Foto: DELFI
Piektdien Rātslaukuma apkārtnē aizturētas septiņas personas, sākti deviņi administratīvā pārkāpuma procesi, informē Valsts policija. Rātslaukums piektdienas vakarā atkal tika atvērts gājējiem, tomēr iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) ierakstā "Twitter" brīdināja, ka Valsts policija aizvien atrodas notikuma vietā un ir augstā gatavībā reaģēt.

Kā vēstīts, policija piektdien bija slēgusi pieeju Rātslaukumam, kurā iepriekš bija iecerēts, bet vēlāk aizliegts Latvijas Krievu savienības (LKS) mītiņš, lai protestētu pret plānoto pieminekļa nojaukšanu Uzvaras parkā. Pēc pulksten 16 sanākušie jau bija izklīduši, novēroja portāls "Delfi".

Saskaņā ar Valsts policijas sniegto informāciju piektdien Rātslaukuma apkārtnē aizturētas septiņas personas, sākti deviņi administratīvā pārkāpuma procesi: pieci par nesankcionētu pulcēšanos, viens – militāras agresijas slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā, viens – totalitāro režīmu simbolu izmantošana.


Kā vēstīts, Valsts policijas (VP) Speciālo uzdevumu bataljona (SUB) policisti piektdien dienā nelaida Rātslaukumā nevienu cilvēku, tostarp presi. Visus, kuri Rātslaukumā atradās, policija palūdza to atstāt, novēroja portāls "Delfi".

Arī pie Okupācijas muzeja bija nostājušies vairāki cilvēki ar Ukrainas karogiem. Viņu priekšā stāvēja policisti, kas atturēja aptuveni 100 cilvēku lielo pūli no konfrontācijas.

Policija arī veidoja dzīvo ķēdi, atstumjot aizliegtā pasākuma dalībniekus.

Caur megafonu publika tika aicināta izklīst, novēroja portāls "Delfi".

Policija arī klātesošajiem draudēja pielietot fizisku spēku, ja viņi neizklīdīs.

Kā novēroja portāls "Delfi", policijai veiksmīgi izdevās sadalīt pūli vismaz četrās daļās.


Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Simona Grāvīte tobrīd portālam "Delfi" sacīja, ka Rātslaukuma apkārtnē ir aizturētas piecas personas.

Viena aizturēta par Georga lentes nēsāšanu, bet pārējās, tostarp arī Tatjana Ždanoka – par nesankcionētu piketēšanu.

Ap pulksten 16 nesankcionētā protesta vietā bija palikuši pāris desmiti cilvēku, kuri pulcējās uz Grēcinieku ielas, bet neiesaistījās konfrontācijās.

Ap pulksten 16.15 norises vietā bija palikuši vien 20 cilvēki. Policija gan turpināja norobežot piekļuvi Rātslaukumam, novēroja portāls "Delfi".

Tikmēr Administratīvā rajona tiesa piektdien atstājusi spēkā aizliegumu LKS piektdien rīkot pasākumu.

Savukārt Rīgas domē tika lemts par pieminekļa nākotni.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome nesaskaņoja LKS plānoto mītiņu.

Pēc tam, kad Rīgas dome paziņoja par pasākuma neatļaušanu, LKS izplatīja paziņojumu, kurā aicināja cilvēkus nedoties uz šo piketu, taču pasākuma lapa "Facebook" joprojām ir atrodama, bet dažādās krievvalodīgo "Telegram" grupās cilvēki joprojām uzkurina viens otru doties protestā.

"Delfi" jau rakstīja, ka otrdienas, 10. maija, rītā pie pieminekļa Uzvaras parkā ar ekskavatoru novākti tur 9. maijā noliktie ziedi. Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas meži" ziedus no pieminekļa pakājes novāca, jo pirmdien, dienas laikā, tie novītuši, bet naktī apsaluši. Uzņēmums skaidro, ka līdzīga kārtība piekopta arī citus gadus.

Pēc tam, otrdienas garumā, cilvēki atkal devās pie pieminekļa nolikt ziedus. Šajā laikā tikušas atskaņotas arī, piemēram, padomju laiku dziesmas, kā arī manīta Krievijas un Padomju Savienības simbolika. Otrdienas vakarā ap pulksten 22.30 Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljonam izdevies izklīdināt sanākušos.

Šie notikumi izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā, polarizējot un veicinot neapmierinātību gan šādas rīcības pretinieku, gan atbalstītāju vidū.

Saistībā ar piektdien plānoto mītiņu iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) vietnē "Twitter" norādījusi, ka Valsts drošības dienests Rīgas domei sniegs negatīvu atzinumu. Arī Rīgas mērs Mārtiņš Staķis trešdien LTV raidījumā "Šodienas jautājums" pauda, ka pasākums nebūtu saskaņojams.

Turklāt arī Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks uzsvēra, ka gadījumā, ja piektdien cilvēki sapulcēsies uz šo nesaskaņoto piketu, policijai pret to būs "nulles tolerance".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!