Foto: Shutterstock kolāža
Ir pienācis tas brīdis, kad jādomā, ko iesākt ar ķirbju ražu. Te nu lieti noderēs katra jauna ideja, kā garšīgi likt lietā makten brangos lielvēderaiņus. Pālapojot "Tasty" recepšu krājumus, uzgājām virkni ķirbjiem veltītu recepšu kolekciju, kur atrodamas gan zeltainu pankūku receptes, gan idejas gardām ķirbju krēmzupām, pildīšanai, sautēšanai un, protams, arī sulīgo dārzeņu saglabāšabai ziemas krājumiem.

Saulaini oranžais ķirbis ir īsts rudens dārgums, kura labās īpašības būtu jānovērtē gan tiem, kas cenšas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, gan tiem, kas vienkārši vēlas ik dienu baudīt gardas un veselīgas maltītes. Lielā oga ir bagāta dažādām minerālvielām un vitamīniem, kas ir ļoti būtiski, lai saglabātu organismu veselu, tādēļ ir vērts atklāt arvien jaunus veidus, kā ķirbi iekļaut ikdienas ēdienkartē.

Saskaņā ar Amerikas Nacionālo uzturvielu datubāzi 100 grami šīs milzu ogas satur vien 26 kalorijas, vienu gramu olbaltumvielu, 0.1 gramu tauku un 6.5 grami ogļhidrātu, no kuriem 0.5 grami ir šķiedrvielas, bet 2.5 grami ir cukuri.

"Ķirbis ir viena brīnišķīga oga, ko mēs varam ēst gan svaigu, gan ceptu, gan sāļu, gan saldu, izspiest no ķirbja sulu un pat iegūt vērtīgas sēklas! Ķirbis ir diezgan universāls produkts un to var iekļaut ļoti daudzu ēdienu sastāvā, padarot tos ar uzturvielām bagātākus. Kad gatavojat ēdienus vai spiežat sulas, ķirbjus, kuriem ir mīksta miza, droši varat nemizot. Tādā veidā uzņemsiet gan vairāk šķiedrvielu, gan arī vitamīnu un minerālvielu. Jo oranžāks būs ķirbis (tā mīkstums), jo vairāk antioksidantu tas saturēs – tātad, vērtīgāks," skaidro uztura speciāliste Eva Kataja.

"Tasty" piedāvātais ķirbju sezonas recepšu špikeris ir īpaši ērti lietojams, jo receptes jau ir sadalītas pa kategorijām, un tev atliks vien izvēlēties, kuru no, piemēram, septiņiem sacepumiem, 12 krēmzupām, piecos dažādos veidos pildītiem ķirbjiem, 10 ķirbju kūkām vai 10 lielās ogas konservēšanas veidiem izmēģināt jau šodien.

Lai labi garšo!

Sulīgas ķirbju kūkas un kēksi: 10 receptes lielās, oranžās ogas izmantošanai

Foto: Shutterstock

Pateicoties savai sulīgajai konsistencei un neitrālajai garšai, ķirbji lieti iederas dažādos konditorejas izstrādājumos. Tādēļ būtu taisni vai grēks jau šajās brīvdienās liegt sev baudīt krēmīgu ķirbju kūku, kas pilnai laimei uzlabota ar iebiezināto pienu vai kokoksriekstu piena putukrējumu.

Lasīt vairāk

Ceļam galdā piemirsto vērtību – pildītu ķirbi

Foto: Shutterstock

Kāpostu tīteņi, pildīta paprika, šķiet, ir klasika, ko jau pagūts izbaudīt, bet vai esi jau pierādījis saules brāļa ķirbja fantastisko pielietojumu, to pasniedzot pildītā veidā?

Lasīt vairāk

Ķirbju sautējumi gardām vakariņām: 12 receptes gan gaļēdājiem, gan veģetāriešiem

Foto: Shutterstock kolāža

Saulaini oranžais ķirbis ir īsts rudens dārgums, kura labās īpašības būtu jānovērtē gan tiem, kas cenšas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, gan tiem, kas vienkārši vēlas ik dienu baudīt gardas un veselīgas maltītes. Lielā oga ir bagāta dažādām minerālvielām un vitamīniem, kas ir ļoti būtiski, lai saglabātu organismu veselu, tādēļ ir vērts atklāt arvien jaunus veidus, kā ķirbi iekļaut ikdienas ēdienkartē. Šoreiz stāstīsim, kā veselīgo ķirbi izmantot gardu sautējumu gatavošanai.

Lasīt vairāk

Turpinām izlietot ķirbju ražu – kā labāk pagatavot spageti ķirbi

Foto: Shutterstock

Lielajā ķirbju klāstā, kas nu pieejams teju visur, jo raža ir tik bagāta, ka vēl novembrī visaktuālākās ir ķirbju zupu receptes, var atrast tādas ķirbju šķirnes, kas pārsteidz ar savu garšu. Tāds ir arī spageti ķirbis – tam ir izteikti šķiedrains vidus, no kura pagatavot garšīgu maltīti, kas patiešām atgādinās garos makaronus. Taču kas jāzina, lai spageti ķirbi pagatavotu patiešām garšīgu? Piecus nelielus padomus sagatavojis portāls "Thekitchn".

Lasīt vairāk

Čiks un gatavs! Ducis sātīgu un varen gardu ķirbju krēmzupu darbdienām

Foto: Shutterstock

Ķirbju sezonai turpinoties uz pilnu klapi, daudzi vairs negrib ne domāt par ķirbju plācenīšiem un pankūkām, kas gatavotas no lielās, oranžās ogas. Ko iesākt, lai izdomas trūkuma dēļ nenāktos izniekot veselīgo sezonas dārzeņu ražu? Problēmas atrisinājums ir dažādas ķirbju zupiņas, jo tās ir sātīgas, gardas, turklāt pagatavojamas vien pusstundas laikā – ideāls risinājums ātrai pusdienu vai vakariņu reizei.

Lasīt vairāk

Video: Kā pagatavot grauzdētas ķirbju sēklas ar garšvielām?

Ķirbju sezona turpinās - tiek gatavotas biezeņzupas, pildīti ķirbji un ceptas pankūkas. Cerams, ka, atbrīvojot ķirbi no sēklām, tu tās nemet ārā, jo ķirbja sēkliņas ir ne vien gardas, bet arī veselīgas. Seko videopamācībai un uzzini, kā pagatavot grauzdētas ķirbju sēklas - veselīgu našķi visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Zeltainas ķirbju pankūkas: 11 receptes, kas liks tev iemīlēt lielo, oranžo ogu

Foto: Shutterstock kolāža

Kad kabaču pankūku laiks ir pagājis, bet kartupeļu pankūkas jau nedaudz apnikušas, ir laiks ieviest ēdienkartē jaunas vēsmas, pagatavojot gardas pankūciņas no rudens dārzeņu karaļa – oranžā ķirbja, kas jau nepacietīgi gaida savu uznācienu, tupot virtuves stūrī. Mēs atlasījām 11 tik ļoti kārdinošu ķirbju pankūku receptes, kas pat lielās ogas noniecinātājiem liks pārskatīt savus uzskatus, sakraujot no tām sev uz šķīvja glītu tornīti.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot ķirbju biezeni, ko izmantot desertiem un ātrām zupām

Foto: Shutterstock

Visā ķirbju ēdienu trakumā, kad no tā gatavojam ne vien zupas, bet arī visdažādākos un interesantākos desertus, no gatavošanas var atturēt daudzie soļi, kas jāpaveic virtuvē. Viens no tiem – ķirbju biezenis, kas jāpagatavo laikus, lai to varētu pievienot kā kūkām un braunijiem, tā dažādiem krēmiem. Tāpēc, ja šajā ķirbju sezonā esi nolēmis pagatavot ķirbju siera kūku vai kādu citu kārdinošu desertu, noderēs ķirbju biezenis, kas vienmēr būs pa rokai.

Lasīt vairāk

Ķirbju liķieris, viltotie ananasi un citi veidi, kā iekonservēt lielo ogu ziemai

Foto: Shutterstock

Ķirbjus ārā var uzglabāt vien līdz pirmajām salnām, bet tad, kad gaiss kļuvis vēsāks, lielajām ogām jāpiemeklē pastāvīga mājvieta iekštelpās vai, vēl labāk, – jāieburko tie ziemas krājumiem. Mēs "Tasty" krājumos uzgājām 10 izmēģināšanas vērtas receptes.

Lasīt vairāk

Rudens hits – krēmīgs ķirbju sacepums: 7 receptes katrai nedēļas dienai

Foto: Shutterstock

Kad ķirbju krēmzupas, pankūkas un sautējumi jau ir pagalam apnikuši, laiks meklēt jaunus trikus šī gada makten brangās ķirbju ražas iemānīšanai mājinieku vēderos. "Tasty" apcirkņos uzgājām krēmīgu ķirbju sacepumu receptes, kas ir gluži kā radīti vienkāršām maltītēm rudens noskaņās.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!