Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 24.maijā, notiks "Latvenergo" koncerna erudīcijas konkursa "eXperiments" fināls, kurā fizikas zināšanās mērosies erudītākās komandas no visas Latvijas, portālu "Delfi" informē konkursa koordinatore Inga Cīrule.

Sacensības būs skatāmas kanālā LNT pulksten 18.

Finālā piedalīsies Līvānu 2.vidusskolas, Jaunpils vidusskolas, Dundagas vidusskolas, Madonas Valsts ģimnāzijas, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas un Rīgas 94.vidusskolas komandas. Skatītājiem būs iespēja pārbaudīt arī savu atjautību, risinot uzdevumus kopā ar "eXperiments" finālistiem, un izzināt fizikas un izgudrojumu vēsturi no pašiem pirmsākumiem līdz pat jaunākajām 21.gadsimta tehnoloģijām.

Lai noskaidrotu "eXperiments" 2014 uzvarētājus un galvenās balvas - ceļojuma uz Tunisiju - ieguvējus, fināla dalībnieku zināšanas un prasmes tiks pārbaudītas dažādos praktiskos uzdevumos. Komandas centīsies saslēgt telegrāfu, izmantojot zināšanas par strāvas magnētisko darbību, ko jau 1832.gadā pielietoja krievu elektrotehniķis Pāvels Šilings. Ar saslēgtā telegrāfa palīdzību komandas biedriem vajadzēs sazināties savā starpā, izmantojot Morzes kodu.

Katrai komandai būs jāizgatavo arī sava hidroelektrostacija, "jāceļo pa Latviju", izmantojot zināšanas par GPS, un praktiski jāpārbauda teleskopa darbības principi. Kopā ar Latvijas zinošākajiem jauniešiem spēles laikā būs arī spēles vadītājs Kaspars Zlidnis. Savukārt pauzēs dalībniekus un skatītājus priecēs "Jaunās talantu fabrikas" uzvarētāja Aminata Savadogo, starptautisku konkursu laureāte Paula Katrīna Dīringa. Organizatori sola arī LED gaismu priekšnesumu un citas izklaidējošas aktivitātes.

Finālā dalībniekus atbalstīs un noteiktu uzdevumu risināšanā piedalīsies arī konkursa mentori. To vidū ir tādi pieredzējuši fiziķi kā Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes dekāns Oskars Krievs, LU Fizikas un matemātikas fakultātes vadošais pētnieks Vjačeslavs Kaščejevs, RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta vadošais pētnieks, docents Pēteris Apse-Apsītis, kā arī RTU profesors Gatis Bažbauers.

Šogad erudīcijas konkursā "eXperiments" reģistrējās 176 komandas no visas Latvijas. Tikai 30 zinošākās jeb piecas no katra reģiona – Zemgales, Latgales, Kurzemes, Vidzemes, Rīgas reģiona un Rīgas pilsētas – kvalificējās klātienes pusfināla kārtai. Sešās pusfināla spēlēs Latvijas lielākajās pilsētās tika noskaidrota katra reģiona veiksmīgākā komanda, kas ieguva iespēju turpināt cīņu un pierādīt savas fizikas zināšanas konkursa finālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!