Foto: Shutterstock
Lietainais un mitrais laiks ir noslēdzis lauka tomātu sezonu, jo augļi ātri bojājas, īpaši, ja virs stādījumiem nav uzsliets jumtiņš. Lai kaut nedaudz saglābtu situāciju, tomātus var nolasīt zaļus un mēģināt nogatavināt telpās. Šāds risinājums noderīgs arī laikā, kad pienākuši pirmie rudens aukstumi, bet siltumnīcā tomāti un paprika nav paspējusi nogatavoties.

Lai nogatavinātu tomātu augļus telpās, jāatceras, ka šim procesam nepieciešams siltums, tādēļ tomātu ievietošana ledusskapī noteikti nepalīdzēs. Tieši otrādi – tas nogatavošanās procesu apturēs. Tomēr arī pārāk liels karstums nedos labāko rezultātu, tādēļ ne vienmēr labākais veids, kā zaļos tomātus nogatavināt, ir noliekot tos uz palodzes. Vislabāk telpās nogatavosies (un arī garšos) tie tomāti, kuri jau ir nedaudz sārti, nevis pilnībā zaļi.

Lai paātrinātu tomātu nogatavošanos, talkā vari ņemt citus augļus (piemēram, gatavus ābolus un banānus), kas izdala etilēna gāzi un veicina citu augļu nogatavošanos. Ieliec tomātus kartona kastē vai papīra maisiņā un blakus tiem noliec smaržojošu nogatavojušos ābolu vai banānu, kas izdalīs etilēna gāzi. Tā kā augļi izdalīs mitrumu, svarīgi, lai maisiņa un kastes materiāls ir elpojošs. Lai tomāti nesāktu bojāties, nenovieto tos pārāk blīvi kopā.

Nogatavošanās process ierasti prasīs aptuveni nedēļu vai divas, bet optimālā gaisa temperatūra, lai zaļie augļi nogatavotos, ir aptuveni 18 līdz 25 grādi pēc Celsija. Aukstāka temperatūra nogatavošanos procesu paildzinās. Šajā laikā par tomātiem nevajadzētu aizmirst, un regulāri vajag pārbaudīt, vai kāds no augļiem nav sācis pūt, citādāk bojāties sāks arī pārējie tomāti.

Ja tomāti jau ir nedaudz sārti, taču ne pilnībā nogatavojušies, tos vienkārši vari ielikt bļodā ar āboliem vai banāniem. Šo metodi "Māja&Dārzs" komanda ir izmēģinājusi un arī lasītāju pieredze rāda, ka rezultāts ir acīmredzams.


Foto: Shutterstock

Līdzīgi var rīkoties, lai nogatavinātu papriku. Tomēr domas dalās par to, vai arī paprikas sārtošanos pasteidzina citu augļu izdalītā etilēna gāze. Kā norāda 2012. gadā publicētais pētījums, etilēna gāze nerada nekādu ietekmi uz paprikas nogatavošanos.

Viscerīgāk nogatavināt ir papriku, kas jau sasniegusi nepieciešamos šķirnes apmērus un nedaudz sākusi krāsoties. Augļus novietojot siltā telpā aptuveni divu nedēļu laikā var gaidīt panākumus. Svarīgi, lai telpā ir pietiekams gaisa mitrums, jo pārāk lielā siltumā un sausā gaisā paprikas augļi var sākt sažūt, bet lielā mitrumā tieši otrādi – pūt. Ņem vērā, ka telpā nogatavojušies augļi nebūs tik košā krāsā, kā ārā.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "BBC Good Food", "The Kitchn".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!