Foto: DELFI
Ceturtdien, 18. martā, valdība izskatīja dažādus jautājumus saistībā ar finanšu līdzekļu piešķiršanu cīņai ar Covid-19, gan investīciju projektu īstenošanu, gan arī uzklausīja ziņojumu par progresu ar masu vakcinācijas centru izveidē. Preses konferencei pēc valdības sēdes bija iespējams sekot portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP), kā arī Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Valdība ceturtdien, aptuveni stundu diskutējot par Veselības ministrijas (VM) iesniegto likumprojektu par kritērijiem un principiem epidemioloģiskās drošības pasākumu pastiprināšanai, vienojās to pieņemt zināšanai.

Valdība nolēma uzdot Starpinstitūciju koordinācijas vadības grupai izstrādāt priekšlikumus un lemt par epidemioloģiskās drošības pasākumu pastiprināšanu atbilstoši informatīvajā ziņojumā minētajiem principiem, ja paaugstināsies kāds no Covid-19 izplatības riskiem, par ko liecinās kāds no noteiktajiem kritērijiem.

Finanšu atbalsts


Ministru kabinets (MK) ceturtdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumus par nepieciešamo finansējumu augstas gatavības projektiem, kas saistīti ar Covid-19 krīzes pārvarēšanu un ekonomikas atlabšanu.

Šajā gadā ministrijām būs nepieciešami 117,2 miljoni eiro, bet nākamgad – 95 miljoni eiro, kopējai summai sasniedzot 212,3 miljonus eiro.

Valdība ceturtdien, 18. martā, piešķīra vairāk nekā 9,2 miljonus eiro, lai segtu izdevumus saistībā ar Covid-19 uzliesmojuma un tā seku novēršanu aizvadītā gada nogalē, portālu "Delfi" informēja VM.

Līdzekļi paredzēti norēķiniem par laboratorisko izmeklējumu organizēšanu un veikšanu un epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai ambulatoro un stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas laikā.

Ceļojumu kontrole


Tāpat MK atbalstīja Ekonomikas ministrijas rosinātos grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", kas paredz veikt Covid-19 testu un došanos pašizolācijā arī tām personām, kuras pa sauszemi atgriežas Latvijā no trešajām valstīm.

Ministru kabinetu noteikumi līdz šim noteica, ka, ja persona ieceļo Latvijā caur Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām ar gaisa kuģi, viņa 10 dienas pēc iebraukšanas Latvijā nodrošina pašizolāciju. Ieceļojot Latvijā, persona par saviem līdzekļiem nekavējoties veic testu tuvākajā pieejamajā testēšanas punktā un, ja tas nav iespējams, informāciju atzīmē informācijas sistēmā tīmekļvietnē (covidpass.lv), un nekavējoties dodas uz kādu no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētā tūristu mītņu sarakstā norādītajām tūristu mītnēm, kā arī par saviem līdzekļiem tuvākajā iespējamajā laikā veic testu.

Vakcinācija pret Covid-19


Pret Covid-19 vakcinējot personu viņas dzīvesvietā, būs atļauts vakcinēt arī šī cilvēka mājsaimniecības locekļus, ja pieejamo vakcīnu devu apjoms to pieļauj. Šādu lēmumu ceturtdien, 18. martā, apstiprināja valdība.

Kā uzsver VM, tādēļ ir svarīgi nodrošināt iespēju pēc iespējas efektīvāk izmantot vakcīnu daudzdevu flakonu, kas ir paņemts līdzi izbraukuma vakcinācijai dzīvesvietā.

Lai padarītu vakcināciju dzīvesvietā pēc iespējas efektīvāku, ir jāparedz iespēja vakcinēt arī vakcinējamās personas mājsaimniecības locekļus, ja izbraukuma vakcinācijai dzīvesvietā pieejamo vakcīnu devu apjoms to pieļauj.

Tāpat valdībā diskutēja par progresu lielo masu vakcinācijas centru izveidē. Lai nodrošinātu masveida vakcinācijas pret Covid-19 uzsākšanu, VM vakcinācijas telpu nodrošināšanai plāno nomāt divus centrus Rīgā – Starptautisko izstāžu centru Ķīpsalā un konferenču centru "Atta Centre".

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī veikti 16 008 Covid-19 testi, reģistrēti 482 jauni saslimšanas gadījumi, bet 12 inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!