Foto: Shutterstock
Ārā valda liels sals vai spēcīgs vējš? Nekādu bēdu! Arī mājās var izdomāt, kā lieliski pajautroties! Rotaļas sniedz iespēju ikvienam pielaikot sev jaunu lomu. Piemēram, uz kādu laiciņu kļūt par huligānu – pirātu vai bruņinieku – glābēju, ļaunu raganu vai lielisku princesi. Sniedz bērniem iespēju pārtapt par to varoni, par kuru viņš vēlas, un vienlaikus arī pats sevī atļauj atmodināt iekšējo bērnu.

Psiholoģe Darja Belousova portālā "Psychologies" piedāvā astoņas rotaļas, kā ar bērniem jautri pavadīt laiku mājās, ja nav iespēju brīvo laiku pavadīt svaigā gaisā.

Zoodārzs

Viens no rotaļas dalībniekiem attēlo kādu dzīvnieku no zoodārza: kā tas pārvietojas, kādas skaņas rada. Bet pārējie min, kāds dzīvnieks tiek atainots.

Dārgumu meklētāji

Pārvērt dīvānu kuģī, bet paši kļūstiet par ļaunajiem pirātiem vai labajiem jūrniekiem. Bet sākumā kādam, kurš nav tavā komandā, uz salas ir kaut kas jānoslēpj. Tavs uzdevums – atrast to, iztēlojoties, ka mājoklis ir okeāns un kaut kur tā dzīlēs atrodas apslēptā manta. Atrast to var divos veidos:

  • spēlēt "silts-auksts", kad, tuvojoties dārgumam, tiek teiktas norādes: "Silts", bet attālinoties: "Auksts";
  • izveidot mājokļa plānu (dārgumu karti) ar īpašām norādēm.

Uzdevumu var sarežģīt, ja pa mājokli jāpārvietojas, nepieskaroties grīdai. Te nu jāatzīmē, ka drošība ir pirmajā vietā, tādēļ sarežģītāku uzdevumu gadījumā jāievēro visi nepieciešamie piesardzības pasākumi!

Atrodi krāsas!

Spēles vadītājs nosaukt kādu konkrētu krāsu, bet spēles dalībnieki pieskaras visiem priekšmetiem, kas ir šajā krāsā un atrodami istabā. Taču atkārtoties nedrīkst!

Ēdams-neēdams

Šo rotaļu daudzi jau pazīst no pašu bērnības: viens spēles dalībnieks pasaka vārdu un met bumbu, bet otrs to ķer, ja izteiktais vārds apzīmē ēdamu lietu, un atvaira, ja lieta nav ēdama.

Skrien, bet nenomet uz grīdas!

Uzpūt gaisa balonu. Vienojieties, kur būs starts un kur finišs. Balons no punkta A uz punktu B jāpārvieto tā, lai tas nepieskartos grīdai, taču tas jāpaveic nevis ar roku palīdzību, bet izmantojot jebkurus pieejamos priekšmetus: karotes, plastmasas šķīvīšus, koka irbulīšus. Vēl viens variants – bumbu ievieto starp ceļiem un lec no starta līdz finišam tā, lai bumba nenokristu zemē. Var spēlēt arī pāros – bumbu pārvietot, to ievietojot starp divu spēlētāju elkoņiem, gurniem, vaigiem... Rokas nedrīkst izmantot, lai bumbu ērtāk iekārtotu!
Foto: Shutterstock

Tvisters

Šai rotaļai jāsagatavojas iepriekš – no krāsainā papīra izgriežot apļus. Tos vēlams ar līmlentu piestiprināt pie grīdas seguma. Tad paņemiet divus maisus vai cepures. Vienā maisiņā ievieto zīmīti ar norādi "labā roka", "kreisā roka", "labā kāja", "kreisā kāja". Otrā maisiņā ieliec zīmītes ar norādēm par krāsām, no kāda papīra ir izveidoti apļi, kas pielīmēti pie grīdas. Ar katru gājienu spēles dalībnieks no maisiņa izvelk kādu no zīmītēm un izpilda uzdevumu, noliekot roku vai kādu uz improvizētās grīdas ar krāsainajiem apļiem.

Bruņurupuči

Tagad jums ir iespēja pārvērsties par bruņurupučiem: ieņemot pozu četrāpus un uz muguras uzlieciet spilvenu. No starta līdz finišam tev jānokļūst tā, lai tava nasta uz muguras nenokristu. Sarīko bruņurupuču sacensības: lai tajās iesaistās visa ģimene!

Dejo ar īpašu noskaņojumu

Viens no rotaļas dalībniekiem ieslēdz kādu dziesmu un nosauc emocijas, bet pārējie dejo tā, it kā ar savām kustībām attēlotu šīs emocijas.

Protams, šīs jau nav vienīgās rotaļas, ko var spēlēt mājās. Tieši tāpēc zemāk atradīsi portāla "Cālis" arhīva rakstus par dažādām rotaļām – gan tādām, kuru mērķis ir plašāks par izklaidi, gan tādām, kas patiesi spēs radīt vien jautrību! Baudiet laiku kopā ar bērniem, un atceries – rotaļas ir ļoti būtiskas bērnu attīstībā.

Muļķības pielīp sekundē, bet dzejolis galvā 'neturas' – spēles bērna atmiņas attīstībai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Atmiņa ir svarīgs izziņas process mācībās un attīstībā. Ja šajā jomā pastāv kādi trūkumi, tad vecāku satraukums ir saprotams. Svarīgi ir tikt skaidrībā, kur tieši ir problēmas, tad arī varēs savlaicīgi un viegli bērnam palīdzēt.

Lasīt vairāk

Pirkstiņvingrinājumi bērna rotaļu priekiem un sīkās motorikas attīstībai

Foto: Shutterstock

Sīkās motorikas trenēšana, darbinot bērna mazos pirkstiņus, ir būtiska ne tikai runas attīstībai, bet arī vispārējai smadzeņu darbībai, kā arī dažādu iemaņu apgūšanā, kur mazajam cilvēkam nepieciešama pirkstu veiklība. Par to, kādi ieguvumi ir tam, ka bērns regulāri veic dažādus pirkstiņvingrinājumus, portāla "Cālis" padomrakstos esam stāstījuši vairākkārt.

Lasīt vairāk

Ne tikai aizraujoši: kāpēc ar mazuļiem ieteicams spēlēt rotaļu 'ku-kū'

Foto: Shutterstock

Šī rotaļa patīk visiem bērniem. Aizvērt ar plaukstiņām acis, slēpties no mammas aiz aizkariem vai zem galda, bet pēc tam "parādīties", visus apstulbinot ar priecīgu "ku-kū". Šķietami vienkārša rotaļa, taču mazulim tā nozīmē daudz vairāk, nekā mēs to spējam iedomāties.

Lasīt vairāk

Paštaisītas smiltis un makaronu rotas: astoņas idejas, kā mājās nodarbināt mazuli

Foto: Shutterstock

Ilgstoša palikšana iekštelpās ir izaicinājums ne tikai vecākiem, bet arī bērniem. Šķiet, ka šajā laikā mazo enerģija ir īpaši augstā līmenī, un daudzi vecāki lauza galvas, prātojot, kā atvases nodarbināt. Divu bērnu māmiņa Beta Bluka dalās ar deviņām idejām, kas palīdzēja viņai izklaidēt savu divus gadus veco dēlu un 10 mēnešus veco meitu.

Lasīt vairāk

Paliec mājās: četras lustīgas iekštelpu rotaļas bērniem

Foto: Shutterstock

Pastaigas svaigā gaisā un izskraidīšanās mežā visai ģimenei, protams, ir vislabākā atpūta, bet ko darīt tad, ja piespiedu brīvprātīgā kārtā sociālās distancēšanās dēļ dienas ar bērniem jāaizvada mājās? Būšana mājās ir lielisks laiks, lai pamēģinātu kādu radošu rotaļu vai spēli, kas kaut uz pusstundu ģimenei ļaus vienoties azartiskā priekā.

Lasīt vairāk

Piecas rotaļas Montesori manierē bērna lasītprasmes veicināšanai

Foto: Shutterstock

Ļaut bērnam patstāvīgi paveikt darbiņus, viņu vērojot no malas, ir Montesori pedagoģiskās pieejas pamats. Bet vai zināji, ka ar šādas metodes pieeju vari mudināt bērnā arī tik svarīgo lasītprasmi?

Lasīt vairāk

Septiņi matemātikas vingrinājumi mazajiem bērndārzniekiem, ko paveikt mājās

Foto: Shutterstock

Varbūt ikdienā tam nepievēršam uzmanību, bet matemātiskas darbības mums ir visapkārt. Tieši tāpēc ciparu atpazīšana un skaitļu skaļa teikšana ir viena no lietām, ko svarīgi ir apgūt arī mazulim, īpaši ap divu līdz divarpus gadu vecumu, kad vārdu krājums veidojas plašāks, bet zinātkāre par ikdienas procesiem ir ļoti izteikta. Tāpēc apkopojām dažādas vienkāršas aktivitātes, kuras vari īstenot mājās ar bērnu ik dienas.

Lasīt vairāk

Mierīgas rotaļas mazuļiem fiziskās un emocionālās spriedzes mazināšanai

Foto: Shutterstock

Dažreiz nepavisam nav viegli nomierināt mazuļus, kuri pārlieku satrakojušies un tā vien grib turpināt jautroties bezgalīgi. Lai mājās ieviestu klusumu un mieru kaut tikai uz stundiņu, portāls "Parents" piedāvā dažādas mierīgas nodarbes, kas palīdzēs mazuļiem samazināt fizisko un emocionālo spriedzi.

Lasīt vairāk

Jautājums un atbilde: kā iedrošināt pusotrgadnieku spēlēties patstāvīgi

Foto: Shutterstock

Patstāvīga rotaļāšanās ir vērtīga prasme, kas ne tikai noderīga mazuļa attīstībā, bet arī vecāku sirdsmieram, ka bērns sasniedzis kārtējo pavērsienu savā attīstībā. Taču, kā iedrošināt mazuli šo prasmi – patstāvīgu spēlēšanos – apgūt?

Lasīt vairāk

Rotaļāsimies kopā! Kopīgas rotaļas dara ģimenes laimīgākas

Foto: Shutterstock

"Rotaļāsimies kopā!" ir pasaules mēroga kampaņa ar mērķi padziļināti informēt un veicināt vecāku izpratni par spēlēšanās nozīmību un ietekmi uz bērnu labklājību un attīstību, kā arī iedrošināt vecākus biežāk veltīt laiku kopīgām rotaļām ar bērniem.

Lasīt vairāk

Radošas nodarbes, apskāvieni un draugi: 8 lietas, kas bērniem sagādā patiesu prieku

Foto: Publicitātes foto

Mums katram ir lietas, kas liek mūsu sirdīm priekā ietrīcēties. Kādam tas ir sports, citam rokdarbi, bet vēl kādam grāmatu lasīšana. Zinot, kas iepriecina mūsu bērnus, mēs varam viņu dzīves piepildīt ar vēl vairāk prieka. Iespaidojoties no portāla "Marriege", iepazīstinām ar astoņām lietām, kas sasilda bērnu sirdis un viņu sejām liek rotāties neviltotā smaidā.

Lasīt vairāk

Praktiski ieteikumi, kā trenēt mazuļa uzmanības attīstību

Zīdainītis ar actiņām seko līdzi spilgtam grabulītim, skatās acīs mammai, pēta viņu uzmanīgi. Vai patiešām uzmanīgi? Vai vispār šāda vecuma mazuļiem ir spēja noturēt uzmanību? Kā to attīstīt? Kādas spēles var izmantot un no kāda vecuma?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!