Foto: DELFI

Valsts policija (VP) pagarinājusi gan resorisko pārbaudi, kas augustā tika sākta saistībā ar iespējamiem likumpārkāpumiem katoļu priestera Andreja Mediņa veidotajā Bruknas "Kalna svētību kopienā", gan administratīvo procesu par emocionālo vardarbību pret bērnu šajā kopienā, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Dace Kalniņa.

Pēc viņas teiktā, resoriskā pārbaude tikusi pagarināta. Tāpat objektīvu iemeslu dēļ par vienu mēnesi ir pagarināts administratīvā pārkāpuma process, kas septembra sākumā tika sākts pēc tam, kad policija pabeidza vienu no kopumā divām saistībā ar Bruknu sāktajām resoriskajām pārbaudēm.

Jau vēstīts, ka ka Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) iepriekš informēja, ka tā kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvjiem "Kalna svētību kopienā" konstatēja būtiskus bērnu tiesību aizsardzības pārkāpumus, par ko informācija tika nodota izvērtēšanai VP.

VP saistībā ar VBTAI konstatēto sāka divas resoriskās pārbaudes. Viena no divām pārbaudēm septembra sākumā tika pabeigta un tās rezultātā sākts administratīvais process par emocionālo vardarbību pret bērnu. Par to likumā paredzētais sods ir brīdinājums vai naudas sods līdz 700 eiro.

Otra resoriskā pārbaude tika ierosināta par dažāda veida pārkāpumiem, kuru raksturu policija iepriekš nekonkretizēja, septembra sākumā vēl turpinājās.

Tāpat pārbaudes Bruknā, kā arī ar to saistītajā Bārbeles zēnu skolā "Saknes un spārni" veica Valsts darba inspekcija (VDI) un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Abi dienesti devās arī atkārtotās pārbaudēs un pārkāpumus nekonstatēja.

VDI pārkāpumus, par ko dienestam bija aizdomas – nepilngadīgo nodarbināšana vai strādāšana bez darba līgumiem – nekonstatēja. Kopumā VDI bija divās pārbaudēs Bruknā. Otrajā pārbaudē inspekcija apciemoja kopumā trīs objektus – pašu Bruknas muižu, Kurmenes baznīcu un Bārbeles skolu. Lai gan skolā VDI pārstāvji sastapās ar nepilngadīgajiem, neviens no viņiem nebija nodarbināts. Inspekcijā skaidroja, ka viņi tur atradās saistībā ar bērnu nometni.

Arī PVD savu darbu saistībā ar Bruknas kopienu septembra sākumā pabeidza. Iepriekš PVD informēja, ka dienests ir saņēmis informāciju no VBTAI par iespējamiem pārkāpumiem ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanā zēnu skolā Bārbelē un kopienā Bruknā. Sākotnējā pārbaudē PVD konstatēja atsevišķus ar pārtikas produktu izsekojamību saistītus pārkāpumus ēdināšanas uzņēmumā, kas nodrošināja pakalpojumus Bārbeles skolā. Atkārtotā pārbaudē PVD secināja, ka dienesta iepriekš konstatētie pārkāpumi ir novērsti.

Bruknas kopienā "paviesojās" arī Veselības inspekcija (VI). Savas pārbaudes laikā tā secināja, ka muižā ir ievērotas higiēnas prasības. VI pārbaudi veica pēc iesnieguma par iespējamajiem higiēnas normu pārkāpumiem Bruknas "Kalna svētību kopienā" saņemšanas.

Kā ziņots, VBTAI un Tiesībsarga birojs pārbaudē Bruknas muižā konstatēja, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un, pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu, iepriekš informēja VBTAI pārstāvis Taivo Trams.

Nepilngadīgajiem nav iespēju saņemt medicīnisko palīdzību, ja tā ir nepieciešama. Saņemta informācija par gadījumiem, kad bērni, strādājot uz lauka, karstuma, ilgo darba stundu un ūdens trūkuma dēļ ir jutušies fiziski slikti vai pat zaudējuši samaņu. VBTAI vēstīja, ka saņemtas ziņas arī par vairākām fiziskas un emocionālas vardarbības epizodēm.

Pats Mediņš īpaši sasauktā preses konferencē atzina vien daļu VBTAI iepriekš konstatēto pārkāpumu viņa vadītajā kopienā.

Preses konferences ieraksts skatāms šeit:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!