Foto: DELFI

Rīgas dome plāno rūpīgi izvērtēt Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) paustos iebildumus par nesen galvaspilsētas pašvaldības pieņemtajiem apkures iekārtu noteikumiem* un nepieciešamības gadījumā veiks vajadzīgās korekcijas, portāls "Delfi" uzzināja pašvaldībā.

Kā norāda domes pārstāvji, gaisa piesārņojuma un ietekmes uz klimata samazināšanu nosaka gan nacionālais Gaisa piesārņojuma samazināšanas rīcības plāns 2020.-2030. gadam, gan Nacionālais enerģētikas un klimata plāns 2021-2030, kuru rīcības virzieni un abu nepieciešamību mērķi Rīgā iestrādāti nesen pieņemtajos saistošajos noteikumos.

Decentralizētā siltumapgāde Rīgā ir būtisks piesārņojuma avots cietajām daļiņām, slāpekļa oksīdiem un ogļskābās gāzes emisijām. Saistošie noteikumi paredz samazināt gaisa piesārņojumu, kur tas pārsniedz normas, kā arī samazināt CO2 emisijas.

Tāpat tie mudina lietderīgu investīciju veikšanu iedzīvotājiem, lai nākotnē izvairītos no tarifu kāpuma neapdomīgu investīciju rezultātā, jo īpaši tas attiecas uz fosilo kurināmo.

Rīgas enerģētikas aģentūras direktors Jānis Ikaunieks pauž, ka kopš saistošo noteikumu apstiprināšanas gan Ekonomikas ministrija, gan VARAM ierēdņi un citi eksperti ir apliecinājuši Rīgas uzņemtā kursa nepieciešamību un pareizību gaisa piesārņojuma un klimata ietekmes samazināšanā.

"Jau tiek plānots kā varētu izskatīties atbalsts iedzīvotājiem, lai tas būtu pieejams, kad stāja spēkā būtiskākie ierobežojumi. Neesam vēl detalizēti iepazinušies ar VARAM atzinumu, taču normas ir noteiktas ne tikai valsts līmeņa plānošanas dokumentos, bet arī Eiropas Savienības, nav skaidrs kāpēc šobrīd to ieviešana tiek kavēta," norāda Ikaunieks.

Savukārt Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (PP) norāda, ka viņam vairāki VARAM iebildumi radījuši pārsteigumu.

"Piemēram, vietām ignorēta dabasgāzes loma slāpekļa piesārņojumā, izdarīti kļūdaini pieņēmumi par biomasas piesārņojuma samazināšanu, ko šie noteikumi paredz, kā arī nav ņemtas vērā jau VARAM plānotās iedzīvotāju līdzfinansējuma programmas apkures maiņai," pauž Cepurītis.

Dome plāno VARAM sniegto atzinumu izvērtēt un nepieciešamības gadījumā saistošajos noteikumos veiks korekcijas.

Jau vēstīts, ka VARAM paudusi vairākus iebildumus, neapstiprinot Rīgas domes saistošos noteikumus par atļautajiem apkures veidiem galvaspilsētā no 2025. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!