniekiem nav paredzētas, jo krusas risks ir apdrošināms," piebilst ministrijas pārstāve, "tāpat arī lauksaimniekiem ir iespējas veidot finanšu uzkrājumu (kam netiek piemērots nodoklis) šādu dabas stihiju seku novēršanai."

Viņa arī atgādina, ka, lai motivētu lauksaimniekus izmantot apdrošināšanu nelabvēlīgu klimatisko apstākļu radīto zaudējumu kompensēšanai, ZM finansiāli atbalsta lauksaimniekus no Lauku attīstības programmas 2014.–2020. gadam. Proti, līdz 70 procentiem kompensējot izdevumus par apdrošināšanas polises iegādi.

Jau ziņots, ka postošais negaiss, kas otrdienas vakarpusē nav saudzējis Kurzemes pusi, jo īpaši Tukuma apkārtni, radījis elektroapgādes traucējumus, plūdus pilsētās, atstājis aiz sevis virkni nolauztu koku, bojātas automašīnas, dārzus un mājas. Sociālie tīkli kopš otrdienas ir pārpilni ar bildēm un video, kuros atspoguļota dabas varenība. Arī "Delfi Aculieciniekam" iesūtītas vairākas reportāžas, kurās redzama postaža.

Liels postījums nodarīts dārzkopjiem un graudkopjiem, kuru raža spēcīgajā negaisā ir sakapāta, turklāt – bojātas ir arī saimniecības ēkas. Jau tagad audzētāji un māju saimnieki, kuru īpašums un lauki ir bijuši apdrošināti, vēršas pie apdrošināšanas kompānijām, piemēram, Apdrošināšanas akciju sabiedrība "BTA Baltic Insurance Company" pēc negaisa postījumiem saņēmusi atlīdzību pieteikumus vairāk nekā 50 000 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!