Foto: Publicitātes attēli
Bažās par augstajām elektroenerģijas izmaksām ziemā uzplaukumu piedzīvojuši saules paneļi. Lai gan valsts atbalsts paredzēts tikai privātmāju īpašniekiem, tomēr pēdējā laikā pilsētvidē var manīt vairākas māju fasādes, kas apdarinātas ar saules baterijām. Portāls "Delfi" skaidro, kas jāņem vērā, lai šādā veidā rīdzinieks samazinātu rēķinu par elektrību.

Kā skaidro Rīgas domē, saules paneļus uz daudzdzīvokļu namiem izvietot drīkst un nekādu aizķeršanos nebūs, ja māja atrodas ārpus Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonā. Tie jāizvieto iekšpagalma fasādē vai uz jumta, un paneļi nedrīkst būt vērsti pret publisko ārtelpu.

Šādos gadījumos paneļu izvietošana nav jāsaskaņo ar Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentu.


Savukārt ja dzīvoklis atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā, kā arī, ja saules paneļus ir vēlme izvietot uz namu fasādēm un jumtiem, kas ir vērsti pret ielu, ir jāraksta iesniegums departamentam, pievienojot iekārtas izvietojuma risinājumu.

Ja ēka ir kultūras piemineklis vai atrodas pieminekļa teritorijā, tad paneļu izvietošana jāsaskaņo arī ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi.

Uz ēkas ielas fasādes vai uz jumta saules paneļus drīkst izvietot, ja tiek pielietoti arhitektoniski paņēmieni, respektēta ēkas arhitektoniskā stilistika un risinājumi nepasliktina būves arhitektonisko veidolu.

Ņemot vērā, ka par ēkas drošumu atbild ēkas īpašnieks, pirms iekārtu izvietošanas ēkas īpašniekam ir nepieciešams veikt ēkas tehnisko apsekošanu, lai noskaidrotu konstrukciju nestspēju.

Tāpat pirms projekta iesniegšanas departamentā nepieciešams pieņemt mājas kopības lēmumu par paneļu uzstādīšanu.

Ekonomikas ministrijas (EM) aplēses liecina, ka Latvijā sadales tīklam 2022. gada pirmajā pusē tika pieslēgti ap 2800 jaunu mikroģeneratoru (pašražošana mājsaimniecībās) jeb vidēji ap 470 ģeneratoriem mēnesī.

Ņemot vērā nerimstošo interesi, EM prognozē, ka līdz šā gada beigām sistēmai pieslēgto ģeneratoru skaits varētu pārsniegt 10 000.

Jau ziņots, ka Latvija gadiem ilgi pamatīgi atpalikusi no kaimiņvalstīm saules paneļu uzstādīšanā mājsaimniecībām, bet šogad "astronomiskā tempā" ir apsteigusi Igauniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!