Foto: Shutterstock
Lielākajā daļā recepšu, kurās tiek izmantotas konservētas pupiņas, ir norādīts, ka pirms pupiņu pievienošanas ēdienam tās ir jānokāš no duļķainā, biezā šķidruma un jānoskalo. Bet vai to tiešām ir nepieciešams darīt? Tas ir labs jautājums, jo viedokļi par to atšķiras. Lūk, kāda ir pupiņu noskalošanas jēga!

Konservētu pupiņu skalošana no uztura viedokļa

Biezais, duļķains šķidrums, kas ieskauj iecienītākās konservētās pupiņas, ir ēdams, taču tas nebūt nenozīmē, ka tas ir garšīgs vai veselīgs. Tas ir tāpēc, ka divas galvenās šķidruma sastāvdaļas ir sāls un ciete. Konservēšanas procesā blanšētas pupiņas sajauc ar ūdeni, sāli un piedevām, kas palīdz tām saglabāt krāsu un sastāvu. Taču maisījumā ir ievērojams sāls daudzums, kas ietekmē ēdiena garšu un palielina dienā uzņemto nātrija daudzumu.

Tātad, viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ konservētās pupiņas vai jebkuru citu konservētu pārtikas produktu nepieciešams atbrīvot no šķidruma, kurā tie ir mērcējušies, un pēcāk arī noskalot, ir tāpēc, ka tādā veidā noņemam lieko sāls daudzumu. "Cook's Illustrated" veiktajā pētījumā konstatēts, ka, noskalojot konservētās pupiņas, no tām tiek atdalīti aptuveni 25 procenti nātrija. Citos pētījums šis skaitlis ir tuvāks 40 procentiem.

Jā, protams, mūsu organismam ir nepieciešams nātrijs, lai tas varētu funkcionēt, taču, ja mēs pārsniedzam vajadzīgo daudzumu, tā kļūst par problēmu.

Tātad, ja tev ir jāuzrauga nātrija patēriņš, noteikti nekaitēs, ja pirms lietošanas konservētās pupiņas notecināsi un noskalosi. Tomēr, ja nevēlies tās skalot, apsver iespēju tās vismaz nokāst no liekā šķidruma, tādā veidā samazinot nātrija daudzumu par trešdaļu.

Konservētu pupiņu skalošana no kulinārijas viedokļa

Ja neņemam vērā uzturvērtību, otrs galvenais apsvērums ir konsistence. Konservēto pupiņu šķidrumā esošajai cietei ir sava ietekme uz ēdiena gatavošanu. Tā var mainīt izveidotās maltītes tekstūru, sastāvu un šķidruma proporcijas. Protams, šķidrumam ir dažas noderīgas īpašības, un to var saglabāt pie noteiktiem ēdieniem.

Piemēram, zupu, sautējumu un citu šķidru maltīšu pagatavošanai var izmantot visu skārdenes saturu, bet jāņem vērā, ka tad ēdiens būs šķidrāks nekā tad, ja receptē ir paredzēts pievienot noskalotas pupiņas.

Sausas pupiņas ir labākā izvēle, ja gatavosi kraukšķīgas sausmaizītes, pupiņu burgeri, sāļās kūkas vai kotletes, arī salātus. Pretējā gadījumā ēdiens būs par daudz mitrs.

Tātad – pupiņu neatbrīvošana no šķidruma un pēcāk to nenoskalošana ēdienam var pievienot viskozitāti, šķidrumu un/vai aromātu, kas ne vienmēr ir kaut kas tāds, kas konkrētā ēdiena pagatavošanai ir nepieciešams.

Visbeidzot, ja nokās turku zirņus (auna zirņi), neizlej šķidrumu! To sauc par akvafabu jeb pupiņu novārījumu un to var izmantot kā vegānu olu baltumu aizstājēju kokteiļos un desertos.

Foto: Shutterstock

Izvēle galu galā ir tavā ziņā. Ja centies ierobežot sāls patēriņu, konservēto pupiņu nokāšana un skalošana pirms to lietošanas nekad nebūs slikta ideja. Bet atceries arī to, ka nav arī nepareizi izmantot visu skārdenes saturu – gan pupiņas, gan to šķidrumu.

Pupiņas ir viena no lieliskākajām sastāvdaļām sātīgai maltītei – tās varam pievienot salātiem, zupām, sautējumiem, sacepumiem un kam tik vēl ne. Tāpēc "Tasty.lv" piedāvā apkopotu konservēto pupiņu ēdienu kolekciju. Šie ēdieni ir gardi, sātīgi un ātri pagatavojami, kārtējo reizi apliecinot, ka bieži vien ģeniālais slēpjas vienkāršībā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!