Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas apcietinātā opozicionāra Alekseja Navaļnija līdzgaitnieki izsludinājuši materiālo atlīdzību par palīdzību viņa pērnā gada augustā notikušās saindēšanas izmeklēšanā, teikts īpaši izveidotā tīmekļa vietnē "Navaļnija saindēšana".

Navaļnija komanda piedāvā trīs miljonu rubļu (36 tūkstoši eiro) atlīdzību par videonovērošanas sistēmas ierakstiem no Tomskas viesnīcas, kur opozicionārs bija apmeties saindēšanas dienā 2020. gada 20. augustā. Šie ieraksti esot pazuduši no pirmstiesas pārbaudes materiāliem.

Savukārt 1,5 miljoni rubļu (18 tūkstoši eiro) tiek piedāvāti par pārbaudāmu informāciju par indēšanu vai indētājiem no Federālā drošības dienesta, kas būtiski papildina kopējo ainu un sniedz papildu neapgāžamus pierādījumus vai liecības par citām analoģiskām specoperācijām.

Par pārbaudāmu informāciju, ar ko tagad nodarbojas domājamie indēšanas dalībnieki, tiek piedāvāta 500 tūkstošu rubļu (seši tūkstoši eiro) atlīdzība.

Nauda tikšot izmaksāta kriptovalūtas formā, par tās izcelsmi vietnē nekas gan nav minēts.

Ziņots, ka Navaļnijam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas uz Maskavu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

Krievijas varasiestādes savu saistību ar uzbrukumu Navaļnijam kategoriski noliedz.

Savukārt pētnieciskā grupa "Bellingcat" kopā ar medijiem "The Insider", "Der Spiegel" un CNN publicēja pētījumu, kurā norāda, ka Navaļniju ar "Novičok" saindējuši FDD darbinieki.

Īpaša FDD komanda Navaļniju izsekojusi jau kopš 2017. gada, kad opozicionārs paziņoja par ambīcijām pretendēt uz valsts prezidenta krēslu. Izlūkdienesta darbinieki sekojuši Navaļnijam braucienos uz Krievijas reģioniem.

Pašam Navaļnijam izdevās sazvanīt vienu no žurnālistu identificētajiem indēšanas dalībniekiem.

Pēc ārstēšanās Berlīnē Navaļnijs 17. janvārī atgriezās Krievijā, kur jau lidostā tika aizturēts. 2. februārī tiesa viņam piesprieda cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!