Foto: Shutterstock

Kā pabarot pasauli, neiznīcinot planētu? Tas ir jautājums, kas jau gadu desmitiem ilgi nodarbina zinātnieku prātus. Laboratorijā audzēta gaļa? 3D printeri? Izrādās, ka atbilde (vai vismaz daļa no tās) ir pupiņās! 2024. gads piedzīvos nepieredzētu pākšaugu nozīmes popularitāti. Pākšaugi – lauku pupas, pupiņas, zirņi, soja, lēcas un turku zirņi – ir pazīstami ar savām unikālajām ekoloģiskajām un veselībai labvēlīgajām īpašībām. Un, lūk, tāpēc tie šogad būs uz milzīgas atzinības un popularitātes sliekšņa.

No uzturvērtības aspekta pākšaugi ir bagātīgs olbaltumvielu, šķiedrvielu un tādu minerālvielu kā cinks, kalcijs un dzelzs avots, tādējādi tie ir pilnvērtīgs dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu aizstājējs. Patiesībā tā ir vienīgā veģetārā maltīte, kas satur tik daudz olbaltumvielu, ka spēj konkurēt ar gaļu.

"Lai gan nav viena vienīga veida, kā atrisināt mūsu sarežģītās vides problēmas, ir kāda spēcīga sastāvdaļa – pākšaugi, precīzāk runāsim tieši par pupiņām," saka Pols Ņūnhams, "ANO SDG2 Advocacy Hub" izpilddirektors (koordinē globālās un interešu aizstāvības kampaņas, lai sasniegtu ilgtspējīgas attīstības mērķi ). ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķis ir izskaust badu, panākt nodrošinātību ar pārtiku, uzlabot cilvēku uzturu un veicināt ilgtspējīgu lauksaimniecību.

"Pupiņas ir klimatam labvēlīgs risinājums, kas palīdzētu risināt globālo pārtikas, klimata un dzīves dārdzības krīzi," viņš papildina savu sākamo. Nav brīnums, ka ANO vēlas, lai mēs tās ēstu vairāk! Kampaņas "Beans Is How" mērķis ir līdz 2028. gadam dubultot pupiņu patēriņu pasaulē, popularizējot pākšaugus kā vienkāršu un pārsteidzoši daudzpusīgu maltīšu daļu.

Foto: Shutterstock

Turklāt – tās ir arī neticami barojošas! "Pupiņas ir fantastiski veselīgas, jo tajās ir ļoti daudz šķiedrvielu – vairāk nekā lielākajā daļā augļu vai dārzeņu," saka zinātniece, reģistrēta dietoloģe Emīlija Līminga.

Savukārt dietoloģe, kas strādā pie kampaņas "Beans Is How", Ali Morpeta piebilst: "Pupiņas ir uzturvielu spēka avots. Uztura vadlīnijās tās ir atzītas gan par dārzeņu, gan olbaltumvielu avotu."

Un, bez šaubām, pupiņas ir arī ļoti garšīgas. To daudzveidīgais pielietojums kulinārijā, sākot no salātiem un zupām līdz pamatēdieniem un desertiem, padara tos par pareizo izvēli patērētājiem, kuri vēlas dažādot savu uzturu. Un nebūt nav jāaprobežojas tikai ar sarkanajām pupiņām kā "Chili con carne" sastāvdaļu vai turku zirņiem tikai kā humosa piedevu.

Pupiņas ar tunci un plaucētu olu


Plaucēta ola ar mīkstu olas dzeltenumu, kuru pārdalot dzeltenums iztek pāri pupiņām, šajā ēdienā ļoti iederas. Ja ir steiga un mazāk laika gatavošanai, to var aizstāt ar mīksti vārītu olu. Tad šis ēdiens būs ļoti, ļoti ātri pagatavojams.
Recepte šeit!

Veģetārais pupiņu sautējums

Foto: DELFI


Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.
Recepte šeit!

Sātīga lēcu zupa franču gaumē

Foto: Shutterstock


Šī sātīgā lēcu zupiņa bez gaļas piedevas ir īsti piemērota pirmdienai, kad gribas atvilkt elpu pēc brīvdienu gastronomiskajām izvirtībām.
Recepte šeit!

Populārākā ziemas recepte Nīderlandē: šķelto zirņu sautējums

Foto: DELFI


Pabīdieties, zirņi ar speķi! Laiks ieskatīties, kas citām zirņu receptēm "vēderā"! Piemēram, "Erwtensoep" vai "snert" Nīderlandē, kas latviski būtu sķelto zirņu biezzupa vai sautējums. Ēdiens īpaši populārs tieši ziemā – ideāli piemērots, lai to ēstu kopā ar krējumu vai uzdzertu pa virsu glāzi kefīra.
Recepte šeit!

Kabača sautējums ar turku zirņiem un čili

Foto: DELFI


Augusts ir klāt, un klāt arī kabaču laiks. Kam labumi no paša dārza, kam kāds kabaci iedevis negribētu, bet kāds gan veikalus izstaigājis, gan internetos izsūdzējies, lai pie dārzeņa tiktu. Ja gribas ātru un vienkāršu maltīti, kabaču sautējums ar turku jeb aunu zirņiem un čili būs tieši laikā.
Recepte šeit!

Recepte no grāmatas: biešu un turku zirņu plācenīši

Foto: DELFI


Saldeni, ar vieglu ķiploku garšu un patīkamu struktūru – rozā biešu un turku zirņu plācenīši ar sēkliņām apkārt. Lielisks veids, lai vērtīgās bietes notiesātu garšīgi! Turklāt visu darbiņu tavā vietā paveiks cepeškrāsns.
Recepte šeit!

Burkānu un zirnīšu sautējums ar lēcām un kariju

Foto: DELFI


Vienkāršs, ātrs un aromātisks sautējums, ko pagatavot tad, kad virtuvē būšanai atvēlēta vien pusstunda. Izvēlies oranžās lēcas, kas gatavas būs mazāk nekā desmit minūšu laikā, kā sautējuma bāzi vari izmantot jau sagrieztu saldēto burkānu un zirnīšu maisījumu. Sautējumam krēmīgumu piešķir ar saldo krējumu, bet patīkamo smaržu un garšu – ar kariju. Tik vienkārši!
Recepte šeit!

Sarkano pupiņu pastēte ar valriekstiem

Foto: DELFI


Viesojoties Azerbaidžānā, kādā Baku restorānā baudīju krēmīgu sarkano pupiņu pastēti. To var zieķēt lavašā, uz maizes vai vienkārši piekost pie grilētiem dārzeņiem.
Recepte šeit!

Čili un sarkano pupiņu zupa

Foto: Shutterstock


Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.
Recepte šeit!

Braunijs ar sarkanajām pupiņām un valriekstiem


Par īstiem šefpavāriem kļūstam tad, kad nebaidāmies no negaidītām, sevi un mājiniekus pārsteidzošām pārtikas produktu kombinācijām. Šī kontrastējošā kārumnieku iecienītā "braunija" recepte ir vēl viens solis uz kulinārijas virtuoza pusi. Grūti noticēt, ka pupiņas un šokolāde ir savienojami? Neaizmirstiet, ka šokolāde arī ir gatavota no pupiņām.
Recepte šeit!

Ziedkāpostu un turku zirņu krēmzupa


Janvāris visā pasaulē ir veģetārā uztura popularizēšanas mēnesis. Aizvien vairāk cilvēku veikalu plauktos meklē veģetāros ēdienus un izvēlas izaicināt sevi, periodiski atsakoties no gaļas ēdieniem, novērojuši veikalu tīkla "Elvi" speciālisti. Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka lielisku, sildošu un sātīgu veģetāru zupu, kas īpaši labi garšos tieši aukstajā ziemas periodā un lieliski papildinās ēdienkarti arī tiem, kas labprāt ēd gaļu.
Recepte šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!