Foto: Shutterstock
Lielā sēšanas un stādīšanas sezona straujiem soļiem tuvojas, tāpēc laicīgi jāsāk domāt par saraksta izveidošanu, kurā uzskaitītas darāmās lietas dārzā, iegādājamie augi vai sēklas. Katrā dārzā gadu no gada tiek stādīti viengadīgie un daudzgadīgie augi, bez kuriem krāšņs dārzs nav iedomājams.

Vienas sezonas skaistums – to noteikti var teikt par viengadīgajiem augiem, kas ik gadu tiek sēti un stādīti puķudobēs. Daži no tiem ir "nemirstoša klasika", jo tos savulaik dārzos bija iemīļojušas jau mūsu vecmāmiņas.

Lai nebūtu jālauza galva par to, kurus viengadīgos augus šogad sēt un stādīt dārzā, talkā nāks portāla "Countryliving" apkopotais saraksts ar viengadīgajiem augiem. Savukārt šajā rakstā varēsi izlasīt, kā pareizi izaudzēt dēstus viengadīgajām puķēm.

Iecienīti viengadīgie augi dārzos

Begonijas. Tām ir plaša krāsu izvēle – sākot no baltas līdz pat rozā. Begonijām patiks gaiša vieta, bet ne pārāk spilgta, jo tā var apdedzināt auga lapas. Rudens drēgnajos mēnešos augus var ienest telpās un mēģināt pārziemināt. Vairāk par begoniju audzēšanu vari izlasīt šeit un arī te.

Celozijas jeb gaiļa sekstes. Šie augi dārzam viennozīmīgi būs īsta "rozīnīte". Tās ir neparastas formas, tāpēc nereti tiek sauktas pat par gaiļa sekstēm. Augs ir izturīgs pret laikapstākļiem, kā arī tas ir viegli audzējams. Augs mīl saulainu vietu. Plašāk par celozijām var izlasīt šajā rakstā.

View this post on Instagram

A post shared by 🇮🇩 Robertus Subagyo 🇮🇩 (@begz.bagyo) on Jan 5, 2019 at 6:57pm PST

Asteres ir viennozīmīgi vieni no skaistākajiem rudens ziediem. Turklāt – tās var izmantot arī bronhīta ārstēšanai. Vairāk par to vari izlasīt šeit.

Vasaras dālijas savā ziņā ir kā rudens vēstnesis. Tās sāk ziedēt jūlijā, bet pilnībā ar savu krāšņumu iepriecina augustā un septembrī. Vasaras dālijas ir viengadīgas, kā rezultātā izpaliek gumu izrakšana un uzglabāšana.

Pelargonijas jeb ģerānijas. Vēsākā klimatā pelargonijas audzē kā viengadīgu augu. Vasaras mēnešos tās ļoti skaisti izskatīsies ne tikai puķu dobēs, bet arī podos un balkonkastēs, kur tās ziedēs kā kupenas. Ja ir vēlme, tad pelargonijas var pēc sezonas beigām arī pārziemināt. Šajā rakstā vari izlasīt vairāk par pelargonijām.
Foto: Shutterstock
Ilgziedīgās begonijas jeb leduspuķes. Augs, kas tautā ir saukts par ledenītēm, ir iecienīts ne tikai dārzos, bet arī uz kapu kopiņām. Kā norāda portāls, tad leduspuķes augs arī ēnā, jo tie nav augi, kuriem nepieciešama pārlieku saulaina vieta.

Viengadīgās delfīnijas. Lai gan šie augi asociējas ar zilo krāsu, tie ir arī citās krāsās. Jāņem vērā, ka šis augs jāstāda no vējiem aizsargātā vietā, kā arī tas vēlāk būs jānostiprina, lai vēja brāzmas nenolauž stublājus. Vairāk par delfīnijām un to audzēšanu var izlasīt šeit.

Samtenes. Saules krāsas pielietie augi dārzā vairāk ziedēs uz rudens pusi. Tāpat tās ir lieliski palīgi, lai atbaidītu daudzus kukaiņus, tāpēc šīs puķes stāda ne tikai gar zemenēm, bet arī kāpostiem. Plašāku informāciju par samtenēm var lūkot šajā rakstā.

Foto: DELFI

Atraitnītes ir pavasara vēstneši, kuras var dēvēt par agrajām pavasara puķēm. Tās var paciest pat -10 grādu salu. Šajā rakstā var izlasīt plašāk par atraitnīšu audzēšanu, stādīšanu un kopšanu.

Petūnijas. Neviens dārzs vasarā nav iedomājams bez petūniju podiņa. Šie augi ir īsta klasika dārzos, kuras arī ir diezgan kaprīzas aprūpēšanas ziņā, jo tās nīkuļo lietainās un vēsās vasaras dienās, ja tās netiek pienācīgi aprūpētas. Tāpat nedrīkst aizmirst par veco ziedu nogriešanu. Plašāk par petūnijām var izlasīt šeit.

Lauvmutītes. Ja dārzā vēlies padarīt košāku, tad lauvmutītes ir lieliska izvēle. Tās var stādīt ne tikai puķu dobēs, bet arī konteineros. Ar savu krāšņumu tās dārzā priecēs līdz pat septembrim.

Saulespuķes. To šķirnes un krāsas ir ļoti dažādas – sākot no dzeltenām līdz pat tumši sārtām. Saulepuķes gan labāk stādīt dobē, nevis podos, jo tām var nepietikt vietas, kā arī pastāvēs risks, ka augs var kārtīgi neuzziedēt. Tāpat šie augi ir lieliski palīgi, lai nomaskētu kādas ne visai tīkamas vietas dārzā. Vairāk par saulespuķēm varēsi izlasīt šeit un arī te.

Pēc sezonas beigām var riskēt un saglabāt viengadīgos augus, tāpēc noderēs šajā rakstā apkopotie ekspertu padomi, lai augus pārzieminātu.

Ja arī tu zini vēl kādu augu, kurš ir viengadīgs un ļoti iecienīts dārzos, tad padalies ar to komentārā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!