Foto: DELFI

Latvija ir gatava izvērtēt visa pasaules čempionāta hokejā rīkošanu, pirmdienas vakarā apstiprināja ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Rinkēvičs sociālajā vietnē "Twitter" norāda, ka viņš atzinīgi vērtē Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) padomes pieņemto lēmumu atņemt Minskai 2021. gada pasaules čempionāta rīkotājas tiesības, uzsverot, ka tas ir pareizs signāls, "ka sports netiks izmantots autoritāru režīmu labā".

Rinkēvičs atzīmēja, ka Latvija cienīs tās uzņemtās saistības un ir gatava izvērtēt visa čempionāta rīkošanu.

Savukārt Kariņš pirmdienas vakarā pēc valdošās koalīcijas sadarbības sanāksmes sarunā ar žurnālistiem atzina, ka tieši pirms preses konferences izlasījis ziņu par starptautiskās federācijas šīs dienas lēmumu.

"Manuprāt, tas ir apsveicams lēmums. Tas ir tas, ko mēs ilgstoši esam argumentējuši. Varu apgalvot, ka mēs esam gatavi savu posmu Rīgā rīkot tā, kā tas ir sākotnēji runāts, un par jebkādiem citiem Starptautiskās hokeja federācijas lēmumiem – nu, mēs gaidīsim," sacīja Kariņš.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, kā vērtē iespēju Latvijā sarīkot visu čempionātu, Kariņš uzsvēra, ka jāgaida federācijas lēmums, kurai valstij tiks piedāvāts rīkot čempionāta otro posmu.

"Ja Rīgai piedāvātu visu, tad ir nopietna diskusija, par kādām papildu izmaksām varētu būt runa un kas šīs papildu izmaksas varētu segt. Šobrīd izskatās, ka šādā čempionātā, lai kur notiek otrais posms, ir ļoti ticams, ka vai nu nebūti vispār skatītāju vai ļoti ierobežoti, jo pavasaris tūlīt būs, bet nav nekādu indikāciju, ka pasaules līmenī pandēmija ir uzvarēta," skaidroja Kariņš.

"Tajā laikā Latvijai būtu krietni jābūt vakcinācijas procesā, bet mēs vēl nebūsim sasnieguši kopējo imunitāti. Tātad, ja tās piedāvājums Rīgai tiktu izteikts, tad tūlīt jāskata praktisks jautājums par ledus haļļu gatavību un visām papildu izmaksām, prognozējot, ka skatītāju biļešu pārdošana nebūtu vispār vai ļoti ierobežota."

Ministru prezidents vēlāk arī sociālajā vietnē "Twitter" pauda pozitīvus vārdus par IIHF pieņemto lēmumu.

Rinkēvičs jau vairākkārt publiski iestājies pret čempionāta organizēšanu Baltkrievijā. Ārlietu ministrs iepriekš uzsvēris, ka valstīs kā Baltkrievija sports tiek izmantots politisku mērķu vārdā. Vēl pagājušonedēļ ministrs atgādināja par savu viedokli, atkārtoti norādot uz Latvijas nostāju pret meistarsacīkšu norisi valstī, kurā tiek veiktas represijas pret demonstrantiem.

Savukārt pagājušā gada novembrī Rinkēvičs nevēlamo personu sarakstā iekļāva Baltkrievijas Hokeja federācijas (BHF) prezidentu Dmitriju Baskovu, kurš tiek saistīts ar Minskā notikušo uzbrukumu, pēc kura nomira tā sauktā "Pārmaiņu pagalma" iedzīvotājs Romāns Bondarenka.

Jau ziņots, ka pirmdien IIHF padomes sēdē Minskai atņemtas 2021. gada pasaules čempionāta rīkotājas tiesības, vēsta IIHF.

2021. gada pasaules čempionātu šogad bija jāuzņem Minskai un Rīgai, taču Latvijas valdība nevēlējās rīkot turnīru kopā ar Baltkrieviju, jo tās pašpasludinātā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīms pielieto represijas pret mierīgajiem protestētājiem.

IIHF padome izskatīs Latvijas lomu čempionāta organizēšanā, kā arī izvērtēs iespēju turnīru aizvadīt vienā vietā, lai atvieglotu Covid-19 drošības noteikumu ievērošanu, organizācija min savā paziņojumā.

Renē Fāzels piektdien jau atklāja, ka Latvijas Hokeja federācijas (LHF) vadība izteikusi gatavību Rīgā uzņemt visas 16 komandas. LHF prezidents Aigars Kalvītis vēl novembrī norādīja, ka vēl nevar viennozīmīgi izteikties par iespēju Latvijai čempionātu uzņemt pilnībā. Šādā gadījumā otrās halles vajadzības varētu pildīt "Elektrum" Olimpiskajā centrā izveidota pagaidu hokeja halle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!