Foto: LETA

Finanšu ministrija un Ekonomikas ministrija meklēs risinājumus pieaugošo elektrības cenu ietekmes mazināšanai, tostarp izskatot iespēju mazināt elektrībai piemērojamās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, pēc pirmdien notikušās koalīcijas sadarbības sanāksmes mediju pārstāvjiem pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Vērtēs PVN likmes samazināšanu elektrībai no tagadējā 21% līdz 5%.

Pēc Kariņa teiktā, pirmdien koalīcija vienojās, ka Finanšu ministrija un Ekonomikas ministrija vērtēs iespējas paplašināt atbalstu ekonomikai, lai mazinātu augošo elektrības cenu ietekmi. Plānots, ka ministrijas izstrādās dažādus risinājumus, tostarp viens no risinājumiem varētu paredzēt ziemas sezonā elektroenerģijai piemērot samazinātu PVN likmi.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) informēja, ka Ekonomikas ministrija piedāvāja samazināt PVN likmi elektroenerģijas galapatērētājiem no līdzšinējā 21% līdz 5%, tādējādi ļaujot samazināt elektrības rēķinu par 13%. "Bet vēl tiks meklēti efektīvākie atbalsta pasākumi, par ko sadarbības sanāksme lems nākamnedēļ," piebilda ministrs.

Vitenbergs pieļāva, ka PVN samazināšanai varētu būt fiskāli neitrāla ietekme uz budžetu, jo, augot elektrības cenai un par to nomaksātajai summai, augs arī nomaksātais PVN.

Līdz šim politisku atbalstu guvusi virkne priekšlikumu elektroenerģijas cenu pieauguma kompensēšanai. Ministru kabinets lēma mazāk aizsargātajām sabiedrības grupām jau no šī gada novembra par 10 eiro palielināt atbalstu elektrības rēķinu segšanai, tādējādi daudzbērnu ģimenei atbalsts sasniedz 20 eiro mēnesī, bet pārējām aizsargātā lietotāja grupām – 15 eiro mēnesī.

Pēc Ekonomikas ministrijas aplēsēm, atbalsts attiecas uz 150 000 mājsaimniecībām un atbalsta palielinājumam no budžeta līdzekļiem tiks novirzīti 17,5 miljoni eiro.

Tāpat Ministru kabinets iepriekš atbalstīja Labklājības ministrijas izstrādātos grozījumus Infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, paredzot no šā gada novembra līdz nākamā gada martam izmaksāt 20 eiro pabalstu ik mēnesī senioriem, kas ir pilnībā vakcinēti pret Covid-19, un tiem, kuri veselības dēļ nevar veikt vakcināciju.

Vienlaikus koalīcija iepriekš vairākkārt neatbalstīja opozīcijas deputātu priekšlikumu elektrības cenas kāpuma problēmu risināt, piemērojot tai samazināto PVN 5% apmērā.

Jau vēstīts, ka otrdien "Nord Pool" biržas Latvijas reģionā elektroenerģijas cena turpinās kāpt, otro dienu pēc kārtas sasniedzot dienas vidējās cenas jaunu rekordu - 469,03 eiro par megavatstundu (MWh), maksimumam no rīta pārsniedzot pat 1000 eiro atzīmi, liecina "Nord Pool" informācija.

Novembrī vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā sasniedza jaunu vēsturisko maksimumu - 125,39 eiro par MWh, kas ir par 17,8% vairāk nekā oktobrī, bet attiecībā pret 2020. gada novembri cena ir 3,1 reizi augstāka, informē Latvijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls".

Elektroenerģijas tirgotāja SIA "Enefit" vadītājs Krists Mertens portālam "Delfi" prognozēja, ka elektroenerģijas cenas tuvākajā laikā, visticamāk, nekritīsies. Viņš ātrus risinājumus šī brīža problēmai nesaskata, bet uzskata, ka politiķiem jāmācās un jāstrādā, lai nākotnē valsts nepiedzīvotu līdzīgu situāciju. Pirmais solis būtu radīt plašākus atbalsta mehānismus atjaunīgo resursu ieviešanai un atrisināt mikrošķēršļus, piemēram, dažādo pašvaldību izpratni par to, kādas atļaujas vajadzīgas saules paneļu uzstādīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!