Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Apcietinātais Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs nodevis jaunas ziņas no ieslodzījuma vietas "IK-2" Vladimiras reģionā, ko iepriekš viņš raksturoja kā "īstu koncentrācijas nometni". Opozicionāra pārdomas publicētas viņa sociālo mediju kontos.

Vladimiras reģiona Pokrovas pilsētā esošā soda kolonija Krievijā ir bēdīgi slavena ar tajā piekopto psiholoģisko izolāciju un skaudrajiem apstākļiem. Iepriekš Navaļnija rakstīto par šo ieslodzījuma vietu var lasīt šeit.

Jaunajā ierakstā varas korupcijas atmaskotājs turpina uzturēt možu garu un ar humoru apraksta divus ikdienas rutīnas mirkļus, ko viņš "dievina". Abi no tiem ir agri no rīta.

"6.00 mūs ceļ augšā, 6.10 ir rīta rosme ārā, bet pirms tam mēs klausāmies himnu. Iztēlojieties, lokālā zona pie barakas. Sniegs. Vīrieši melnās cietuma formās, zābakos un kažokādas cepurēs stāv tumsā ar rokām aiz muguras un pār visu zonu no skaļruņa augstu stabā dzirdams: "Slava tēvijai, mūsu brīvajai."," teikts ierakstā.

"Vienkārši sajūsma," apraksta Navaļnijs.

Otrs mīļākais mirklis seko drīz pēc tam. Tas ir rīta rosmes pēdējais vingrinājums.

"To tagad pēc mana ierosinājuma visi manā vienībā sauc par "Impērija dod atbildes triecienu". Skaļrunis stabā komandē: "Maršs uz vietas. Sākuma stāvoklis – rokas uz jostas. Sagatavojamies. Ar kreiso kāju. Viens, divi, trīs, četri". Un vīrieši melnā ar zvērīgām sejām soļo uz vietas, zābakiem klabot," raksta politiķis.

"Tajā mirklī es iedomājos, ka filmējos "Zvaigžņu karu" krievu versijā, kur impērijas karavīru vietā ir zeki bušlatos un ausainēs. Viņiem zobos ir cigaretes. Lāzera šauteņu vietā – dzelzs laužņi. Aizstāvot imperatora intereses, kosmiskie zeki ceļo no planētas un planētu, apspiežot dumpiniekus. Bet, lai kur viņi nebūtu, precīzi 6.05 viņi klausās himnu, 6.10 veic rīta rosmi, bet 6.30 krāmē putru savās metāla bļodās un lej saldo tēju metāla krūzēs. Lai spēks ir ar jums," nobeidz opozicionārs.


Navaļnijs tika saindēts ar "Novičok" pērnā gada augustā. Viņam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas uz Maskavu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

"Bellingcat" un citu mediju pētījumā tika identificēta īpaša FDD grupa, kas kopš 2017. gada izsekojusi politiķi un organizējusi viņa indēšanu.

Pēc ārstēšanās Berlīnē Navaļnijs 17. janvārī atgriezās Krievijā, kur jau lidostā tika aizturēts. 2. februārī tiesa viņam piesprieda cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!