Foto: Shutterstock

Ziemassvētku tirdziņi ir viena no tām vietām, kur svētku noskaņa pārņem vēl ilgi pirms pašiem svētkiem. Nav brīnums, ka Ziemassvētku tirdziņš pašā Rīgas centrā, Doma laukumā, ik dienu ir cilvēku pilns. Taču Rīga nav vienīgā pilsēta, kur decembrī notiek Ziemassvētku tirdziņš.

Nolēmām noskaidrot, kur mūsu kaimiņvalstīs – Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Somijā un Zviedrijā – notiek Ziemassvētku tirdziņi. Ja nu jūs šajās pirmssvētku dienās tur nonāksiet? Mēs nepretendējam uz vispilnīgāko sarakstu, taču centāmies aptvert lielākos. Aiziet!

Igaunija: Tallina, Tartu, Pērnava

Tallina

Foto: Kuir Kaasik/Delfi Meedia
Ziemassvētku tirdziņš Tallinas Rātslaukumā ir atvērts katru dienu no pulksten 11 līdz 20, tas darbosies līdz pat 2024. gada 7. janvārim. Karstie dzērieni un ēdieni ir pieejami no svētdienas līdz ceturtdienai no pulksten 10 līdz 22, piektdienās un sestdienās no pulksten 10 līdz 23. Starp citu, kā parādīja neliels Igaunijas "Delfi" veikts pētījums, cenas tirgū, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir augušas diezgan būtiski.

Piemēram, glāze karstvīna "Vana Tallinn" maksā 7 eiro, cits alkoholisks karstvīns – 6 eiro, bet lētākais bezalkoholiskais karstais dzēriens būs par 5 eiro. Interesanti, ka lielveikalā "Maxima" vesela pudele "Vana Tallinn" karstvīna dzēriena maksā tos pašus 7 eiro. Salīdzinājumam: pērn bezalkoholiskais karstvīns maksāja 3 eiro, alkoholiskais – 4-5 eiro.

Ja jūs nelietojat alkoholu, par kafiju vai kakao būs jāšķiras no četriem eiro.

Tomēr uz tirdziņu var iet ne tikai paēst, bet arī papriecāties. Kultūras pasākumi un koncerti uz lielās skatuves notiks piektdienās un sestdienās no pulksten 17 līdz 19 un svētdienās no pulksten 12 līdz 14. Ziemassvētku vecīša māja ir atvērta katru dienu no pulksten 12 līdz 18.

Tartu

Foto: ARGO INGVER/DELFI MEEDIA
Ziemassvētku pilsētiņa Tartu pilsētas centrā, Rātslaukumā, tika atklāta 3. decembrī. Taču Ziemassvētku tirdziņš pilsētā sākas tikai 9. decembrī. Tas atrodas Kūni ielā, pa kuru var iziet uz Rātslaukumu.

Ziemassvētku tirdziņā jūs atradīsiet šķiņķus, sierus, siltos dzērienus, kažokādas, grozus, dekorācijas, paklājus un daudz ko citu. Turklāt gadatirgū ir arī Latvijas – Lietuvas zona, veikalu tīkla “Uma mek” zona un Tartu apriņķa veikalu tīklu zona.

Ziemassvētku tirdziņš būs atvērts piektdienās un sestdienās Kūni ielā un Tartu tirgus ēkā līdz pat Ziemassvētkiem.

Pērnava

Ziemassvētku tirdziņš Neatkarības laukumā Pērnavā notiks 16.-17.decembrī.

Abas dienas Ziemassvētku pilsētiņas estrādē būs lustīga Ziemassvētku programma: dienas sākumā uz skatuves kāps bērnu un jauniešu kolektīvi, bet vakarā slaveni mākslinieki un grupas no Pērnavas un citiem Igaunijas reģioniem.

Mazākos viesus priecēs Ziemassvētku vecītis, bet svētdien Ziemassvētku ciematā ieradīsies Grinčs. Sestdien Ziemassvētku tirdziņš darbosies līdz pulksten 18 un svētdien līdz pulksten 17. Sīkāku informāciju par svētku programmu var atrast šeit.

Lietuva: Viļņa, Kauņa, Klaipēda

Viļņa

Foto: ELTA / ŽYGIMANTAS GEDVILA
Ziemassvētku tirdziņš Viļņā iekārtots blakus pilsētas galvenajai Ziemassvētku eglei, Katedrāles laukumā. Kā parasti, vietējie amatnieki un pārdevēji piedāvās ar rokām darinātu preču un sezonas kārumu izlasi. Tirgus darbosies līdz 1. janvārim.

Bez tirdziņa apmeklējuma Viļņā var izbraukt ar tradicionālo Ziemassvētku vilcienu, no 1. decembra līdz 7. janvārim. Brauciens ilgst 30 minūtes. Vilciens nekursēs publisku pasākumu – egles iedegšanas, Ziemassvētku skrējiena un Jaunā gada sagaidīšanas – laikā.

Pils pagalmā ierīkota slidotava 700 kvadrātmetru platībā. Pirmie divi seansi (pulksten 10 un 11.15) būs bez maksas: darba dienās bērniem no 3 līdz 14 gadiem un pensionāriem, bet brīvdienās – visiem. Slidotava darbosies līdz 16. februārim.

Viļņas iedzīvotāji un viesi aicināti apmeklēt ne tikai slidotavu, bet arī Ziemassvētku vecīša rezidenci (atvērta līdz 7. janvārim), kā arī vakara šovu. Biļetes uz šiem pasākumiem var iegādāties vietnē "Kakava.lt".

Papildu informāciju par svētku programmu Viļņā var atrast šeit.

Kauņa

Foto: ELTA / ORESTAS GUREVIČIUS
Ziemassvētku pilsētiņa Kauņā būs atvērta pat vēl ilgāk nekā Viļņā – līdz 7. janvārim. Tāpat kā Viļņā, tā ierīkota ap pilsētas galveno Ziemassvētku egli, Rātslaukumā.

Šogad Ziemassvētku egle Kauņā izskatās smalka un trausla, to rotā eņģeļu spalvas un mirgo gaismiņas. Šis Jolantas Šmidtienes radītais tēls ļoti saskan ar Kauņas svētku moto – “Viegli Ziemassvētki”. Svētkiem tika izrotāts arī viss Rātslaukums un tā pieejas – te izaudzis īsts svētku koku mežs, un agro tumsu izgaismo mirdzošas gaismas virtenes.

Kopš 25. novembra pie egles iekārtojusies Ziemassvētku pilsētiņa, kurā apmeklētāji var iegādāties kārumus un karstos dzērienus, bet no ceturtdienas līdz svētdienai notiek Ziemassvētku tirdziņi un dažādi pasākumi bērniem. Trīs pirmssvētku vakaros Rātslaukumā tiek rīkoti dažādi koncerti.

Vecgada dienā Rātslaukumā būs tradicionālā svētku balle, tiesa, bez salūta.

Vairāk informācijas par Ziemassvētku un Jaunā gada svinēšanu Kauņā var atrast šeit.

Klaipēda

Klaipēdas Ziemassvētku egle tika uzstādīta Teātra laukumā 2. decembrī, un tagad katru nedēļas nogali pie tās notiek dažādi pasākumi, spēles un tikšanās ar Ziemassvētku vecīti. Laukumā ir arī slidotava, kurā katru sestdienu un svētdienu no pulksten 12 līdz 13 un no 16 līdz 17 notiek atklātās slidošanas nodarbības. Pārējā laikā tur var slidot bez skolotājiem.

16. decembrī laukumā varēs aplūkot Rietumlietuvas zvejnieku un zivju pārstrādātāju konfederācijas un Lietuvas armijas hetmaņa Jona Karoļa Hodkēviča kājnieku brigādes “Žemaitija” dāvinājumu pilsētai: svaigas zivis un svētku putru.

Savukārt 17. decembrī “Švyturios Arena” (Dubysos, 10) notiks Klaipēdas galvenais Ziemassvētku tirdziņš. Tajā tirgosies vairāk nekā 200 amatnieku un ražotāju, kas piedāvās dažādas Ziemassvētku preces: idejas dāvanām, mājas dekorus, pārtikas produktus, ar rokām darinātus rotājumus un aksesuārus u.c.

Kādi vēl svētku pasākumi decembrī notiks Klaipēdā, varat uzzināt šeit.

Polija, Somija un Zviedrija

Polija

Uz Poliju mēs parasti dodamies siltajos gadalaikos – atvaļinājumā vai iepirkties. Bet, ja pēkšņi ir uzradušās pāris brīvas dienas, kāpēc gan neapciemot mūsu kaimiņus un neaiziet uz Ziemassvētku tirdziņu? Turklāt, piemēram, “LuxExpress” nesen atklāja tiešo autobusu maršrutu TallinaVaršava.

Taču šajā gadījumā pat nav svarīgi, kā dodaties uz Poliju, jo brīvdienu tirdziņi notiek daudzās Polijas pilsētās. Šeit ir norādīti galvenie:

  • Gdaņska: gadatirgus ilgst līdz 23. decembrim. Visu informāciju var atrast šeit.
  • Krakova: gadatirgus ilgst līdz 1. janvārim. Visu informāciju var atrast šeit.
  • Varšava: gadatirgus ilgst līdz 6. janvārim. Visu informāciju var atrast šeit.
  • Vroclava: gadatirgus ilgst līdz 7. janvārim. Visu informāciju var atrast šeit.
  • Poznaņa: gadatirgus ilgst līdz 7. janvārim. Visu informāciju var atrast šeit.

Kā Ziemassvētku izklaides galamērķi Somija un Zviedrija ir ērtākas mūsu ziemeļu kaimiņiem igauņiem, tomēr, kā zināms, attālums nav šķērslis, un kāpēc gan neaizbraukt uz Ziemassvētku tirdziņu Helsinkos, Stokholmā vai Gēteborgā?

Galvenie Ziemassvētku tirdziņi, ko var apmeklēt Somijā un Zviedrijā:

Somija

  • Helsinki: "Vanhan Joulutori" gadatirgus norisinās no 15. līdz 22. decembrim. Visu informāciju var atrast šeit.
  • Helsinki: "Tuomaan Markkinat" gadatirgus Senāta laukumā ilgs līdz 22. decembrim. Visu informāciju var atrastšeit.
  • Tampere: "Tampereen Joulutori" gadatirgus ilgs līdz 22. decembrim. Visu informāciju var atrast šeit.
  • Tampere: "Tallipihan joulu" gadatirgus darbojas līdz 23. decembrim. Visu informāciju var atrast šeit.
  • Turku: Gadatirgus ilgs līdz 22. decembrim. Visu informāciju var atrast šeit.

Zviedrija

  • Stokholma: "Stortorgets Julmarknad" gadatirgus ilgst līdz 23. decembrim. Visu informāciju var atrast šeit.
  • Stokholma: "Skansen" gadatirgus ilgst līdz 7. janvārim. Visu informāciju var atrast šeit.
  • Gēteborga: Liseberga, gadatirgus notiek 6.-10., 13-17., 18.-23., 26.-30. decembrī un 2.-7. janvārī. Visu informāciju var atrast šeit.
  • Gēteborga: Haga tirdziņš notiek no 9. līdz 10. decembrim un no 16. līdz 17. decembrim. Visu informāciju var atrast šeit.

Ko vilkt mugurā, ejot uz Ziemassvētku tirdziņu

  • Silta pamata kārta: obligāta, lai saglabātu siltumu!
  • Termo legingi: Brīnišškīgi valkāšanai zem džinsiem.
  • Omulīga dūnu kārta: viegla un ļoti silta.
  • Ūdensizturīgs mētelis ar kapuci: labāk nekā lietussargs!
  • Ērti zābaki: lieliski piemēroti pastaigai pa pilsētu.
  • Merino vilnas zeķes: elpojošas un neož pat pēc vairākām dienām kājās!
  • Pārnēsājams lādētājs: obligāts, jo aukstums ātrāk iztukšo akumulatorus.
  • Ar tālruni saderīgi cimdi: lai saglabātu siltumu, meklējot ceļu vai mēģinot uzņemt labāko pašbildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!