Foto: Shutterstock
Straujiem soļiem tuvojas ziema, tāpēc jāuzsteidz dārza labiekārtošanas darbi, jānovāc raža, ja vēl tas nav izdarīts, kā arī vairāki augi jāieziemo un jāienes iekštelpās. "Tavs Dārzs" šoreiz ir apkopojis noderīgus tautas padomus dārza darbiem vēlā rudenī.

Vērtīgus padomus dārza darbiem esam apkopojuši no "Cālis" foruma aktīvistiem, kas "tur roku uz pulsa" par dažādām tēmām, tajā skaitā arī dārza darbiem, mājas labiekārtošanu, bērniem, skaistumkopšanu un ne tikai. Šoreiz tautas ieteikumus esam apkopojuši par dārza darbiem rudenī, kuru ir ne mazums. Padomu vācelītē atradīsi lasītāju ieteikumus ne tikai par dažādu augu ieziemošanu un saglabāšanu iekštelpās nākamajai sezonai, bet arī varēsi uzzināt padomus ābolu glabāšanai, lai tie ziemā būtu sulīgi un gardi.

Ja arī tev ir kāds vērtīgs un pārbaudīts knifiņš dārza darbiem – padalies ar to pārējiem! Varbūt zini to, kā vislabāk uzglabāt burkānus vai kartupeļus pagrabā, vari ieteikt vislabāko un ātrāko tomātu nogatavināšanas metodi vai arī vari ieteikt padomu, kur un kā glabāt gladiolu sīpolus, lai tie nesažūtu. Pastāsti par savu metodi e-pastā: maja@delfi.lv vai arī komentāru sadaļā!

Kā saglabāt mārtiņrozes stādīšanai dārzā

Foto: Shutterstock

Daži mārtiņrožu stādi jau noziedējuši, citi vēl ir pašā plaukumā, atkarībā no šķirnes, bet noteikti ne vienam vien radies jautājums, vai tās iespējams kaut kā saglabāt, lai iestādītu dārzā un pēcāk par rudens ziedoni priecāties jau puķudobē? Lūkojām pieredzi ''Cālis'' forumā.

Kāda mazdārziņa īpašniece atzinusies, ka nav pat gaidījusi pavasari un gan noziedējušās, gan vēl ziedošās mārtiņrozes iestādījusi dobē jau rudens sezonā. Tam iemesls gan bijis tāds, ka neesot bijusi vieta, kur tās atbilstošā klimatā uzglabāt. Kāda foruma aktīviste ierosina izmantot balkona, lodžijas, terases, garāžas, noliktavas priekšrocības un podiņam ļaut pārziemot tur, jo istabas temperatūrā tas noteikti neizdosies. Tikai jāuzmana, lai izvēlētajā telpā būtu pietiekams gaisa mitrums. Piemēram, kāda foruma lasītāja stāsta, ka garāžā ar sauso gaisu nācies augu aptuveni reizi mēnesī aplaistīt, taču varot arī augsnes virskārtu noklāt ar purva sūnām, jo tās ļoti labi saglabā vajadzīgo mitruma līmeni.

Lasīt vairāk

Kā uzglabāt dāliju gumus

Foto: Shutterstock

Čaklākie mazdārziņu īpašnieki jau paspējuši izrakt dāliju gumus un tos novietot telpā, kur tie pārlaidīs ziemas aukstos mēnešus. Lai pavasarī nenāktos piedzīvot vilšanos par to, ka dāliju gumi ir sapuvuši vai sažuvuši, jāņem vērā vairāki priekšnoteikumi, lai tos pareizi uzglabātu. "Tavs Dārzs" lūkoja pieredzi ''Cālis'' forumā.

"Tavs Dārzs" ir apkopojis "Cālis" foruma aktīvistu ieteikumus, lai dāliju gumus varētu veiksmīgi uzglabāt ziemas aukstajos mēnešos. Savukārt šeit un šeit varēsi izlasīt speciālistu padomus un knifiņus dāliju gumu uzglabāšanā.

  • Vairāk par dāliju stādīšanu, laistīšanu, pavairošanu un kopšanu pēc novākšanas vari izlasīt šajā rakstā.


Lai gan šķiet, ka tās jāizrok un tikai jāliek iekšā pagrabā, viss nemaz nav tik vienkārši! Jāņem vērā, ka dālijas drīkst rakt vien tad, kad to gumi ir jau nobrieduši, kā arī ne mazums svarīgi, lai dālijas tiktu raktas saulainā dienā, jo tad no tām ir vieglāk nopurināt zemi. Tāpat rudens skaistules nevar novākt ziedēšanas laikā. Ieteicamākais dāliju novākšanas laiks, ko iesaka arī speciālisti, ir nedēļu pēc pirmās nopietnās salnas. Pēc tam no dāliju gumiem nopurina un notīra zemi, ja nepieciešams, tad zemi noskalo ar ūdeni, gumus kodina, bet pēc tam strauji apžāvē.

Lasīt vairāk

Ar kūdru un salmu žodziņiem – tautas padomi rožu ieziemošanai

Foto: Shutterstock

Oktobris ir ne tikai īstais laiks, lai rozēm veiktu atlapošanu, bet arī laicīgi domātu par dārza karalieņu ieziemināšanu.

"Tavs Dārzs" ir apkopojis "Cālis" foruma aktīvistu ieteikumus, lai krāšņās rozes varētu veiksmīgi pārlaist ziemas aukstos mēnešus. Savukārt šajā rakstā varēsi izlasīt darbiņus oktobrī, kas jāveic tieši rožu dobē.

  • Kā saglabāt sīkrozes arī ziemas periodā, lasi šeit.


Viens no populārākajiem ieteikumiem ir kūdras un mulčas izmantošana. Kā klāsta aktīvisti, tad dažos veikalos ir nopērkama speciālā kūdra, kas paredzēta augu ieziemošanai. Kūdru nepieciešams sabērt konusveidīgā kaudzītē ap rozi.

Lasīt vairāk

Ar ko piesegt dārza augus

Foto: Shutterstock

Līdz ar pirmajām salnām un pūkainajām sniegpārsliņām steigšus jāparūpējas par to, lai dārzā augošie augi ziemas miegā nenosaltu. Tāpēc apkopojām ''Cālis'' foruma aktīvistu pieredzes padomus, ar kādiem materiāliem piesegt dažādos augus.

Ja īsti netiec skaidrībā, kuri tad ir tie augi, kas jāapsedz, lai tie nenosaltu, tad zini – obligāti tas jādara sala jutīgajiem augiem. Vīnogas, rozes, podos augošos augus, akmensdārza augus, kā arī nesen iestādītos krūmus, garšaugus, piemēram, rozmarīnu un timiānu vajadzētu piesegt. Piesegšana ne vien pasargās augus no sala, bet arī no grauzējiem.

Padomdevēji forumā visbiežāk min egļu zarus kā pateicīgāko materiālu augu piesegšanai. Egļu zarus var salikt vienu pie otra, veidojot tādu kā konusu ar kātiem uz augšu, un tad tos sasiet kopā.

Lasīt vairāk

Tautas padomi: kā glabāt ābolus, lai tie vēl ziemā būtu sulīgi un gardi?

Foto: Shutterstock

Kad ābolu raža novākta, nereti aizdomājamies, kā šos vitamīnu pilnos augļus uzglabāt vēlākiem mēnešiem. Atbildi atradām Calis.lv forumā, kura dalībnieki dalās savā pieredzē, ko un kā labāk darīt, lai āboli ne tikai ilgāk saglabātos, bet arī joprojām garšotu tikpat sulīgi un kraukšķīgi.

Tā vietā, lai ziemas mēnešos iegādātos importētos ābolus, varam gardu muti kraukšķināt pašu vai omas dārzā augušos ābolus, tāpēc aizņemies šos padomus un izbaudi dārza veltes arī vēlāk.

Forumā izveidojusies diskusija ne tikai par glabāšanas knifiņiem, bet arī par to, kādus ābolus tad var glabāt vēlākam laikam un ar kuriem tas var neizdoties. Kāds pieredzējis ābolu audzētājs skaidro, ka ziemas mēnešiem var glabāt vien ziemas ābolus, vasaras āboli pavisam noteikti nesaglabāsies tik ilgi, tāpat tiek uzsvērts, ka āboliem jābūt plūktiem no zariem, nevis lasītiem no zemes. Svarīgi pievērst uzmanību arī tam, kādi āboli izskatās jau kokā, jo dažkārt jau zaros augoši āboli ir inficēti ar puvi, tāpēc pat pienācīgos apstākļos tie sāks ātrāk pūt.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!