Foto: Gata Pabērza kolāža

Aizvadīta nedēļa, kuru lasītāji ar savu interesi padarījuši par līdz šim MVP jaudīgāko 2021. gadā. Galveno lomu šajā izrādē nospēlēja savulaik ar īpašu likumu par Latvijas pilsoni pasludinātais amerikāņu basketbolists Trojs Ostlers, taču prieks, ka arī citus rakstus tvērāt tikpat kāri. Tiem, kas vēl nepaspēja – tradicionālais nedēļas rakstu darbu apkopojums pirmdienā.

Neviens pat nenojauta... Kāpēc izgāzās Latvijas basketbola eksperiments ar pilsoni Ostleru

Foto: Privātais arhīvs

2003. gada Eiropas basketbola čempionātā Latvijas izlases rindās devās laukumā arī amerikānis Trojs Ostlers. Saeima atlētiskajam "Skonto" kluba uzbrucējam Latvijas pilsonību piešķīra ar īpašu likumu, taču... Vispirms skandāls, pametot savu komandu LBL finālsērijas vidū, bet tad arī vilšanās nacionālās izlases rindās, kur amerikānis darbojās bez motivācijas un aizvadīja vien desmit spēļu. Ostlers devās atpakaļ uz ASV, taču tagad, 15 gadus vēlāk, bija ar mieru atgriezties pagātnē un pastāstīt savu stāstu MVP.

Lasīt vairāk

Olimpiskā medaļa, kuras nebūs. Revolūcija, skandāli un zaudētā paaudze Latvijas šorttrekā

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kad pirms trijiem gadiem Phjončhanā Latvijas jaunie šorttrekisti reāli cīnījās par vietu olimpiskajā desmitniekā, šī sporta veida nākotne mūsu valstī šķita rožaina – talantīgi sportisti, viens no pasaules labākajiem treneriem. Šobrīd, gadu pirms nākamajām spēlēm Pekinā, bilde rādās pavisam cita. Kas nogāja greizi?

Lasīt vairāk

Baisākais sporta savainojums, ko translēja TV. Vārtsarga Klinta Malartčaka četras dzīvības

Foto: Kolāža DELFI

1989. gada 22. marts bija diena, kad Klintam Malarčakam teorētiski būtu vajadzējis pamest šo sauli – pretinieka slida spēles laikā pāršķēla hokeja vārtsarga rīkli un šaipus slieksnim viņu noturēja viens milimetrs, pāris izšķirošu sekunžu un Bufalo "Sabres" trenera zibenīgā rīcība. Asinis stindzinošais negadījums joprojām tiek uzskatīts par vienu no baisākajiem mirkļiem NHL vēsturē, bet spēlētāja dzīvē iezīmēja sākumu skarbai cīņai ar iekšējiem dēmoniem, kuri vēl divreiz gandrīz izdzēsa viņa dzīvību.

Lasīt vairāk

"Vai Latvija ir pelnījusi šādu čempionātu? Jā. Mēs kārtējo reizi pierādīsim, ka uz mums grūtā brīdī var paļauties, ka protam sarīkot svētkus. Ja kāds apmaksā jūsu dzimšanas dienas rēķinu – jūs būtu pret?" vaicā Armands Puče, analizējot – ko šajos apstākļos nozīmē lēmums uzņemt pasaules hokeja čempionātu Rīgā. Nolikām zem palielināmā stikla arī tādu parādību kā NBA – kas jau sen vairs nav tikai sports, bet popkultūra arī Latvijā. Kāpēc pie mums šim aizokeāna šovam seko pārliecinoši vairāk ļaužu nekā citur Baltijā, kā Porziņģis ietekmē kedu tirdzniecības rādītājus, un kāpēc pašmāju jaunie basketbolisti vairs neatpazīst nacionālās izlases līderus Jāni Strēlnieku vai Jāni Timmu, toties pārzina visu NBA komandu tālākos rezervistus – Raimonda Rudzāta rakstā.

Kas gaidāms "MVP"

Nākamajā nedēļā pētīsim, kā šā brīža pasaules attālinātajā un kontaktu ierobežojumiem pilnajā ikdienā darbojas dopinga kontroles sistēma, un kādus riskus tas iezīmē pirms Tokijas un Pekinas olimpiskajām spēlēm, izcelsim no aizmirstības kādu Latvijas sporta duetu, kas politiskajās krustcelēs pirms gandrīz 30 gadiem deva priekšroku NVS, nevis Latvijas karogam (nē, runa nav par Vētru un Miglinieku...), preparēsim sieviešu basketbola izlases izšķirošo maču Eiropas kvalifikācijā, pavadīsim pēdējā gaitā kādu pasaules boksa sensāciju, pastāstot par tās saistību ar Latviju, kā arī iepazīsimies ar latviešu Forestu Gampu, kurš gan pats sevi labprātāk dēvē par citplanētieti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!