Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vairāki simti Eiropas Savienības (ES) pilsoņu, kas dzīvo Lielbritānijā, ceturtdien saskārušies ar grūtībām nobalsot Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, vēsta "CNN".

Organizācija "Trīs miljoni", kas pārstāv Lielbritānijā dzīvojošos citu ES valstu pilsoņus, vēsta, ka saņēmusi simtiem cilvēku sūdzību par to, ka vēlēšanu iecirkņos citu dalībvalstu pilsoņiem nav ļauts nobalsot.

Vēlētāji ziņo par apjukumu, saistībā ar dalību vēlēšanās – cilvēki nebija informēti par to, ka jāveic papildus solis, lai garantētu tiesības balsot. ES pilsoņi, kas dzīvo Lielbritānijā, var piedalīties EP vēlēšanās, bet viņiem tā jāapliecina ar aizpildītu veidlapu, kurā teikts, ka viņi nebalsos savā dzimtajā valstī.

Organizācija"Trīs miljoni" vaino Lielbritānijas vēlēšanu komisiju un valdību par to, ka nav pienācīgi risinājusi šo jautājumu. Vēstulē, kas tika nosūtīta vēlēšanu komisijas vadītājam, biedrība norādīja, ka notikusi atkāpe no 2014. gadā dotā solījuma izsūtīt vajadzīgo veidlapu visiem reģistrētajiem ES pilsoņiem. Tā arī sūdzējās par neskaidru un mulsinošu informāciju, kurā nebija norādīts tas, ka pilsoņiem jāveic papildu pasākumi, lai reģistrētos vēlēšanām.

Savukārt Lielbritānijas vēlēšanu komisija skaidro, ka valdība pārāk vēlu paziņojusi, ka Lielbritānija tomēr piedalīsies vēlēšanās – "Brexit" atlikšanas dēļ. Tāpēc komisijai pietrūcis laika izskaidrot citu dalībvalstu pilsoņiem vēlēšanu procedūru.

Jau ziņots, ka ES sākušās EP vēlēšanas. Šodien pie balsošanas urnām devušies britu un nīderlandiešu vēlētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!