Foto: DELFI
"Kapu tramvaja" pretinieki aicina, pieminot Lielajos kapos apglabātos Latvijas kultūras dižgarus – Krišjāni Baronu un Frici Brīvzemnieku, protestēt pret sabiedrības interesēm neatbilstošo Rīgas domes projektu par tramvaja līnijas ierīkošanu uz Skanstes rajonu caur Lielajiem kapiem, portālu "Delfi" informēja akcijas rīkotāji.

Latviešu dainu tēva Krišjāņa Barona dzimšanas dienā - 31. oktobrī, plkst. 18 Lielajos kapos notiks piemiņas brīdis Krišjāņa Barona un Friča Brīvzemnieka atdusas vietās. Baronam šogad aprit 181, Brīvzemniekam - 170.

"Apmeklējot folkloras pētnieku rīkoto piemiņas pasākumu, mēs varam publiski protestēt pret šo afēru, kas rullē pār senču kauliem un Latvijas vēstures pieminekļiem, lai īstenotu projektu, kas ir slepens, dārgs un nelietderīgs. Tādēļ aicinu šoreiz līdz ar ziediem un svecītēm Barona un Brīvzemnieka godināšanai ņemt līdzi arī protesta plakātus," saka šī protesta iniciatore dzejniece Inese Zandere.

Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuve sadarbībā ar Krišjāņa Barona muzeju svin Barona dienu jau 35. gadu. Barona dienas pasākumu kopu veido priekšlasījumi Latviešu folkloras krātuvē, piemiņas brīdis Lielajos kapos, saviesīga tikšanās Krišjāņa Barona muzejā un sveču ceļš no muzeja līdz tēlnieces Leas Davidovas-Medenes veidotajam Krišjāņa Barona piemineklim Vērmanes dārzā.

Kā norāda Zandere, šogad Barona dienas piemiņas pasākumiem ir saspringts, negatīvs fons, jo Rīgas dome pieņēmusi sabiedrības interesēm neatbilstošu, savtīgi motivētu lēmumu par "kapu tramvaja" ierīkošanu caur Lielajiem kapiem, turpinot padomju laikā notikušo Lielo kapu iznīcināšanu un kapavietu apgānīšanu.

Nepieciešamība veidot tramvaja līniju tieši uz Skanstes rajonu, nevis uz kādu no blīvi apdzīvotajiem Rīgas mikrorajoniem, kur pastāv reālas satiksmes problēmas, ir balstīta uz melīgiem argumentiem, kuri jau plaši analizēti medijos, atzīmē Zandere.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes deputāti 11. oktobrī ārkārtas sēdē ar 34 balsīm "par" un 15 "pret" atbalstīja Skanstes tramvaja līnijas projektēšanas sākšanu.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) tobrīd klātesošajiem deputātiem norādīja, ka tieši Skanstes rajons pašlaik attīstās visstraujāk un tieši tur būs jaunais pilsētas centrs, kur jau tagad ir jaunie banku biroji, kā arī top dažādas vīzijas par kultūras telpu. Viņš sacīja, ka šī līnija ļaus iedzīvotājiem mazāk izmantot privāto transportu.

"Šis ir labākais risinājums. Ja mēs redzam, ka šo projektu varam īstenot ar Eiropas Savienībaslīdzfinansējumu, šo iespēju nedrīkst laist garām," sacīja Ušakovs.

Savukārt vairāki Eiropas Parlamenta (EP) deputāti no Latvijas vēstulē Latvijas augstākajām amatpersonām iebilst pret jaunas tramvaja līnijas būvniecības ieceri Rīgā, jo tā skar Lielo kapu teritoriju un atsevišķus apbedījumus, un aicina apturēt Skanstes tramvaja projektu, līdz netiks pieņemti juridiski saistoši lēmumi, ka būvniecības laikā netiks skarta Lielo kapu teritorija, tostarp neviens no apbedījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!