Foto: LETA

Latvijas profesionālajās komandu sporta spēļu līgās visiem klubu pārstāvjiem pēc valstī izsludinātās mājsēdes būs nepieciešams vakcinēšanās sertifikāts pret Covid-19, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" izteicās Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Ministru kabinets (MK) trešdien lēma, ka mājsēdes laikā (no 15. oktobra līdz 21. novembrim) Latvijā atļauta vien komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu sacensības un treniņi, kurās piedalās tikai profesionāļi (uz darba līguma pamata nolīgti sportisti), kā arī Latvijas pieaugušo un junioru izlašu (no 16 gadiem) darbība.

Minētās sacensības gan varēs norisināties bez skatītāju klātbūtnes. Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubs Rīgas "Dinamo" jau paguvis reaģēt, izplatot paziņojumu, kurā teikts, ka klubs mājas spēles uzsāks ātrāk nekā ierasts. Ceturtdien Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgas spēli jau pulksten 17.30 uzsāks "TTT Rīga" vienība.

"Mēs aicinām, ja tas ir iespējams, pārcelt spēļu laikus, lai tās beigtos līdz lokdaunam," neslēpa Severs. "Protams, saprotam gadījumus, kuros ir līgumi par televīzijas tiešraidēm. Anotācijā speciāli izskaidrojām, ka profesionālie sportisti drīkst pildīt savus pienākumus lokdauna laikā."

IZM Sporta departamenta direktors uzsvēra, ka, piemēram, Rīgas "Dinamo" un Latvijas izlases var aizvadīt treniņus pēc pulksten 20.00.

Šobrīd vēl nav publicēts konkrēts saraksts ar čempionātiem, kuru norise turpināsies. Latvijas Basketbola savienība (LBS) un Latvijas Futbola federācija (LFF) paziņojusi, ka tā uz laiku apturējusi zemāko līgu darbību, bet spēles joprojām norisināsies augstākajās līgās. Severs uzsvēra, ka mēraukla būs sportisti, kuri darbu paveic par nolīgtu samaksu un uz darba līguma pamata.

Tikmēr cietēja lomā atkal nonācis bērnu un jauniešu sports. "Šis ir ļoti sāpīgs jautājums un lēmums," izteicās funkcionārs. "Bērnu un jauniešu sports līdz 14. novembrim tiek nolikts uz lielas pauzes. Vienīgā iespēja ir sportot mājās vai ārā individuāli. Tas ļoti būtiski ietekmē visu sporta nozares attīstību. Mēs no savas puses kā valsts – un arī pašvaldības – turpināsim piešķirt dotācijas sporta skolām un treneriem. Izglītības procesi nav atcelti. Tie pāriet attālinātā režīmā."

Atbalsta mehānismi paredzēti arī slēgtajiem sporta un fitnesa centriem. IZM un Ekonomikas ministrija (EK) apņēmusies MK iesniegt grozījumus par finansiālu atbalstu šīm iestādēm. Līdzīgs solis tika sperts arī šī gada pavasarī.

Portāls "Delfi" jau rakstījis, ka IZM brīdinājusi komandu sporta spēļu federācijas – pēc mājsēdes augstāko līgu vienību pārstāvjiem dalība sacensībās varētu būt atļauta vien "zaļajā režīmā". Tas problēmas varētu sagādāt kādam "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) trenerim, kurš līdz šim amatus pildījis, pateicoties iespējai pirms mača uzrādīt negatīvu Covid-19 testu.

"Sporta nozare ir sociāla atbildīga, un šī vakcinēšanās aptvere ir salīdzinoši augsta," par situāciju sportā stāstīja Severs. "Latvijas Olimpiskajā vienībā (LOV) gandrīz visi labākie Latvijas sportisti ir vakcinējušies. Komandu sporta spēlēs situācija ir ļoti dažāda. Vairākas sporta federācijas jau savos sacensību nolikumos ielika prasības, ka piedalīties drīkst tikai vakcinētas personas. Piemēram, Latvijas Basketbola savienība."

Severs izcēla arī Latvijas Futbola federāciju, kas no saviem līdzekļiem atbalstījusi klubu Covid-19 testu izdevumus spēlētājiem, kuri uzsākuši vakcinācijas procesu.

"Ja skatāmies uz priekšu, no 15. novembra augstākajās līgās visām personām būs jābūt vakcinētām. Bez izņēmuma," solīja Severs.

Trešdienas vakarā funkcionārs portālam "Delfi" uzsvēra, ka šāds grozījums vēl jāapstiprina Ministru kabinetam (MK).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!