Foto: Shutterstock
No Meksikas nākušajam sautējumam piemīt ne viena vien vērā ņemama īpašība – tas labi sasilda, dod sātu un izcili garšo arī nākamajā dienā. Arī piedevas šis pikantais sautējums akceptē dažādas – der gan rīsi, gan nūdeles, pat laviešu iecienītie kartupeļi labi iet klāt. Taču drīkst nepievienot neko un ēst pilnām karotēm tāpat!

Čili ar gaļu – tā skan šī ēdiena latviskā versija. Tieši tik vienkārši!

Taču, tāpat kā visiem pasaules slavu ieguvušiem ēdieniem, arī šim ir savas leģendas. "chili con carne" gadījumā iesaistīti gan indiāņi, gan mūķenes. Pirmie apgalvoja, ka recepti ieguvuši no spāņu mūķenes, zilās drēbēs, kas kā vīzija parādījusies virs viņu apmetnes.

Savukārt mūki, kuri aktīvi mēģināja pievērst indiāņus ticībai, bija pretējās domās un uzskatīja par velna brūvējumu. Mūku satraukums bija pamatots, jo, baudot šo pikanto virumu, viņi sajuta nepieredzētu, jā, arī seksuālu, enerģijas pieplūdumu. Kas gan cits tas varētu būt, ja ne sātana pirksts?!

Taču par spīti visam "chili con carne" izdzīvoja un dod enerģiju vēl šodien. Tam ir neskaitāmas versijas gan ar gaļu, gan bez (chili sin carne), gan zaļais (chili verde) – ļoti, ļoti ass un dedzinošs, gan baltais "chili con carne" – maigs un ar baltajām pupiņām.

Manuprāt, īsts "chili con carne" ir tāds, ko apēdot sajūties kā karstā vasarā – tā, ka uz pieres izsitas sviedru lāses. Mana versija gan nav ne tuvu oriģinālajam sautējuma asumam, bet katram ir iespēja šo sautējumu padarīt pikantāku, pievienojot vairāk čili piparus. Ja sekosi šai receptei, iegūsi vidēji asu "chili con carne".

90Minūtes
17Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
500 gliellopa maltā gaļa3 gab.vidēji lieli sīpoli7 gab.ķiploku daiviņas2 gab.čili pipari3 gab.seleriju kāti3 ĒKtomātu pasta800 gtomāti savā sulā1 ĒKcukurs200 g"Bonduelle" konservēta kukurūza800 gkonservētas pupiņas2 TKkumīns1 TKoregano1 TKmajorāns3 gab.kanēļa standziņas2 ĒKlaima sula3 ĒKeļļa "Bonduelle" svētku maģija

Sagatavošana

1

Sīpolus, seleriju un ķiplokus sasmalcina.

2

Čili izņem sēklas un sīki sagriež.

3

Kumina sēklas saberž .

4

Katlā uzkarsē eļļu un apcep garšvielas (majorānu, oregano, kuminu, čili, kanēļa mizas).

5

Garšvielām pievieno sīpolus un ķiplokus, turpina cept.

6

Pievieno selerijas un apcep.

7

Kad viss apcepies un apsautējies, pievieno tomātu pastu, visu samaisa un nedaudz pasautē.

8

Pievieno gaļu, turpina sautēt apmēram 10 minūtes, neaizmirstot visu laiku apmaisīt, lai nepiedeg.

9

Pievieno sasmalcinātus tomātus savā sulā un cukuru.

10

Noskalo pupiņas un kukurūzu, pievieno sautējumam un sautē vidējā karstumā apmēram 30–40 minūtes.

11

Īsi pirms sautējums gatavs pievieno laima sulu.

12

Pasniedz ar bezpiedevu jogurtu vai krējumu, gvakamoli vai rīsiem.

Lai sātīgi un sildoši!

Avokado un mango gvakamole

Foto: Shutterstock

Gardā avokado gvakamole ar īpašu sastāvdaļu – svaigu mango. Mērcīte lieliski garšos kopā ar kraukšķīgiem čipsiem vai kādu citu uzkodu.

Lasīt vairāk

Pikantā meksikāņu uzkoda – gvakamole

Foto: Shutterstock

Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.

Lasīt vairāk

Cepti vārīti rīsi ar kūstošu sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nedaudz novārīti un pēc tam apcepti rīsi ar kūstoša Čedaras siera cepurīti. Garda un sildoša maltīte pusdienām vai vakariņām. Ar šo recepti savus viesus mājas ballītēs un citos gadījumos cienā brazīlieši.

Lasīt vairāk

Students virtuvē: Fiksā 'chili con carne' māsīca

Foto: DELFI

Nu jau esmu svaigs absolvents, bet studiju laikā un dzīvojot kopmītnēs, kur uz visu stāvu man un citiem desmitiem studentu bija viena virtuve ar divām plītīm un kopskaitā četriem riņķiem, man īpaši svarīgi bija tas, lai varu savu maltīti pagatavot ātri un nesāpīgi. Man bija svarīgi, lai virtuvē būtu jāuzkavējas pēc iespējas īsāku laiku, jo citu acis, kas skatās, kā gatavoju, man sagādāja stresu, un bieži vien viss gatavošanas process tāpēc nojuka. Tā tapa mana fiksā ''chili con carne'' ''māsīca''.

Lasīt vairāk

Pikantais gaļas un pupiņu sautējums ar alu

Šo gardo un sātīgo sautējumu vai pasniegt ar grilētu maizīti, svaigiem salātiem, kā arī ar kukurūzas vai lavaša čipsiem. Turklāt tas garšo lieliski gan silts, gan arī tad, kad jau ir atdzisis. Ēdienu stiliste un pavāre Linda Vilmansone-Virbule iesaka recepti, kas spēcinās sagurušos un sniegs spēku.

Lasīt vairāk

Turku zirņu un tītara gaļas sautējums

Foto: Shutterstock

Aromātisks turku zirņu sautējums ar diētisko tītara malto gaļu - garšīga ideja ātrām vakariņām bez liekām kalorijām.

Lasīt vairāk

Sātīgie pupiņu un vistas burito ar sieru

Foto: Privātais arhīvs

"Tasty" lasītāja Stella recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka savu vienkāršo un garšīgo versiju par populārā meksikāņu burito tēmu.

Lasīt vairāk

Sildošs un sātīgs vistas un pupiņu sautējums

Foto: DELFI

Vēsās un drēgnās dienās viss, ko gribas, ir sildošs, sātīgs ēdiens, turklāt pagatavojams mazāk kā pusstundas laikā. Šī recepte ir kā radīta šādām reizēm.

Lasīt vairāk

Krāsainie meksikāņu salāti ar rīsiem, pupiņām un kūpinātu vistu

Foto: DELFI

Ātrs un ļoti vienkāršs risinājums, kā garšīgi pabarot izsalkušo ģimeni vai lielāku bariņu ciemiņu, kas jau teju klauvē pie durvīm. Mūsu mājās šie salāti tiek dēvēti par meksikāņu salātiem, jo tādi produkti kā pupiņas, kukurūza, paprika, sīpoli, tomāti, ķiploki un gaļa, ir arī meksikāņu iecienītā čili jeb maltās gaļas sautējuma neatņemamas sastāvdaļas. Viņi savu gaļas sautējumu mēdz pasniegt ar rīsiem un skābu krējumu, bet mēs rīsus pievienojam salātiem, malto gaļu aizvietojam ar kūpinātu lauku vistiņu, skābumiņam piegriežam klāt ābolus, bet krējumu izmantojam salātu aizdaram, "saprecinot" ar majonēzi un pašmāju ķiplokiem. Kad viss gatavs, gardos salātiņus var ēst gan tāpat vien, gan likt uz salātlapas un baudīt kā tortiljas vai lavaša pildījumu.

Lasīt vairāk

Video: Pikantais maltās gaļas sautējums ar pupiņām un kukurūzu

Ja gribi iedejot brīvdienās meksikāņu ritmos, pagatavo pikantu maltās gaļas sautējumu ar pupiņām un kukurūzu, kas īpaši labi garšos, devīgi pārkaisīts ar labi kūstošu sieru, iesaka "Grila skolas" speciālisti.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas zupa meksikāņu gaumē

Foto: Privātais arhīvs

"Šī nu ir tā zupa, kura garšojusi daudziem! Katrs, kurš izmēģinājis, slavē," piesakot recepti Tasty.lv konkursam "Meklējam februāra garšu" raksta lasītāja, kas sevi nosaukusi par Trako raganu virtuvē. Kas nav mazsvarīgi, šo zupu var ļoti ātri pagatavot - ilgākais, 40 minūtēs!

Lasīt vairāk

Veģetārais čili ar pupiņām un kukurūzu

Ziemas periodā jo īpaši cilvēkiem, kas neēd gaļu jeb veģetāriešiem, nereti ir krietni sarežģītāk izdomāt jaunas ierosmes gardām maltītēm. Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā ideju maltītei bez gaļas - veģetāro čili ar pupiņām.

Lasīt vairāk

Vienkārši pagatavojama tomātu biezzupa ar vistu meksikāņu gaumē

Foto: iStock

Vienkārši pagatavojama tomātu zupa ar vistu, kam vēl vairāk meksikāņu temperamenta piešķirsi, pievienojot svaigu vai kaltētu čili. Tāpat šai zupai piestāv arī dažādi svaigi zaļumi, piemēram, pētersīļi vai kinza.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa meksikāņu gaumē

Foto: Shutterstock

Uhh, zupiņa ar pupiņām, papriku un meksikāņu garšvielām - pikanta, sātīga un sildoša!

Lasīt vairāk

Liesais tītara gaļas čili sautējums

Foto: Shutterstock

"Chili con carne" gatavošanai ierasts izmantot liellopa gaļu, bet pamēģini to aizstāt ar diētisko, malto tītara gaļu un lielāku dārzeņu daudzumu – šādi gatavots gardais čili sautējums būs liesāks un figūrai draudzīgāks.

Lasīt vairāk

Čili sautējums ar sieru un lociņiem

Foto: Shutterstock

Gards un sātīgs sautējums ar malto gaļu un pupiņām ir kā radīts, lai sasildītos vēsā, nemīlīgā dienā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!