Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņiem neiet viegli ar savu uzdevumu izpildi Āfrikas valstī Mozambikā, atsaucoties uz ekspertiem un avotiem, vēsta portāls "The Moscow Times".

Jau ziņots, ka ar Kremli saistītā privātā militārā kompānija "Vagner", par kuras īpašnieku medijos tiek saukts uzņēmējs Jevgēnijs Prigožins jeb "Putina pavārs", Mozambikā izkonkurējusi citas Āfrikā strādājošas privātās militārās kompānijas. "Vagner" vārds sākotnēji medijos izskanēja saistībā ar Krievijas agresiju pret Ukrainu un militārajām operācijām Sīrijā.

Vietējo algotņu firmu pārstāvji atzina, ka "Vagner" viņus izkonkurē ar savu cenu un politiskajiem sakariem, taču pauda skepsi, vai krievu algotņi spēs veiksmīgi pildīt uzdevumus, nepārzinot vietējo vidi un apstākļus. Mozambikas valdība ar algotņu palīdzību cenšas apkarot radikālos islāmistus Kabu Delgadu provincē.

Dažas nedēļas pēc pirmajām ziņām par "Vagner" algotņu ierašanos Mozambikā sāka pienākt informācija, ka vagnerieši Kabu Delgadu cietuši uzbrukumā no slēpņa, nogalināti un tiem nogrieztas galvas, raksta "The Moscow Times".

Divi avoti Mozambikas armijā medijam atklāja, ka oktobra laikā Mozambikā nogalināti vismaz septiņi vagnerieši. Virkne neatkarīgu analītiķu, algotņu un drošības ekspertu "The Moscow Times" apstiprinājuši, ka "Vagner" Mozambikā saskaras ar grūtībām.

"Ir jāsaprot, ka šī ir viena no sarežģītākajām vidēm pasaulē. Pastāv vienprātīgs viedoklis, ka "Vagner" nav gandrīz nekādas pieredzes primitīvajā krūmu karā, kāds tur notiek. Viņiem būs ļoti grūti," skaidro Dienvidāfrikas žurnālists Als Venters, kurš specializējas Āfrikas algotņu tēmas pētniecībā.

Mozambikas ziemeļos esošā Kabu Delgadu province ir viens no nabadzīgākajiem un mazattīstītākajiem valsts reģioniem. Provincē trūkst ceļu un slimnīcu, un vide ir ļoti piemērota slēpņu izvietošanai, medijam komentē kāds Mozambikas izlūkošanas speciālists.

"Veģetācija ir tik blīva, ka viss augsto tehnoloģiju aprīkojums kļūst neefektīvs. Krievi ieradās ar droniem, bet faktiski tie nav izmantojami," skaidro speciālists, kurš vēlējies palikt anonīms.

Tomēr vide nav vienīgā problēma. Divi avoti Mozambikas armijā pastāstīja medijam, ka pēc vairākām neveiksmīgām operācijām pieaug nesaskaņas starp "Vagner" un vietējiem bruņotajiem spēkiem.

"Mēs gandrīz vairs nepatrulējam kopā," pastāstīja viens no anonīmajiem karavīriem.

"Krievi nesaprot vietējo kultūru, neuzticas karavīriem un viņiem šausmīgos apstākļos jācīnās pret ienaidnieku, kurš gūst arvien lielāku un lielāku impulsu. Ūdens ir pāri viņu galvām," skaidro Dienvidāfrikas terorisma eksperte Jasmīna Opermane.

"Vagner" problēmas Mozambikā rada jautājumus par kompānijas straujo izaugsmi, pasvītro Krievijas pētnieks Marks Galeoti.

"Ir skaidri redzams, ka kopš agrajām Sīrijas dienām viņiem ir bijis jāpaplašinās un arī jāgūst peļņa. Tas nozīmē mazāku izvēlīgumu darbinieku atlasē. Viņi arvien vairāk darbojas vietās, kur viņiem nav daudz kompetences," analizē pētnieks.

Līdzīgi izsakās bijušais Krievijas armijas virsnieks un krievu algotņu aizstāvis Jevgēnijs Šabajevs, kurš uztur regulārus kontaktus ar "Vagner" kaujiniekiem. Viņš prognozē, ka nākamajos gados "Vagner" dzīvā spēka zaudējumi pasaulē pieaugs. Taču iegūt precīzus datus būs sarežģīti.

Pirmie Mozambikā kritušo krievu algotņu ķermeņi jau esot nogādāti Krievijā. Bojāgājušo tuviniekiem izmaksātas dāsnas kompensācijas apmaiņā pret klusēšanu, viņš apgalvo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!