Foto: Shutterstock
Dārzā svarīgas ir ne tikai krāsas, bet arī formas. Jo vairāk dažādu formu augu dārzā, jo interesantāks un neparastāks tas šķiet, tādēļ vienlaikus ar skaistāko ziemciešu izvēlēšanos vajadzētu veltīt laiku, lai atrastu kokaugus, kuri dārzu izcels arī ziemā, kad apkārtni klāj sniega sega.

Īves


Īves ir mūžzaļi koki un krūmi ar skaistām, mīkstām skujām. Taču jāņem vērā, ka īves ir indīgs augs, indīgas ir gan skujas, gan stumbrs, gan sēklas, kas gatavas iekrāsojas spilgti sarkanā krāsā. Tādēļ kārtīgi jāapsver, ja īves grib stādīt dārzā, kurā spēlējas bērni un atrodas mājdzīvnieki.

Īves aug gana lēni, taču augšanas ātrums atkarīgs arī no augsnes atbilstības. Ja augsne ir atbilstoša, īves augs ātrāk. Tās vislabāk stādīt lielu koku paēnā, nevis tiešā saulē, un vietā, kas pasargāta no valdošajiem vējiem.

Latvijas klimats daudzām īvju šķirnēm ir pārāk vēss, taču ir gana daudz šķirņu, kas ir pārbaudītas un ziemas iztur bez problēmām. Tāda, piemēram, ir šķirne 'Samperaurea', kurai var veidot lodveida formas vainagu, arī šķirnes 'Summergold', 'Washingtonii' vainagus var ļoti labi veidot.

Rietumu tūjas


Tūjas, šķiet, ir teju katrā dārzā. Ja ne dzīvžoga dēļ, kas no tām sanāk brīnišķīgs, tad kā kociņš, kurš ar savu mūžīgo zaļumu dārzu padara dzīvu kā vasarā, tā ziemā. Ja dārzā tūjas aug atsevišķi, kādēļ gan tās nepārvērst mākslā? Tūju šķirnes ir daudz un dažādas, turklāt daudzas no tām skaistu formu veido pašas, atliek tikai piefrizēt.

Piemēram, šķirne 'Little Champion' veido lodveida formu ar blīvu zarojumu, 'Janed Gold' forma ir koniska ar blīvu zarojumu, bet lapojuma krāsa – dzeltena. Puslodi veido šķirne 'Danica' ar koši zaļo lapojumu.

Egles


Ja gribas dārzā skaistu skuju koku, neaizmirsti par eglītēm. Lai arī acu priekšā uzreiz ir egles, kas sasniedz trīs un vairāk metru augstumu, ir gana daudz šķirņu, kuras iederēsies arī pilsētas dārzos un skaisti izskatīsies ne tikai Ziemassvētku laikā, lampiņu un bumbuļu izrotātas, bet arī vasarā, esot kā centrālais elements kādā no dārza stūriem.

Ja gribas kaut ko neierastāku, jāizvēlas kāda no egļu šķirnēm ar nokarenu zarojumu. Tāda ir Kanādas hemlokeglei 'Jeddeloh', kura augstumā un platumā sasniedz apmēram pusotru metru.

Ārkārtīgi skaista forma (plati koniska) piemīt Kanādas egles šķirnei 'Alberta Globe', kura platumā un augstumā izvēršas aptuveni 60 centimetrus. Bet smuku bumbiņu veido parastās egles šķirne 'Nidiformis', kas platumā sasniedz aptuveni pusotru metru, augstumā – metru.

Bukši


Bukši ir kā radīti, lai eksperimentētu un mēģinātu no mūžzaļās lapotnes izveidot kādu skaistu formu. Krūmu var veidot bumbveida, piramidālu vai pat spirālveida formā. Galvenais, ko atcerēties un ņemt vērā – augus nevar veidot karstā un sausā laikā, labāk izvēlēties noēnotas dienas vai vakara pusi, kad saules stari vairs nav tik intensīvi. Bukšus dārzā var stādīt arī ēnainākās vietās.

Kadiķi


Vismaz viens kadiķis ir gandrīz katrā sētā. Savvaļā Latvijā aug Zviedrijas kadiķis, tas atrodams priežu silu pamežos, izcirtumos, norās, kāpās un kaļķainās pļavās. Mājās vari mēģināt dārzā iestādīt arī savvaļas kadiķi – ja apstākļi būs pateicīgi, tad tas var izaugt prāvs. Lai uzlabotu kadiķa vainaga izskatu, kociņš jāformē aprīļa beigās vai maija sākumā.

Dekoratīvi dārzā izskatīsies Kazaku kadiķis 'Tamariscifolia', kuram ir spilvenveida vainags ar izplestu zarojumu, lai ierobežotu tā platumu, pavasarī jāveic formēšana. Līdzīga ir arī šķirne 'Blue Danube'. Savukārt šauru stabveida formu veido parastā kadiķa šķirne 'Stricta'. Krāsas dārzā ienesīs parastā kadiķa šķirne 'Gold Cone' ar dzeltenzaļo lapojumu un stabveida vainagu.

Spirejas


Pavasarī (lai gan ir arī šķirnes, kuras zied vasarā) spirejas izskatās kā baltas sniega kupenas, īpaši, ja aug saulainā un gana sausā vietā, nevis ēnā. Spirejas ir ļoti dažādas, tādēļ sev vēlamo šķirni atradīs ikviens. Turklāt tās var audzēt gan kā akcentu dārzā, gan brīvi augošos un arī formētos dzīvžogos.

Ar noapaļotu vainagu un tumši rozā ziediem dārzā skaisti zels Japānas spireja 'Manon'. Ar noapaļotu un blīvu lapojumu, bet dzeltenu lapu krāsu, kas rudenī mainās uz sarkanām, aug Japānas spireja 'Gold Mound', ziedu krāsa – rozā. Nokarens zarojums ar baltiem ziediem piemīt pelēkajai spirejai 'Grefsheim'.

Grimoņi


Grimoņi ir ātraudzīgs krūms, kuru droši var apgriezt, turklāt tas jāveic katru pavasari, tādējādi veicinot spēcīgu jauno dzinumu veidošanos, turklāt tieši jaunie dzinumi izceļas ar spilgto krāsu daudzveidību. Arī no grimoņiem var izveidot skaistu dzīvžogu.

Zaļš lapojums ar baltām lapu malām piemīt baltajam grimonim 'Elegantissima'. Bet skaisti jaunie dzinumi un tumšsarkanas lapas rudenī ir baltā grimoņa šķirnei 'Kesselringii'. Skaists lapojums, kurš vasarā ir tumši zaļš, bet rudenī sarkanīgi violets, ir baltā grimoņa šķirnei 'Sibirian Pearl'.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla "Better Homes&Gardens", kokaudzētavu "Baltezers" un "Blīdene" mājaslapām.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!