Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pirms trim nedēļām Vaclava Havela lidostā Prāgā ieradusies persona ar Krievijas diplomātisko pasi un indi bagāžā. Sagaidošā automašīna viņu nogādāja uz Krievijas vēstniecību, ziņo čehu medijs "Respekt".

"Respekt" jau iepriekš ziņoja, ka iespējamo Krievijas draudu dēļ norīkota apsardze Prāgas mēram Zdenekam Hribam un divu rajonu vadītājiem.

Prāgā par spīti Maskavas iebildumiem nesen tika demontēts piemineklis padomju maršalam Ivanam Koņevam, kā arī ir plānots atklāt piemiņas plāksni tā sauktās "Krievijas Atbrīvošanas armijas" (ROA) karavīriem, kurus Krievijā uzskata par nodevējiem. Savukārt laukums pie Krievijas vēstniecības Prāgā februārī nosaukts 2015. gadā nogalinātā Kremļa kritiķa Borisa Ņemcova vārdā.

Tagad "Respekt", atsaucoties uz kādu savu avotu, apgalvo, ka ielidojušās personas bagāžā atradusies neliela soma ar, domājams, nāvējošo indi rīcinu. Bet pati persona esot Krievijas specdienestu pārstāvis.

Čehu specdienesti zināja par diplomātiskās pases turētāja ierašanos un uzskatīja, ka viņš rada tiešus draudus diviem politiķiem, skaidro medijs. Runa ir par galvaspilsētas mēru Zdeneku Hribu un rajona Prāga-6 administrācijas vadītāju Ondrežeju Kolaržu.

Kolaržs pieņēma lēmumu demontēt Koņeva pieminekli, bet Hribs parakstīja rīkojumu laukumu pie Krievijas vēstniecības galvenās ieejas nodēvēt Borisa Ņemcova vārdā.

Kolaržs iepriekš saņēmis nāves draudus.

Pēc Koņeva pieminekļa demontāžas Maskavā notika uzbrukums Čehijas vēstniecībai, bet Krievijas Izmeklēšanas komisija ierosināja krimināllietu par "nacisma reabilitāciju".

18. aprīlī divas Čehijas slimnīcās, kur tiek ārstēti Covid-19 pacienti, piedzīvoja kiberuzbrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!