Foto: LETA

Saeimas opozīcijas deputāti izstrādājuši grozījumus Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, ar kuriem rosināts no 2025. gada uz pusi samazināt Rīgas domes deputātu sastāvu.

Patlaban Rīgas domē darbojas 60 deputāti, tomēr ar grozījumiem pašvaldību vēlēšanu likumā deputāti Vjačeslavs Dombrovskis, Evija Papule, Kaspars Ģirģens, Ramona Petraviča un Ēriks Pucens rosina no 2025. gada Rīgas domes deputātu skaitu samazināt līdz 30.

Saeimas deputāti likumprojektam nav pievienojuši anotāciju, kurā priekšlikums tiktu pamatots. Tomēr Dombrovskis šādu ideju pauda pagājušajā nedēļā, 15. novembrī, kad Saeima skatīja ar 2022. gada budžetu saistītos grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz noteikt atalgojumu pašvaldību vadītājiem un deputātiem.

Toreiz Dombrovskis izteicās, ka "Rīgas domnieka darbs nav profesionāls, bet tas drīzāk ir darbs sabiedrības labā". Viņš norādīja, ka atalgojuma pieaugums Rīgas domes deputātiem šo amatu liks kvalificēt kā pilnas slodzes darbu.

Tāpat Dombrovskis atzina, ka, palielinot algu Rīgas domes deputātiem, būtu jādomā par Rīgas domes deputātu skaita samazināšanu – no līdzšinējiem 60 līdz 20-30. "Ja atalgojuma ziņā ejam uz profesionāla politiķa darbu, vai 60 deputāti Rīgas domē nav par daudz?" pauda deputāts.

Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā paredz, ka galvaspilsētas domes priekšsēdētāja mēnešalga tiks aprēķināta, bāzes mēnešalgai piemērojot koeficientu līdz 5,565, tādējādi, ņemot vērā 2022. gadam aprēķināto bāzes mēnešalgu – 1058,1 eiro – Rīgas mēra mēnešalga būs 5888 eiro.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka alga būs 4867 eiro, savukārt valstspilsētas domes un novada domes priekšsēdētāja alga variēs no 3280 eiro līdz 4867 eiro, proti, mēnešalga bus atkarīga no attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā iedzīvotāju skaita – jo vairāk iedzīvotāju, jo lielāka alga.

Tāpat likumprojekts paredz, ka pašvaldības domes komitejas priekšsēdētāja alga būs 2698 eiro, viņa vietnieka alga – 2010 eiro.

Atlīdzības reforma paredz, ka galvaspilsētas domes deputāta mēnešalga būs 1481 eiro. Savukārt valstspilsētas domes un novada domes deputātu mēnešalga, atkarībā no iedzīvotāju skaita pašvaldības administratīvajā teritorijā, variēs no 1269 eiro līdz 1375 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!