Foto: Kadrs no video

Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija vadītais "Korupcijas apkarošanas fonds" otrdien publicējis apjomīgu pētījumu par "Putina pili" jeb "pašu lielāko kukuli".

Gandrīz divas stundu garajā video stāstīts par Putina biogrāfiju un koruptīvo darbību daudzu gadu garumā, kā arī lepnu rezidenci, kas uzcelta Kremļa saimnieka Vladimira Putina vajadzībām Melnās jūras piekrastes pilsētā Gelendžikā. Villa esot izmaksājusi 100 miljardus rubļu (1,1 miljards eiro).

Pirmoreiz par pili "Delfi" salīdzinoši daudz skopāk jau rakstīja 2015. gadā.

Video sākumā Navaļnijs norāda, ka šis video ar nolūku publicēts pēc viņa atgriešanās Krievijā no Vācijas, lai filmas galvenais varonis nevarētu teikt, ka Navaļnijs ir nobijies.

Navaļnijs to raksturo kā pašu lielāko Putina noslēpumu un pašu dārgāko pili pasaulē, ko apsargā Federālais drošības dienests.

Navaļnijs jau iepriekš publicējis dažādus korupciju atmaskojošus pētījumus par augstām Krievijas amatpersonām, piemēram, bijušo prezidentu un premjeru Dmitriju Medvedevu.

Vēstīts, ka Navaļnijs 17. janvārī atgriezās Maskavā no Vācijas, kur ārstējās pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok". Uzreiz lidostā politiķis aizturēts un nākamajā dienā viņam piemērots drošības līdzeklis 30 diennakšu arests.

Ziņots, ka Navaļnijam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas uz Maskavu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

Krievijas varasiestādes savu saistību ar uzbrukumu Navaļnijam kategoriski noliedz.

Bet nesen publicētā "Bellingcat" un mediju pētījumā tika identificēta īpaša FDD grupa, kas kopš 2017. gada izsekojusi politiķi un organizējusi viņa indēšanu.

Pats Navaļnijs sazvanījis vienu no šīs grupas dalībniekiem Konstantīnu Kudrjavcevu, kurš sarunā atklāja indēšanas detaļas.

17. janvārī Navaļnijs ar lidmašīnu atgriezās Krievijā un nekavējoties tika aizturēts.

Oficiāli varasiestādes par Navaļnija aizturēšanas iemeslu min "Yves Rocher" lietu – 2014. gadā tiesa Navaļniju un viņa brāli atzina par vainīgiem krāpšanā un līdzekļu izlaupīšanā un piesprieda opozicionāram 3,5 gadu nosacītu cietumsodu.

Tiesas noteiktais pārbaudes laiks beidzās 2020. gada 30. decembrī, bet, tā kā Navaļnijs līdz šim atradās Vācijā, varasiestādes nolēma, ka ir pārkāpti pārbaudes laika nosacījumi un nosacītas sods jāaizstāj ar reālu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!