Foto: kadri no video

Ukrainas pusē karojošās krievu vienības leģions "Krievijas brīvība" un "Krievu brīvprātīgais korpuss" (RDK) ceturtdien paziņojuši par jaunu operāciju Krievijas teritorijā, liecina paziņojumi sociālajos tīklos.

RDK "Telegram" kanālā publicētā video apgalvo, ka jau notiek kauja Belgorodas apgabalā.

"Nu, ko draugi! "Krievu brīvprātīgais korpuss" atkal cīnās Krievijas Federācijas teritorijā! Pavisam drīz parādīsies Šebekino [pilsētiņa Belgorodas apgabalā] nomale. Diemžēl nevaram nodrošināt mierīgo iedzīvotāju evakuāciju no pierobežas rajoniem, jo Krievijas armija šos rajonus apšauda un apgrūtina evakuāciju. Palieciet mājās, mēs nekarojam ar civiliedzīvotājiem," teikts paziņojumā.

Paziņojumu ierakstījis arī leģions "Krievijas brīvība".

"Mēs, leģions "Krievijas brīvība", atrodamies pie mūsu Dzimtenes robežas. Pavisam drīz mēs izvirzīsimies uz Krievijas teritoriju, lai nestu brīvību, mieru un klusumu. Graivoriona [pilsētiņa Belgorodas apgabalā] ir tikai sākums," teikts video uzrunā.

Vienības pārstāvis stāsta, ka Krievijas spēku gļēvulības dēļ ir iegūts daudz trofeju, ar ko varēs vairāk apbruņot cīņu biedrus.

"Mēs dodamies atbrīvot visu Krieviju – no Belgorodas līdz Vladivostokai, lai Maskavā tiktu pacelts balti-zili-baltais brīvības karogs," turpina runātājs.

Krievijas varasiestādes vēlāk pēc šiem video gan paziņojušas, ka situācija Šebekino apkārtnē ir "sarežģīta", taču diversantu grupas Krievijā neesot ielauzušās, ziņo raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests. Pilsētiņā deg kopmītnes, ziņo Krievijas aģentūra “RIA Novosti”.

Ceturtdien pēcpusdienā Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka krievu karavīri atvairījuši trīs uzbrukumus un ir novērsta iekļūšanas no Ukrainas teritorijas. Ielauzties Krievijā mēģinājušas “divas ar tankiem pastiprinātas motorizēto kājnieku rotas”, teikts paziņojumā.

"Krievijas brīvība" izplatījusi video, kurā esot redzama Krievijas armijas smagā mīnmetēja "Tjulpan" likvidēšanas Belgorodas apgabalā. Tāpat esot ikvidēta kravas automašīna "Kamaz" ar munīciju.

Savukārt RDK ziņo, ka ir iesaistījušies kaujā pie Šebekino.

Jāatzīmē, ka Krievijas Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs iepriekš no rīta ziņoja par Šebekino ciema apšaudi, ziņi portāls "LIga".

Tas viss notiek laikā, kad tiek gaidīts Ukrainas pretuzbrukums savu teritoriju atbrīvošanai. ASV kongresmenis Lindsijs Greiems uzskata, ka pretuzbrukuma plāns ir iespaidīgs.

Leģions "Krievijas brīvība" un "Krievu brīvprātīgais korpuss" (RDK) 22. maijā veica reidu Krievijas Belgorodas apgabalā, īslaicīgi ieņemot dažus ciemus, tādā veidā izpelnoties plašu uzmanību un atpazīstamību.

Ukrainas varasiestādes uzsvēra, ka tie ir Krievijas pilsoņi, bet paši karotāji apgalvoja, ka Belgorodā darbojās neatkarīgi no Ukrainas varasiestādēm. Uz to, kas notika, var atskatīties te. Par Krievijas "salūzušo propagandu" šeit.

"Krievijas brīvība" runasvīrs ar segvārdu Cēzars pēc tam intervijā, kas lasāma te, skaidroja, ka viens no reida mērķiem bija parādīt Krievijas tautām, ka veiksmīga bruņota cīņa pret Putina režīmu ir iespējama. Viņš arī brīdināja, ka Belgorodas operācija bija tikai "iesildīšanās" un ka galīgais mērķis ir Krievijas "atbrīvošana".

Vēlāk intervijā medijam "The Times" Cēzars apstiprināja, ka reidi pār Krievijas robežu turpināsies līdz brīdim, kamēr leģiona spēki pieaugs līdz apmēriem, kas ļautu uzbrukt Maskavai. Karotājs apgalvo, ka "tūkstošiem" pretendentu jau vēlas pievienoties vienības rindām.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!