Foto: LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 29. novembrī, spriedīs par AS "Augstsprieguma tīkls" pieteikto cenu kāpumu pakalpojumiem un AS "Sadales tīkls" plānoto elektroenerģijas sadales tarifu palielinājumu, kā arī par atjaunīgās enerģijas izmantošanu, portālu "Delfi" informēja Saeimas preses dienestā.

Komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone (AS) sacīja, ka "Augstsprieguma tīkls" plāno realizēt četras reizes augstāku maksu par pakalpojumiem, savukārt "Sadales tīkla" elektroenerģijas sadales tarifs pieaugs aptuveni par 75%.

"Tas uzņēmējiem radīs būtiski lielākus izdevumus, savukārt daudzām Latvijas mājsaimniecībām tas var kļūt par nepanesamu finansiālu slogu," uzskata Matisone.

Lai vienotos par turpmākās rīcības plānu, iespējamiem atbalsta un kompensācijas mehānismiem, komisijas vadītāja pauž, ka nekavējoties ir jāizvērtē tarifu izmaksu pieauguma ietekme uz tautsaimniecību, mājsaimniecībām un atjaunīgās enerģijas izmantošanu.

Attiecīgi Tautsaimniecības komisija meklēs risinājumus, lai mazinātu elektroenerģijas tarifu sadārdzinājuma ietekmi uz tautsaimniecību, norāda komisijas priekšsēdētāja.

Komisijas sēdē aicināti piedalīties Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, "Augstsprieguma tīkla" un "Sadales tīkla" pārstāvji, kā arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas un sociālo partnerorganizāciju - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Pašvaldību savienības - pārstāvji.

Jau ziņots, ka elektroenerģijas sadales sistēmas operators "Sadales tīkls" plāno palielināt elektroenerģijas sadales tarifu par vidēji 75%. Konkrētas tarifa izmaiņas būs atkarīgas no pieslēguma veida un patēriņa apmēra.

Tostarp mājsaimniecībām ar apmēram 100 kilovatstundu patēriņu mēnesī tarifa pieaugums, ieskaitot sadales tarifā iekļauto pārvades tarifa maksu, pēc kompānijā vēstītā, būs 6-8 eiro apmērā. Būtiski lielāks tarifa pieaugums plānots, piemēram, pieslēgumiem ar trim fāzēm.

Savukārt "Augstsprieguma tīkla" elektroenerģijas pārvades tarifi varētu pieaugt 4,3 līdz 4,9 reizes.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir izdevis rezolūciju, uzdodot Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar Finanšu ministriju kā kapitāldaļu turētājām vērtēt iespējas koriģēt AS "Augstsprieguma tīkls" un AS "Sadales tīkls" sagatavotos pakalpojumu tarifu pieauguma projektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!