Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV-Lielbritānijas tirdzniecības vienošanās, kuru sludinājuši kvēlākie "Brexit" atbalstītāji, var nenotikt, ja Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) radīs draudus 1998. gadā parakstītajam Belfāstas līgumam, atsaucoties uz ASV politiķu izteikumiem, raksta portāls "The Guardian".

Belfāstas jeb "Lielās piektdienas" miera līgums ir ārkārtīgi būtisks dokuments, kas ļāva pielikt punktu vairāku desmitgažu ilgajai vardarbībai Ziemeļīrijā. Līgums paredzēja drošības pārbaudes punktu noņemšanu no Īrijas-Ziemeļīrijas robežas. Pastāv bažas, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES bez vienošanās var apdraudēt šo vienošanos.

Jaunais Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons asi kritizējis pagaidu risinājumu Īrijas-Ziemeļīrijas jautājumā, kas atrunāts viņa priekšteces Terēzas Mejas panāktajā "Brexit" līgumā. Džonsons vēlas, lai pagaidu risinājums no līguma tiktu izslēgts.

ASV prezidents Donalds Tramps apsolījis, ka pēc "Brexit" ASV un Lielbritānija noslēgs "lielu tirdzniecības vienošanos". Tomēr tirdzniecības līgumus jāakceptē arī ASV Kongresam.

ASV Kongresa deputāts Ričards Nīls (Demokrātiskā partija), kurš vada komiteju, kas atbild par tirdzniecības politiku, izteicās "Man būtu maz entuziasma izskatīt divpusēju tirdzniecības vienošanos ar Lielbritāniju, ja tā radītu draudus [Belfāstas] līgumam." Savukārt Republikāniskās partijas politiķis Pīts Kings izteicies, ka draudi atcelt pagaidu risinājumu Īrijas-Ziemeļīrijas robežas jautājumā ir nevajadzīga provokācija.

Līdzīgu nostāju jau aprīlī pauda ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi. Toreiz pieredzējusī politiķe paziņoja, ka ASV ar Lielbritāniju neparakstīs jaunu tirdzniecības vienošanos pēc "Brexit", ja Lielbritānijas izstāšanās no ES apdraudēs "Lielās piektdienas" miera līgumu.

Otrdien Boriss Džonsons aizvadīja telefonsarunu ar Īrijas premjeru Leo Varadkaru. Sarunas laikā Džonsons apsolījis, ka drošības pārbaudes punkti uz Īrijas-Ziemeļīrijas robežas nebūs. Varadkara pārstāve pēc telefonsarunas gan paziņoja, ka alternatīvas pagaidu risinājumam šobrīd vēl nav identificētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!