Foto: Shutterstock
Gaisā jau virmo pavasaris, kas nozīmē to, ka pavisam drīz sāksies lielie dārza darbi!

Dārza darbos liels palīgs būs arī šis raksts, kurā varēsi izlasīt ieteicamās sējas dienas 2019. gada pavasarī. Savukārt šajā rakstā vari izlasīt laika zīmju vērotāja Viļa Bukša novērojumus un ieteikumus, kuras dienas šopavasar būtu labvēlīgākās sējas darbiem, bet šajā rakstā vari noskaidrot, vai ir vērts sekot populārajiem dārzu darbu kalendāriem.

18. marts – augļu diena

Piķē un pārstāda paprikas, tomātu, fizāļu un baklažānu stādus. Sēj tomātus. Vēl nav par vēlu iesēt papriku, ja tas nav izdarīts.

19. marts – sēšanai un stādīšanai nelabvēlīga diena

Nav ieteicams augus apgriezt, lai pasargātu tos no inficēšanās. Ieteicams novākt nevietā augošus kokus un krūmus. Ja laika apstākļi piemēroti, var sekli uzirdināt augsni zem kauleņkokiem, lai mudinātu mosties tur ziemojošos kaitēkļus.

20. marts – augļu diena

Piķē un pārstāda paprikas, tomātu, fizāļu un baklažānu stādus. Sēj tomātus. Griež un veido krūmogulājus: jāņogas, upenes, ērkšķogas. Veido vainagus ābelēm.

  • Visu par augļu koku vainagu veidošanu lasi šeit, bet šajā rakstā atradīsi noderīgus ieteikumus augļkoku un dekoratīvo koku kopšanai pavasarī. Savukārt šeit varēsi uzzināt, kā pareizi izgriezt vecos zarus un veidot vainagu.

21. līdz 23. marts – sakņu dienas

Sēj siltumnīcās redīsus, stādiem sīpolus, vietās, kur zeme apžuvusi un kaut cik iesilusi: pastinakus, melnsaknes, sakņu pētersīļus, burkānus agrai ražai. Piķē un pārstāda visu veidu dēstus. Stāda kokus mežos un parkos. Pavairo ar spraudeņiem telpaugus.

  • Šeit vari gūt noderīgus padomus bioloģisku dārzeņu sēšanai martā, bet šeit uzzini, kā izaudzēt kraukšķīgus un gardus salātiņus.

24. marts – ziedu diena

Sēj, piķē un pārstāda vasaras puķes stādiem. Pārstāda telpaugus. Apgriež veigelas, hortenzijas, Japānas spirejas, klinšrozītes, viršus. Vāc sezonas ārstniecības augus. Mēslo pavasara sīpolpuķes. Pavairo ar spraudeņiem pelargonijas. Stāda dobēs un kastēs atraitnītes, ja ļauj laika apstākļi.

  • Šajā rakstā vari izlasīt speciālistes padomus, kā pareizi pārstādīt telpaugus. Tāpat vērtīgus padomus par telpaugu pārstādīšanu vari izlasīt te.

25. marts – lapu diena

Sēj salātus un garšaugus, dēstiem puravus un kāpostus. Vēl var paspēt iesēt un no sēklām izaudzēt rabarberu stādus. Piķē un pārstāda agrāk iesētos salātu, kāpostu, puravu, lapu un kātu seleriju dēstus. Laista, mēslo, ja nepieciešams, pārstāda telpaugus. Stāda kokus un krūmus. Nolīdzina negludumus zālienos, mēslo, kaļķo, piesēj tukšumus tajos. Sagatavotās dobēs uz augsnes sēj kumelītes, baldriānu, asinszāli.

  • Kādi ir pirmie pavasara darbi pēc ziemas miega, lūko šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!