Foto: Shutterstock
Ierasts, ka Ziemassvētku maltītes galvenais notikums ir cepetis – tas tiek vairākas dienas iepriekš marinēts, tad stundām ilgi cepts, ik pa laikam apslakot ar dažādām mērcēm, visbeidzot – devīgi pārziests ar glazūru. Pat, ja viss šķietami rit kā pa diedziņu un cepetis gala rezultātā izskatās visnotaļ kārdinošs, tas, diemžēl, vēl negarantē, ka, nogriežot pirmo šķēli, nenāksies vilties, secinot, ka gaļa ir pārāk sīksta, sausa un pēdējo dienu pūles ir bijusi veltīga laika šķiešana. Lai tev svētku vakarā nebūtu jāskumst, piedāvājam 10 daudz drošākas cepeša alternatīvas.

Viltotais zaķis dažādās variācijās


Viltotais zaķis ir lieliska cepeša alternatīva ar veselu virkni priekšrocību. Pirmkārt, šis ēdiens tiek gatavots no maltās gaļas, un tas nozīmē, ka būs ļoti jānopūlas, lai tas izdotos sīksts, sauss un negaršīgs. Otrkārt, "zaķa" gatavošana aizņems daudz mazāk laika, jo nenāksies tērēt laiku gaļas marinēšanai un ilgstošai cepšanai. Treškārt, varēsi ļaut vaļu fantāzijai, papildinot maltās gaļas masu ar dažādiem gardiem pildījumiem.

Foto: Līga Āpša

Šī ēdiena gatavošanai vari izmantot jebkāda veida malto gaļu, ko sagatavo gluži tāpat, kā to dari, gatavojot kotletes. Sulīgumu gaļai piešķirs uz smalkās rīves pierīvēts burkāns, neliels kabacis vai selerijas sakne. Vari pievienot arī uz rupjās rīves sarīvētu sīpolu vai norīvētu tomāta mīkstumu. Ja iecerēts gaļas klaipiņu papildināt vai pildīt ar sāli saturošiem produktiem (kaperi, olīvas, siers, kūpinājumi), tad pievieno mazāk sāls maltās gaļas masai.

Viltotā zaķa pildīšanai vari izmantot iepriekš izmērcētas žāvētās plūmes, aprikozes, dzērvenes, vārītu burkānu stienīšus, paprikas šķēles, cieti vārītas olas, apceptas sēnes, dažādus sierus vai šķiņķa kubiņus. Lai viltotais zaķis būtu svētku galda cienīgs, vari sagatavoto klaipiņu pirms cepšanas ietīt plānās bekona šķēlēs, kas apcepoties veidos zeltainu un kraukšķīgu garoziņu vai cepšanas beigu daļā pārziest ar kārdinošu glazūru.

Gaļas rullīši un siltas pildītas ruletes


Padomju laiku virtuves svētku galda neatņemama sastāvdaļa bija dažādas gaļas ruletes, piemēram, ar zaļumiem un sviestu pildītās vistas filejas jeb Kijevas kotletes un "irbītes" ar dažādiem pildījumiem, kas parasti tika celtas galdā siltā krējuma mērcē un visiem tik ļoti garšoja. Nav šaubu, ka šie klasiskie gaļas ēdieni ir lieliska alternatīva cepetim, jo rullīši, atšķirībā no gruntīgā cepeša, tiek gatavoti no plānām gaļas šķēlītēm, kas neprasa stundām ilgu sutināšanu.

Foto: Shutterstock

Mūsu krājumos ir arī recepte krāsnī ceptai lielajai gaļas ruletei, kas, pateicoties sulīgajam pildījumam, uz svētku galda izskatīsies īpaši kārdinoši un sulīgiem kāpostu tīteņiem, kas būs svētku galda cienīgi, jo gaļas ievīstīšanai šoreiz izmantotas sarkanā kāposta lapas.

Citu valstu tradicionālie gaļas ēdieni


Svētki ir īstais brīdis, lai izmēģinātu kādu laikietilpīgāku recepti no citu valstu kulinārā mantojuma pieredzes, uzdāvinot sev un saviem mīļajiem jaunu garšu piedzīvojumu. "Osso bucco" jeb vīnā vairākas stundas sutinātas teļa stilba šķēles ar kartupeļu biezputru garšos ne mazāk labi kā tradicionālais cepetis. Savukārt britu tradicionālajā gana pīrāgā jeb "Shepherd's pie" maigs tupeņu biezenis jau ir apvienots ar dažādām garšām bagātu un neticami sulīgu maltas gaļas pildījumu. Izklausās kārdinoši, vai ne?

Foto: Shutterstock

Nu tev atliek tikai izvēlēties, kura "Tasty" piedāvātā recepte šogad būs labākā alternatīva cimperlīgajam svētku cepetim, un atzīmēt nepieciešamos produktus savā iepirkumu sarakstā.

Soli pa solim: viltotās 'irbītes' ar brūno mērci

"Mazs pastāsts manā, lizumniešu, mēlē: Mamma bija godu saimniece un ķēķa sievas "irbītes" gatavoja iepriekšējā dienā, jo darbu un laika ziņā šis ēdiens ir gana prasīgs! Kad mērce bija gatava pasniegšanai, tad to "pīlē" pielēja klāt un uzsildīja mērcē "irbītes". Lēja bļodiņās – māla vai citās – un pasniedza. Maza būdama, es visos godos gaidīju tieši "irbītes" ar tupeņiem, tādēļ tas ir mans mīļākais bērnības ēdiens no "nopietnā" gala," tā tradicionālu latviešu virtuves godu recepti piedāvā uzņēmuma "Tirzas bullis" saimniece Līga Āpša.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis – gardais gaļas kukulītis. 10 idejas vakariņām

Burvīgie, garšīgie viltotie zaķi jeb gaļas kukulīši. Samaisi gaļas masu, ieliec maizes cepamajā formā vai vienkārši ar mitrām rokām izveido gaļas kukulīti uz cepamā papīra loksnes, liec uz pannas un cep gatavu. Tikmēr pagatavo kartupeļus vai dārzeņus, salātus, sameklē marinētus gurķīšus.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonādes rulete ar žāvētiem augļiem

Aromātisks un bagātīgs svētku cepetis - rulete ar žāvētiem augļiem, ķiplokiem un rozmarīnu. Piemērota lielam ēdāju pulkam.

Lasīt vairāk

Ātrā teļa gaļas 'piccata'

Ātri pagatavojamās un gardās teļa gaļas šķēles aromātiskā citronu–kaperu mērcē ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kas ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums - 'Gana pīrāgs'

Foto: Vida Press
Gana pīrāgs jeb Shepherd's pie ir tradicionāls angļu ēdiens, kas tiek gatavots no maltās gaļas un kartupeļu biezeņa. Ja vēl ne reizi nav mēģināts, noteikti iesakām pagatavot šo sātīgo sacepumu! Šajā receptē tiek izmantota jēra gaļa, tomēr to var gatavot arī ar citu gaļu.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Kijevas kotletes jeb vistas filejas rullīši ar garšaugu sviestu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Cepeškrāsnī gatavotas Kijevas kotletes ar pētersīļu un ķiploku sviestu. Klasiskā recepte nedaudz modernākā variācijā.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu tīteņi ar malto gaļu un burkāniem


Kāpostu tīteņi ir gaužām vienkāršs un ikdienišķs ēdiens, kas reizi pa reizei tiek celts galdā daudzu latviešu mājās. Bet reti kurš ir iedomājies, ka, pagatavojot tīteņus neierastākā veidā, piemēram, no sarkanā kāposta ar burkāniem un rozā pipariem, tie būs arī īsta svētku galda rota.

Lasīt vairāk

Teļa gaļas 'osso buco' mafijas gaumē

Gards veids, kā pagatavot neticami sulīgu teļa gaļas "osso buco", kas tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "kauls ar caurumu". Šis ēdiens tradicionāli tiek gatavots no teļa stilba šķēlēm ar kaulu. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.

Lasīt vairāk

Krāsainie gaļas rullīši ar papriku un sieru

Foto: Shutterstock
Rudenīgi koši gaļas rullīši, ko vari pasniegt kā skaistu uzkodu ar dažādām mērcēm vai ar piedevām – kā pamatēdienu. Atdzesētus tos vari slīpi sagriezt uz pusēm un pasniegt kā auksto uzkodu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!