Foto: LETA

Ceturtdien aprit Laimdotas Straujumas (V) vadītās otrās valdības 100 dienas.

Saeima Straujumas piedāvāto valdību apstiprināja pērn 5.novembrī.

Par valdības prioritātēm atzīta valsts drošība, tautsaimniecības izaugsme un cilvēka dzīves kvalitāte. Valdības uzdevums ir arī vadīt Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē, kas aizsākās šā gada 1.janvārī.

Straujuma atzīst, ka viņas otrās valdības 100 dienas ir pavadītas atbildīgā darbā, kas bijis jāveic sprintera cienīgā  ātrumā. "Svarīgākais ir bijis un būs arī turpmākajā darbā - gādāt par valsts interesēm un drošību. Gan par valsts drošību, gan cilvēka drošību sociālajā un labklājības ziņā," viņa norāda un uzsver - visiem kopā godprātīgi un atbildīgi strādājot, Latvija "tiks uz priekšu".

Līdz šim valdība sagatavojusi 2015.gada budžetu, kurā paredzēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšana no 24% līdz 23%, minimālās algas pieaugums no 320 eiro līdz 360 eiro, kā arī pacientu iemaksu samazināšana un atbalsts ģimenēm ar bērniem - ģimenes valsts pabalsts palielināts no 11,38 eiro mēnesī līdz 22,76 eiro mēnesī par otro bērnu un 34,14 eiro mēnesī par trešo un katru nākamo bērnu.

Iekšlietu jomā piešķirti papildus līdzekļi iekšlietu sistēmas stiprināšanai, tostarp Drošības policijas kapacitātei.

Tāpat daudz paveikts valsts drošības stiprināšanā - aizsardzības budžets palielināts par 12%. Tiek attīstīta militārā infrastruktūra Latvijā - atjaunotas kazarmas Ādažu bāzē un izveidots Zemessardzes kiberaizsardzības vienības IT centrs. Tāpat tiek strādāts ar NATO partneriem pie tālākas NATO klātbūtnes stiprināšanas Baltijas reģionā u.c.

Savukārt ekonomikā uzsākta pirmā mājokļa atbalsta programma un pirmā ģimene jau saņēmusi kredītu. 

Investīcijām svarīgi ir Eiropas Savienības fondu līdzekļi, un Latvija ir viena no pirmajām valstīm, kas saņēmusi programmas apstiprinājumu.

Valdība arī nodrošinājusi bāzes finansējuma pieaugumu zinātnei, bet Kultūras ministrija ir sākusi darbu pie radošo industriju atbalsta centra izveides.

Izglītības un zinātnes ministrija turpina darbu pie jaunā pedagogu darba samaksas modeļa aprobācijas -  pabeigts modeļa aprobācijas pirmais posms 60 vispārējās izglītības iestādēs un uzsākts otrais posms, kur iesaistītas visas vispārējās izglītības iestādes. Tas ļaus izveidot caurskatāmu pedagogu atalgojuma sistēmu un mērķtiecīgāk pārvaldīt finanšu resursus, skaidro Valsts kancelejā.

Viena no prioritātēm bija arī Zolitūdes traģēdijas lietas apstākļu izmeklēšana - pašlaik kriminālprocesā ir pieci aizdomās turētie un pret četriem uzņēmumiem uzsākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu.

Savukārt, saistībā ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē, Eiropadomē jāspriež par Enerģētikas savienības izveidi, kā arī jāiedzīvina tā sauktais Junkera plāns - iniciatīva piecu gadu laikā veicināt Eiropas Savienības ekonomikas izaugsmi, papildus piesaistot 315 miljardus eiro.

"Reaģējot uz teroristu uzbrukumiem Parīzē, iekšlietu un tieslietu ministri ir izstrādājuši pasākumu plānu, lai ES un tās dalībvalstis spētu sekmīgāk cīnīties pret terorismu un novērst tā cēloņus," piebilst Valsts kancelejā.

Straujuma premjeres amatā kopumā ir nedaudz vairāk kā vienu gadu. Viņa amatā stājās pēc ilglaicīgākā premjera Latvijas vēsturē - Valda Dombrovska (V), kurš no amata atkāpās saistībā ar Zolitūdes traģēdiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!