Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien, atskatoties uz paveikto piecu gadu laikā, norādīja, ka EK ir sasniegusi galvenos mērķus ekonomikas izaugsmes, darbavietu un investīciju veicināšanā, bet vienlaikus atzina, ka viņš savā amatā pieļāvis arī kļūdas.

Junkera piecu gadu termiņš EK prezidenta amatā beigsies oktobrī. Ceturtdien Eiropas Savienības (ES) līderi tiksies Sibiu, Rumānijā, lai vienotos par bloka prioritātēm nākamajiem gadiem.

Kopš 2014.gada bezdarbs eirozonā samazinājies no 11,5% līdz 7,7% un ekonomika pieaug septīto gadu pēc kārtas kopš ekonomiskās krīzes, žurnālistiem Briselē norādīja Junkers.

Junkers sacīja, ka sevišķi lepojas par Grieķijas saglabāšanu eirozonā, neskatoties uz ekonomisko krīzi šajā valstī.

Tomēr EK prezidents atzina, ka nožēlo divas lietas.

Viņš sacīja, ka gaidījis pārāk ilgi, līdz reaģējis uz tā dēvēto "Luxleaks" skandālu.

"LuxLeaks" skandāls sākās 2014. gadā, kad parādījās informācija, ka Luksemburga 340 vadošām pasaules kompānijām piešķīrusi ievērojamus nodokļu atvieglojumus.

Šo kompāniju vidū bija arī "Apple", "Pepsi" un IKEA. Skandāls bija īpaši nepatīkams Junkeram, kurš gandrīz 20 gadus bija Luksemburgas premjerministrs.

Kā otro neveiksmi Junkers minēja pārāk lielo ieklausīšanos bijušā Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona aicinājumos neiejaukties breksita referenduma kampaņā.

"Bija kļūda neiejaukties, jo mēs būtu bijuši vienīgie, kas sagrautu melus, kuri riņķoja apkārt. Es kļūdījos, klusējot nozīmīgā brīdī," atzina Junkers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!