Foto: Shutterstock
Garšīgi paēst katru dienu ir viena no patīkamākajām lietām. Taču ziemā vien ar sildošām maltītēm nepietiek, lai uzmundrinātu savu vēderu. Nedrīkst aizmirst arī par organismu kopumā, lai to uzturētu pie labas veselības un tas spētu cīnīties ar saaukstēšanos.

Klausot uztura speciālistiem (plašāk par imūnitāti un produktiem, kas palīdzēs organismam to uzturēt lasi šeit), ik dienas savā ēdienkartē vajag iekļaut pa drusciņai dzērveņu, medus, ingvera, ķiplokus un augļus, kas bagāti ar C vitamīnu.

Tāpēc esam apkopojuši 12 receptes no Tasty.lv virtuālās pavārgrāmatas, kuras pagatavot ik dienu un garšīgi notiesāt vai izdzert, lai neviens bacilis "nepieliptu".

Ziemas klasika pavisam noteikti ir ingvera un citronu tēja – to karstu lielā krūzē var pagatavot katru dienu. Karstajiem dzērieniem klāt pieliec arī medu – ne velti vecmāmiņas bērnībā lika dzert pienu ar medu un ķiplokiem reizēs, kad mūs mocīja saaukstēšanās simptomi. Bet, lai iegūtu visu to labāko no dzērvenēm, vienlaikus nešķoboties par to skābumu, ēd tās kā konfektes, apviļātas pūdercukurā, vai sablendē kopā ar medu un pagatavo karstu "limonādi".

Karstais dzērveņu kokteilis, kas aizdzen saaukstēšanos

Foto: Shutterstock

Ja ļoti, ļoti negribas saaukstēties, mēs vispirms atceramies par dabiskajiem līdzekļiem dzērvenēm un medu. Turklāt sarkanās, skābenās ogas lieliski noder ar uzmundrinoša karstā kokteiļa pagatavošanai. Īpašu akcentu dzērienam var piešķirt, to papildinot ar austrumnieciski spīvo ingvera sulu.

Lasīt vairāk

Ķiploki eļļā

Foto: Shutterstock

Eļļā karsēti ķiploki būs lieliska piedeva dažādiem salātiem un mērcēm, kā arī sviestmaizēm. Aromatizēto eļļu savukārt var izmantot gatavošanai. Tā kā eļļa tiek karsēta, izvēlas rafinētu olīveļļu.

Lasīt vairāk

Dzērvenes pūdercukurā

Foto: Shutterstock

Lielisks veids kā saglabāt ilgākam laikam dzērvenes, kuras var ēst kā konfektes, greznot ar tām kūkas vai iesaiņot tās jaukā dāvaniņā.

Lasīt vairāk

Vistas šķinķīši ķiplokos

Foto: Shutterstock

Visi, kas novērtē ķiplokus, šo recepti iemīļos, jo tā patiešām ir vista ķiplokos. Gatavošanai tiek izmantotas 3 ķiploku galviņas. Turklāt tām jābūt tik lielām, lai apmēram sanāktu 30 vidēji lielas daiviņas.

Lasīt vairāk

Smiltsērkšķu un medus dzēriens ar ingveru

Rudens ir laiks, kad nepieciešams stiprināt organismu, un tieši maltītes dažādošana un papildināšana ar vitamīniem bagātiem produktiem, kā arī tējām un karstajiem dzērieniem palīdzēs stiprināt imunitāti un "uzlādēt" enerģiju. Veselīgu dzēriena recepti iesaka Jūrmalas restorāna 36. līnija īpašnieks, šefpavārs Lauris Aleksejevs.

Lasīt vairāk

Zeltainais piens ar kurkumu

"Zeltainais piens Indijā tiek lietots jau gadu tūkstošiem kā dziedinošs un nomierinošs dzēriens. Atslēgas sastāvdaļa siltajam dzērienam ir brīnumainā kurkuma," stāsta Ance Anna Šternberga. Recepte iekļauta arī nupat izdotajā Ances grāmatā "Topi vesels. Pavārgrāmata", kurā apkopotas dažādas veselīgas receptes.

Lasīt vairāk

Imunitāti stiprinošs miso buljons

Foto: Shutterstock

Šis spēcinošais un ātri pagatavojamais miso buljons būs īsts glābiņš dienās, kad jūties pārāk slikti, lai saņemtos tādam varoņdarbam kā zupas vārīšana. Miso pastas, ingvera, ķiploka un lociņu zaļās enerģijas kombinācija tiešām spēj darīt brīnumus - jau pēc vienas tasītes tu jutīsies stipri vien labāk.

Lasīt vairāk

Ābolu smūtijs ar ingveru

Foto: mosfood

Atsvaidzinošs, vienkārši un ātri pagatavojams brokastu kokteilis, kas pozitīvi uzlādēs dienai.

Lasīt vairāk

Ingvera tēja

Foto: iStock

Sasildies ar pikanto un veselīgo ingvera tēju!

Lasīt vairāk

Smiltsērkšķu un melnās tējas kokteilis

Foto: Shutterstock

Smiltsērkšķi ir īsts vitamīnu "spridzeklītis" un imūnsistēmas stiprinātājs. Šīs saules dzeltenās ogas, kuras pēdējos gados kļūst aizvien populārākas, var izmantot neparastas garšas tējas pagatavošanai. Interesantu karsto kokteili ziemīgam vakaram iesaka Andrejostas restorāna "Aqua Luna" bārmenis Ingars Romanovičs.

Lasīt vairāk

Cepti greipfrūti ar cukura un kanēļa garoziņu

Foto: Shutterstock

Recepte tiem, kuri Jaunajā gadā apņēmušies savu rītus sākt veselīgi. Tikai no trim sastāvdaļām – greipfrūta, brūnā cukura un kanēļa – var pagatavot vieglas, vitamīniem bagātas un gardas brokastis. Tās uzlabos ne tikai imunitāti, bet arī noderēs tiem, kuri ievēro slaido līniju.

Lasīt vairāk

Piparmētru ievārījums pret saaukstēšanos

Foto: Shutterstock

Piparmētru ievārījums ar citronu ne tikai atsvaidzinās tavu tējas rituālu, bet arī paaugstinās imunitāti un uzlabos veselību. Kamēr vēl zaļās, smaržīgās lapiņas nav nokodusi salna, pamēģini to pagatavot arī tu!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!