Itālijā būs grūti atrast tādu pilsētu vai pat ciemu, kurā nebūtu savas īpašās minestrones receptes. Katrā ziņā vietējie, lai kur tie arī dzīvotu, savējo minestroni uzskata par vislabāko un ar to ļoti lepojas. Ja iepazīstas ar kādām divdesmit vai trīsdesmit šīs zupas receptēm, tad gribot negribot rodas viennozīmīgs secinājums – minestrone ir ideāls risinājums visai plaša produktu klāsta lietderīgai, turklāt garšīgai izmantošanai, jo, kas nu kuram tajā brīdī ir pie rokas, tam atrodas vieta arī zupas katlā. Paši elementārākie pamatprincipi, protams, jāievēro, citādi rezultātā sanāks nevis "minestrone" ("zupa ar piedevām" – tulkojumā no itāļu val.), bet "minestra" ("zupa" – tulkojumā no itāļu val.), tomēr šī zupa pieļauj gana plašas improvizācijas iespējas.
Kā skaidrots žurnālā "Kurš uzsauks?" 2006. gada septembra izdevumā, tad Dženovas apkaimē minestroni mēdz vārīt bez šķiņķa, toties neskopojas ar baklažāniem, sēnēm un pesto, Toskānā lielāku uzsvaru liek uz makaroniem, bet vēl tālāk uz dienvidiem zupā vāra arī cūkas galvu, rāceņus, parastos kāpostus un lēcas.
Šai sātīgajai un vienkārši pagatavojamajai zupītei ir raksturīga visai spēcīga garša un pikants aromāts. Par to jāpateicas vītinātam vai žāvētam šķiņķim vai bekonam, ko itālieši savāra kopā ar dārzeņiem. Savu kreftīguma tiesu minestronei piešķir arī sīpoli un ķiploki, kā arī rīvēts cietais siers, kas īsi pirms pasniegšanas devīgi tiek pievienots katra zupas šķīvja saturam.
Tradicionālajā minestrones variantā tīru buljonu kā tādu parasti neizmanto, bet citās versijās neizmanto pat gaļu, aizstājot to ar krietnu šļuku olīveļļas – arī bezgaļas versijā minestrone nezaudē ne nieka no savas bagātīgās garšu buķetes. Vēl viena ļoti svarīga lieta ir kāda sauja pastas (īpaši labi šim nolūkam noderēs mazāka izmēra makaroniņi, piemēram, rīsiem līdzīgie orzo pastas graudiņi), vai grauzdētas baltmaizes šķēlītes – bez šīm piedevām nu gan minestrone nebūs sava vārda cienīga.
Ēdienkartes dažādošanai piedāvājam ne vien dažādas versijas par minestroni, bet arī recepti sātīgai lazanjas zupai ar divu veidu sieriem, zupu Toskānas gaumē ar krēmīgu plaucētas olas piedevu un citas zupu receptes, kas piešķirs tavai maltītei saulainās Itālijas noskaņu.
Lai labi garšo!
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.
Ātrā nūdeļu zupa ar konservētiem zirņiem un pupiņām
Ātrā versija par klasisko itāliešu "minestrone" – garda un sātīgā dārzeņu zupa ar nūdelēm, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad maltītes gatavošanai ir pavisam maz laika, jo šo zupu iespējams pagatavot vien 20 minūšu laikā.
Dārzeņu zupa Toskānas gaumē ar plaucētu olu
Īpaši izsmalcinātai maltītei – garda dārzeņu zupa Toskānas gaumē, kura, pateicoties plaucētajai olai un cietā siera piedevai, ir īpaši krēmīga un sātīga. Tradicionāli šo zupu pasniedz ar zeltaini apceptu baltmaizes grauzdiņu.
Aukstā zupa itāļu gaumē
Atsvaidzinoša aukstā zupa ar bagātīgi pievienotām piparmētrām, gatavota uz jogurta bāzes.
Sātīgā lazanjas zupa ar diviem sieriem
Lazanjas zupa ir īsti piemērota dienām, kad gribas dažādot savu ēdienkarti ar itāliskām garšām, bet nav iedvesmas gatavot oriģinālo lazanju.
Divi ēdieni vienā: ātrā orzo pasta vai zupa ar vistu un baziliku
Orzo pasta ir īpaši piemērota ātrām maltītēm. Tās graudiņi līdzinās rīsiem, bet pasta ir ātrāk pagatavojama, turklāt bez riska, ka tā varētu saķept, veidojot nebaudāmu biezputru. Sekojot receptes norādījumiem, mazāk kā pusstundas laikā varēsi pagatavot gan aromātisku pamatēdienu, gan – pievienojot lielāku buljona vai ūdens daudzumu – arī gardu un spēcinošu vistas zupiņu Itālijas garšu noskaņās.
Minestrone mājas gaumē
Kad aukstums aiz loga pieņēmies spēkā, gribas tikai ko sildošu, tāpēc zupa viennozīmīgi ir šīs sezonas labākā izvēle kā pusdienām, tā vakariņām. No tā, kas bija mājās, arī tapa šī variācija par minestroni, bet neliegšos teikt – izdevās lieliska!
Dārzeņu zupa ar makaroniem
Vienkārši pagatavojama un garda dārzeņu un makaronu zupa žiglām pusdienām vai vakariņām. Ber zupas katlā burkānus, konservētos tomātus un saldētos zirnīšus – tā viss pagatavosies krietni ātrāk.
Kartupeļu un kale kāposta zupa Toskānas gaumē
Kreptīga un sildoša kartupeļu un kale kāposta zupa. Sātīgumam tai pievienots ne vien saldais krējums, bet arī kreptīgas, apceptas desiņas. Var gatavot ar kupātiem vai, ja pieejamas, īstām itāļu desiņām.
Zupa minestrone ar cukīni un konservētām pupiņām
Pavasara vēsmas zupas šķīvī – gardā makaronu zupa minestrone. Plaukstošo gadalaiku šķīvī izgaršot palīdzēs ne vien redīsi un cukīni, bet arī fenhelis un nedaudz svaigu pētersīļu.