Viltotais zaķis dažādās variācijās
Viltotais zaķis ir lieliska cepeša alternatīva ar veselu virkni priekšrocību. Pirmkārt, šis ēdiens tiek gatavots no maltās gaļas, un tas nozīmē, ka būs ļoti jānopūlas, lai tas izdotos sīksts, sauss un negaršīgs. Otrkārt, "zaķa" gatavošana aizņems daudz mazāk laika, jo nenāksies tērēt laiku gaļas marinēšanai un ilgstošai cepšanai. Treškārt, varēsi ļaut vaļu fantāzijai, papildinot maltās gaļas masu ar dažādiem gardiem pildījumiem.
Šī ēdiena gatavošanai vari izmantot jebkāda veida malto gaļu, ko sagatavo gluži tāpat, kā to dari, gatavojot kotletes. Sulīgumu gaļai piešķirs uz smalkās rīves pierīvēts burkāns, neliels kabacis vai selerijas sakne. Vari pievienot arī uz rupjās rīves sarīvētu sīpolu vai norīvētu tomāta mīkstumu. Ja iecerēts gaļas klaipiņu papildināt vai pildīt ar sāli saturošiem produktiem (kaperi, olīvas, siers, kūpinājumi), tad pievieno mazāk sāls maltās gaļas masai.
Viltotā zaķa pildīšanai vari izmantot iepriekš izmērcētas žāvētās plūmes, aprikozes, dzērvenes, vārītu burkānu stienīšus, paprikas šķēles, cieti vārītas olas, apceptas sēnes, dažādus sierus vai šķiņķa kubiņus. Lai viltotais zaķis būtu svētku galda cienīgs, vari sagatavoto klaipiņu pirms cepšanas ietīt plānās bekona šķēlēs, kas apcepoties veidos zeltainu un kraukšķīgu garoziņu vai cepšanas beigu daļā pārziest ar kārdinošu glazūru.
Gaļas rullīši un siltas pildītas ruletes
Padomju laiku virtuves svētku galda neatņemama sastāvdaļa bija dažādas gaļas ruletes, piemēram, ar zaļumiem un sviestu pildītās vistas filejas jeb Kijevas kotletes un "irbītes" ar dažādiem pildījumiem, kas parasti tika celtas galdā siltā krējuma mērcē un visiem tik ļoti garšoja. Nav šaubu, ka šie klasiskie gaļas ēdieni ir lieliska alternatīva cepetim, jo rullīši, atšķirībā no gruntīgā cepeša, tiek gatavoti no plānām gaļas šķēlītēm, kas neprasa stundām ilgu sutināšanu.
Mūsu krājumos ir arī recepte krāsnī ceptai lielajai gaļas ruletei, kas, pateicoties sulīgajam pildījumam, uz svētku galda izskatīsies īpaši kārdinoši un sulīgiem kāpostu tīteņiem, kas būs svētku galda cienīgi, jo gaļas ievīstīšanai šoreiz izmantotas sarkanā kāposta lapas.
Citu valstu tradicionālie gaļas ēdieni
Svētki ir īstais brīdis, lai izmēģinātu kādu laikietilpīgāku recepti no citu valstu kulinārā mantojuma pieredzes, uzdāvinot sev un saviem mīļajiem jaunu garšu piedzīvojumu. "Osso bucco" jeb vīnā vairākas stundas sutinātas teļa stilba šķēles ar kartupeļu biezputru garšos ne mazāk labi kā tradicionālais cepetis. Savukārt britu tradicionālajā gana pīrāgā jeb "Shepherd's pie" maigs tupeņu biezenis jau ir apvienots ar dažādām garšām bagātu un neticami sulīgu maltas gaļas pildījumu. Izklausās kārdinoši, vai ne?
Nu tev atliek tikai izvēlēties, kura "Tasty" piedāvātā recepte šogad būs labākā alternatīva cimperlīgajam svētku cepetim, un atzīmēt nepieciešamos produktus savā iepirkumu sarakstā.
Soli pa solim: viltotās 'irbītes' ar brūno mērci
"Mazs pastāsts manā, lizumniešu, mēlē: Mamma bija godu saimniece un ķēķa sievas "irbītes" gatavoja iepriekšējā dienā, jo darbu un laika ziņā šis ēdiens ir gana prasīgs! Kad mērce bija gatava pasniegšanai, tad to "pīlē" pielēja klāt un uzsildīja mērcē "irbītes". Lēja bļodiņās – māla vai citās – un pasniedza. Maza būdama, es visos godos gaidīju tieši "irbītes" ar tupeņiem, tādēļ tas ir mans mīļākais bērnības ēdiens no "nopietnā" gala," tā tradicionālu latviešu virtuves godu recepti piedāvā uzņēmuma "Tirzas bullis" saimniece Līga Āpša.
Viltotais zaķis – gardais gaļas kukulītis. 10 idejas vakariņām
Burvīgie, garšīgie viltotie zaķi jeb gaļas kukulīši. Samaisi gaļas masu, ieliec maizes cepamajā formā vai vienkārši ar mitrām rokām izveido gaļas kukulīti uz cepamā papīra loksnes, liec uz pannas un cep gatavu. Tikmēr pagatavo kartupeļus vai dārzeņus, salātus, sameklē marinētus gurķīšus.
Cūkgaļas karbonādes rulete ar žāvētiem augļiem
Aromātisks un bagātīgs svētku cepetis - rulete ar žāvētiem augļiem, ķiplokiem un rozmarīnu. Piemērota lielam ēdāju pulkam.
Ātrā teļa gaļas 'piccata'
Ātri pagatavojamās un gardās teļa gaļas šķēles aromātiskā citronu–kaperu mērcē ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kas ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.
Kartupeļu un maltās gaļas sacepums - 'Gana pīrāgs'
Fotorecepte: Kijevas kotletes jeb vistas filejas rullīši ar garšaugu sviestu
Sarkano kāpostu tīteņi ar malto gaļu un burkāniem
Kāpostu tīteņi ir gaužām vienkāršs un ikdienišķs ēdiens, kas reizi pa reizei tiek celts galdā daudzu latviešu mājās. Bet reti kurš ir iedomājies, ka, pagatavojot tīteņus neierastākā veidā, piemēram, no sarkanā kāposta ar burkāniem un rozā pipariem, tie būs arī īsta svētku galda rota.
Teļa gaļas 'osso buco' mafijas gaumē
Gards veids, kā pagatavot neticami sulīgu teļa gaļas "osso buco", kas tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "kauls ar caurumu". Šis ēdiens tradicionāli tiek gatavots no teļa stilba šķēlēm ar kaulu. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.